Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 31-10-2023
Auteur: Nikkie Visser
Wageningen Universiteit
Publicatie: VTS 2023-2

Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making

Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making
Afbeelding van Stefan Schweihofer via Pixabay

Nikkie Visser, masterstudent "Tourism, Society & Environment (MTO)” aan "Wageningen University & Research”, heeft in maart 2023 haar onderzoek afgerond met als titel: "Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making”. Het onderwerp van haar scriptie komt voort uit haar persoonlijke interesse in het besluitvormingsproces van de gemeente Amsterdam. Samen met haar ouders verhuurde ze een appartement aan toeristen in het centrum van Amsterdam, maar sinds 2021 is dit niet meer mogelijk door nieuwe wet- en regelgeving van de gemeente. Daarnaast worden er torenhoge boetes uitgedeeld aan mensen die een fout maken door bijvoorbeeld te vergeten een verblijf te melden van toeristen.

Nikkie Visser - Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making

Toen Airbnb en andere verhuurplatforms de toerisme-industrie van Amsterdam betraden, waren er geen regels om dit nieuwe fenomeen te reguleren. Vanaf 2013 werden echter geleidelijk regels en voorwaarden voor toeristenverhuur geïntroduceerd. Deze studie heeft onderzocht hoe de gemeente Amsterdam de lokale gemeenschap heeft betrokken in het besluitvormingsproces voor nieuwe wet- en regelgeving met behulp van de "Participatieladder van Edelenbos en Monnikhof (1998)”. Data is verzameld door deskresearch, document analyses, helikopter interviews, belanghebbenden interview en bijgewoonde vergaderingen. Er werd gebruik gemaakt van snowbal sampling, in totaal zijn er 13 respondenten (mix van beleidsmakers, betrokkenen in het besluitvormingsproces en politici) geïnterviewd. Sinds 2013 zijn er verschillende coalities en wethouders geweest die zich hebben beziggehouden met het onderwerp "vakantieverhuur”, zoals de wethouders Freek van Ossel, Laurens Ivens en Zita Pels. Het vakantieverhuurbeleid wordt besproken in de clausule van de huisvestingsverordening die jaarlijks op 1 januari wordt gewijzigd.

De resultaten geven aan dat de gemeente Amsterdam een formeel participatieproces heeft, maar dat de betrokkenheid van de gemeenschap beperkt is tot informatie-uitwisseling en meedenken (raadpleging en adviesverstrekking). Samenwerken en meebepalen werden niet toegepast, wat impliceert dat de gemeente de definitieve beslissing neemt over plannen. De gemeente Amsterdam betrekt de gemeenschap door een plan online te plaatsen waarop burgers kunnen reageren, dit heet inspraak. Op die inspraak komt een nota van beantwoording. Vervolgens gaat het voorstel naar de gemeenteraad waar het voorstel en de inspraak wordt besproken. Daarna is er een commissievergadering waar burgers drie minuten kunnen inspreken. Na deze vergadering wordt het voorstel aangepast, vervolgens gaat de gemeenteraad stemmen over het voorstel en dan wordt het voorstel voor de laatste keer aangepast en dan wordt er een besluit genomen. Andere manieren die werden gebruikt om burgers te betrekken in het vakantieverhuurbeleid waren: informatieavonden, een online platform, privévergaderingen en een denktank.

Het kan lastig zijn om betrokken te raken bij nieuwe plannen van de gemeente Amsterdam. Vaak worden de media benaderd door verschillende belanghebbenden om bepaalde onderwerpen op de agenda te krijgen. Burgers moeten bovendien veel moeite doen om zichzelf te betrekken bij de nieuwe plannen. Participatie leidt vaak tot teleurstelling bij burgers omdat er uiteindelijk niets met hun adviezen wordt gedaan en er veel tijd en moeite in is gestoken. Bovendien hebben burgers geen eigenaarschap over de plannen, waardoor ze minder snel willen participeren in de toekomst.

Deze studie beveelt aan dat de gemeente de communicatie verbetert door transparanter en pro-actiever te zijn bij het informeren van mensen over nieuwe regels en voorschriften en hoe de gemeenschap kan deelnemen. Het wordt geadviseerd dat de gemeente Amsterdam samenwerkt met verenigingen en lobbygroepen om een grotere groep te vertegenwoordigen in plaats van individuen. Ook wordt voorgesteld dat de gemeente een wethouder voor toerisme benoemt. Daarnaast moet de gemeente onderzoeken hoe er in de toekomst kan worden samengewerkt met de gemeenschap om meer eigenaarschap te geven over de plannen. Een respondent voegt daaraan toe: "Wat ik fascinerend vind is dat ik geen een keer het woord eigenaarschap zie (participatie leidraad gemeente Amsterdam), ook niet beslissingsmacht. Wat wij zien, als je aan co-creatie gaat beginnen dat het ongelofelijk moeilijk is om mensen te betrekken omdat er een participatie moeheid is. Dat is deels gewoon omdat er al heel vaak aan mensen wordt gevraagd met wat wilt u en wat ziet u, er gebeurt niks mee.”

Boven verwachting van de onderzoeker waren alle respondenten enthousiast om mee te doen aan het onderzoek. Omdat het een gevoelig onderwerp was had ze dit niet verwacht. Door het uitvoeren van deze studie is het besluitvormingsproces duidelijker geworden voor de onderzoeker, nu ze de wet- en regelgeving goed heeft bestudeerd gaat ze in de toekomst haar appartement verhuren als ze op vakantie gaat. Wat de onderzoeker opmerkelijk vond is dat je je echt goed moet inlezen over hoe je betrokken kunt raken in het besluitvormingsproces en je moet ook beschikken over een hoop kennis over het onderwerp en dan is de invloed die je kunt uitoefenen redelijk minimaal.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je meer weten? Aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen: nikkievissser@hotmail.com.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: beleid, particuliere verhuur, gemeenschappen, amsterdam

CELTH



||| Nieuws |||

13/05/25
Klimaatrisico’s voor toeristische bestemmingen ontrafeld
CELTH onderzoekt samen met de Travel Foundation en Risklayer de klimaatrisico’s die bestemmingen lopen. Inmiddels doen wereldwijd zes bestemmingen mee aan de pilot die nog open staat voor meer deelnemers.
13/05/25
Regionale toerismedata nog niet betrouwbaar genoeg voor lokaal beleid
Betrouwbare data op regionaal en lokaal niveau over het aantal gasten en overnachtingen is essentieel voor effectieve beleidsvorming in de toeristische en recreatieve sector. Uit een verkenning blijkt dat het lastiger is dan verwacht om op gemeentelijk niveau betrouwbare cijfers te genereren met de huidige methode.
07/05/25
Kabinet kondigt forse bezuinigingen aan voor Nationale Parken
In de voorjaarsnota heeft het kabinet aangekondigd dat de Nationale Parken de komende jaren bijna 24 miljoen euro minder zullen ontvangen. Dit besluit komt ondanks jaren van voorbereiding op nieuw beleid voor de periode 2024-2030 en een recent manifest waarin de parken samen met het ministerie van LVVN en 15 partners hun samenwerking bevestigden.
29/04/25
Reisbranche verliest kort geding om verbod op fossiele reclame
De reisbranche heeft het kort geding tegen de gemeente Den Haag verloren. ANVR en reisorganisaties TUI, D-Reizen en Prijsvrij.nl wilden hiermee het verbod op fossiele reclame in de openbare ruimte in Den Haag van tafel krijgen.
25/04/25
Vanaf 2027 minimumjeugdloon omhoog
Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) verhoogt per 1 januari 2027 het minimumjeugdloon. Dat is door het kabinet afgesproken in de Voorjaarsnota.
22/04/25
Twee Utrechtse informatiepunten open Hollandse Waterlinies en Neder-Germaanse Limes
In de provincie Utrecht zijn twee nieuwe informatiepunten geopend over het UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies en de Neder-Germaanse Limes.
18/04/25
Recreatiebranche loopt voorop in uitwerking Stagepact
Overheid, onderwijs en bedrijfsleven hebben op hoofdlijnen afspraken gemaakt over het verbeteren van stages.
14/04/25
Exclusief voor leden
130 km per uur op drie snelwegen
Vanaf vandaag mag er overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden op delen van drie Nederlandse...

||| Agenda |||

20/05/25 t/m 22-05-25
20/05/25 t/m 22-05-25: Week van de Self Service
Vanaf 25 juni 2025 verandert de wetgeving rond selfservice-oplossingen ingrijpend door de inwerkingt...
20/05/25
20/05/25 t/m 20-05-25: LDA Kennisdag: Innovatie in data
Op dinsdag 20 mei staat, op de LDA Kennisdag 2025, alles in het teken van innovatie in data&nbs...
26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...