Geplaatst op: 13-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Opening Wijenburgsepad

Rond het Gelderse Echteld heeft een groep vrijwilligers samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland het Klompenpad ontwikkeld: het Wijenburgsepad. Zaterdag 28 oktober vindt de feestelijke opening plaats.

Opening Wijenburgsepad
In Gelderland en Utrecht zijn er nu 155 Klompenpaden. Foto: SLG.

Rond het Gelderse Echteld heeft een groep vrijwilligers samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland  het Klompenpad ontwikkeld: het Wijenburgsepad. Zaterdag 28 oktober vindt de feestelijke opening plaats.


Herma van Dijkhuizen en Stefan van Someren, wethouders van gemeente Neder-Betuwe onthullen bij de opening het startpaneel bij kasteel Wijenburg in het bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren.


Het Wijenburgsepad is een rondwandeling van 11 kilometer door het mooie buitengebied van Echteld. De route leidt langs interessante plekken zoals kasteel Wijenburg, voormalig dijkgehucht Ooij en eeuwenoude relicten van dijkdoorbraken. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) ontwikkelden enthousiaste vrijwilligers de route. En daar blijft het niet bij. Zij gaan het pad ook maandelijks nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Neder-Betuwe en andere partijen uit de streek kwam de route tot stand. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Neder-Betuwe en de Nationale Postcode Loterij.

De route Wijenburgsepad is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat honden op sommige delen verboden zijn om vee en wild niet te storen. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de regels die daar gelden.

Netwerk van Klompenpaden

Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelroutes door (voormalig) agrarisch gebied. Ze lopen het liefst over onverharde paden dwars door het land van de boer, langs boerenerven en over landgoederen. In Gelderland en Utrecht zijn er nu 155 Klompenpaden en het netwerk breidt zich steeds verder uit. In de gemeente Neder-Betuwe zijn al vier Klompenpaden: het Marspad in Kesteren, het Hiensepad in Dodewaard, het Heuzesepad in Opheusden en het Uchtapad in Ochten. Met het nieuwe Wijenburgsepad in Echteld is een aantrekkelijk netwerk van Klompenpaden in  Neder-Betuwe ontstaan.

Brochure en app

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij VVV’s in de regio. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden-app.
Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder vanaf 28 oktober op klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

Trefwoorden: wandelen, pad, klompenpad, beleid, vrijwilligers

CELTH
 


||| Nieuws |||

06/06/24
Karin Bloemen & Cor Bakker op grote hoogte
Panorama Hanze sluit af met een unieke muzikale ervaring tijdens een concert op het Panoramadak van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.
03/06/24
Unieke attractie: enige Chinook in Europa staat in NMM
Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft een Chinook helikopter verworven. Het is een Chinook type D (D-663) die dankzij de introductie van het nieuwe type F nu door de Koninklijke Luchtmacht aan het NMM is geschonken.
03/06/24
Exclusief voor leden
8.000 meer bezoekers toegestaan voor Paleis Noordeinde en stallen
Van 17 juli tot en met 4 augustus 2024 is Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen open voor publiek. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de Koning bezichtigen.
30/05/24
Jonge piloten mogen echt vliegen tijdens Kindervliegdagen bij Aviodrome
Luchtvaartmuseum Aviodrome biedt kinderen van 8 tot en met 12 jaar de kans om in de maand juni mee te vliegen in een Cessna van de SAS.
27/05/24
Exclusief voor leden
Willem-Alexander opent H'ART Museum officieel
Booking.com en Agoda.com, beide onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingsites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is.
21/05/24
Influencers ontdekken Zwolle: dag vol historie, culinaire hotspots en cultuur
Vrijdg 24 mei zullen influencers de Hanzestad vanuit verschillende perspectieven ontdekken: stad en historie, hotsports en culinair, en kunst en cultuur.
17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...