Geplaatst op: 05-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Vier vertrouwde museumnamen verdwijnen en worden Wereldmuseum

Vier vertrouwde museumnamen verdwijnen en worden Wereldmuseum
Nieuwe logo Wereldmuseum. Foto: Boudewijn Bollman.

Tropenmuseum in Amsterdam, Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden gaan samen met Wereldmuseum Rotterdam verder onder één naam: Wereldmuseum.

Sinds gister dragen de vier locaties dezelfde naam: Wereldmuseum. Algemeen directeur Marieke van Bommel: "Met onze tentoonstellingen en activiteiten gaan we uit van een wereld die we met elkaar delen en waarin we elkaar beïnvloeden. We hopen aan te zetten tot begrip, compassie en empathie en daarmee bij te dragen aan een gelijkwaardigere, rechtvaardigere wereld.’ En juist dát willen we tot uiting brengen in de nieuwe naam.”  Achter de schermen wordt al sinds enkele jaren samengewerkt.

Met objecten en kunst vanuit de hele wereld verkennen de vier hoe mensen wereldwijd op verschillende manieren betekenis geven aan hun leven. Dit moest terugkomen in het nieuwe logo. De handgeschreven letters ‘W’ en ‘M’ van het nieuwe beeldmerk vormen samen een menselijke figuur. Ze kunnen elke keer door iemand anders op net een andere manier geschreven worden en zo een oneindige verscheidenheid tonen. Net als de mens zelf. 

Topics:Cultuur
Trefwoorden: museum, communicatie, samenwerking

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).
21/11/23
Exclusief voor leden
Budget Erfgoedwet verruimd naar 36,4 miljoen euro voor Fair Pay
Het Fair Pay programma voor eerlijke beloning van cultuurmakers wordt verhoogd naar 36,4 miljoen euro. Op 1 augustus ontstond een stormloop van honderden projecten op de subsidiepot. Makers krijgen vaak geen goede prijs voor hun werk of optreden.
20/11/23
Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught
Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.
17/11/23
Stemmen bij Aviodrome
Leuke actie van Aviodrome. Aanstaande woensdag kun je met jouw stembiljet gratis het luchtvaarmuseum in Lelystad bezoeken en daar gelijk stemmen voor de Tweede Kamer.
13/11/23
Aviodrome en Voedselbank slaan handen ineen tijdens SintAIRklaas
Gratis deelname voor honderd kinderen aan SintAIRklaas in Aviodrome dankzij samenwerking met Voedselbank Lelystad
10/11/23
3,3 miljoen euro voor projecten erfgoed Zuid-Holland
In 2024 kunnen binnen het maatregelenpakket van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen 68 projecten een subsidie tegemoet zien. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen hiervoor €3,3 miljoen beschikbaar.
31/10/23
Zuid-Holland koopt Natura-2000 Kinderdijk
De provincie Zuid-Holland heeft ca 12,5 hectare grond aangekocht van biologische boerderij en kaasm...