Geplaatst op: 02-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Vechtdal grootste toegankelijke vakantiepark van Europa

XXL plattegrond toegankelijk toerisme onthuld

Vechtdal grootste toegankelijke vakantiepark van Europa
Rick Brink overhandigt gedeputeerde Douwe Hoogland de XXL plattegrond. Foto: Max de Krijger

Op zaterdag 30 september is door toegankelijkheidsambassadeur Rick Brink, Vechtdal Vakantiepark onthuld als grootste toegankelijke vakantiepark van Europa. De oppervlakte is maar liefst 665 vierkante kilometer, zo groot als het Vechtdal. In totaal hebben bijna tachtig verblijfsaccommodaties, dagrecreatieve voorzieningen en horeca toegankelijk aanbod voor elke vakantiegast, ongeacht lichamelijke beperking, handicap of zorgbehoefte.

 

XXL- toegankelijkheidsplattegrond

In 2022 vonden er ruim 2,8 miljoen overnachtingen plaats in het Vechtdal. Naast het reguliere aanbod heeft Vechtdal Marketing op vechtdalvakantiepark.nl nu ook het toegankelijke vrijetijdsaanbod in kaart gebracht. Ter gelegenheid van de onthulling van Vechtdal Vakantiepark werd de plattegrond in XXL-formaat door Rick Brink aangeboden aan gedeputeerde Hoogland van provincie Overijssel. Rick Brink: "Zelf ben ik geboren en getogen in de gemeente Hardenberg in het mooie Vechtdal. Een gebied waarin iedereen naar hartenlust kan wonen, werken maar ook zeker recreëren. Het maakt me blij en trots dat we juist hier het grootste toegankelijke vakantiepark van Europa hebben gecreëerd!"


Gedeputeerde Hoogland: "Het succes van Vechtdal Vakantiepark is te danken aan de sterke samenwerking tussen ondernemers, organisaties en ervaringsdeskundigen. Alleen als partijen op deze manier krachten bundelen kun je samen zoiets groots bereiken."

 

Toegankelijkheid loont

De bekendmaking van Vechtdal Vakantiepark vond plaats voorafgaand aan de landelijke Week van de Toegankelijkheid. "Met het thema ‘Toegankelijkheid loont’ willen we dit jaar laten zien dat iedereen voordelen heeft aan toegankelijkheid”, aldus Wouter Bolier, projectleider Ieder(in) bij de landelijke Week van de Toegankelijkheid. "1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij, maar ook de mensen in hun omgeving, blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid.” Rolf Halverhout van Vechtdal Marketing vult aan: "Meedoen aan de samenleving houdt ook in samen met familie, vrienden of je partner op vakantie of een dagje eropuit. Omdat iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving kent met een beperking, heeft ook iedereen profijt bij een groot en divers toegankelijk vrijetijdsaanbod.”

 

Mijn toegankelijkheidsplan

Alhoewel er in het Vechtdal een breed scala aan mogelijkheden is weet Halverhout ook dat er nog veel te verbeteren valt. Daarom heeft hij samen met Anieke van Wijnen, projectleider Zorgeloos Vechtdal, ‘Mijn Toegankelijkheidsplan’ bedacht. Van Wijnen licht toe: "In de afgelopen jaren hebben al meer dan 30 toeristische bedrijven samengewerkt aan het verbeteren van toegankelijkheid en nieuw aanbod. Met het ondernemersprogramma ‘Mijn Toegankelijkheidsplan’ gaan ondernemers onder deskundige begeleiding aan de slag met de eigen toegankelijkheid. 


Met een gastvrijheidslegioen van ruim 3500 medewerkers kan iedereen op een gastvrij onthaal rekenen, meldt dmo Vechtdal Marekting. In het Vechtdal zijn de randvoorwaarden op orde, zoals toegankelijke routes en faciliteiten als rolstoeltoegankelijk varen, speciale picknicktafels en zorg op locatie bij accommodaties. Hier is de afgelopen jaren hard aan gewerkt door ondernemers, Vechtdal Marketing, ervaringsdeskundigen en de Vechtdal gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Van een toegankelijke River Lodge en safaritenten tot zorgchalets. Maar ook nierpatiënten kunnen bij camping De Boergondiër terecht voor vakantiedialyse. Een ander voorbeeld is de toegankelijke Anjerfietsroute van 66 kilometer, samengesteld met de lokale inclusiegroepen.


Het initiatief van het grootste toegankelijke vakantiepark van Europa sluit aan op de landelijke Week van de Toegankelijkheid (2-7 oktober) en is bedoeld om toegankelijke vrijetijdsbesteding voor bewoners en bezoekers in het Vechtdal te stimuleren in het voorjaar van 2024. Vechtdal Marketing heeft samen met partners de Vechtdal Visie 3.0 opgesteld. Dit project is onderdeel van de programmalijn Zorgzaam & Gezond. Het plan stimuleert seizoensversterking, gastheerschap en meer sociale betrokkenheid.

 

Trefwoorden: Vechtdal, toegankelijkheid, beleid, ondernemer

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

01/12/23
Bruine vloot krijgt scherpe controle voor 1 april 2024
Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend ...
01/12/23
Exclusief voor leden
Sterke omzetgroei vrijetijdsbranche in de zomer van 2023
De Nederlandse vrijetijdssector heeft qua omzet een prima derde kwartaal achter de rug. In zowel horeca, verblijfsrecreatie als reisbranche groeiden de omzetten ten opzichte van een jaar eerder.
01/12/23
SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend
Drie leerbedrijven gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca in de finale op Horecava 2024.
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
De reden waarom de glamping zo populair is
Wil je genieten van de vrijheid van de natuur, maar wel de voordelen en alle faciliteiten van een hotel hebben? Dan is de glamping absoluut iets voor jou! Het is niet voor niets dat deze vorm van vakantie in de afgelopen jaren zo enorm populair is geworden.
29/11/23
'Glamorous camping’ boekingsplatform Glampings.com haalt groeigeld op bij angel investors.
Glamping.com heeft een belangrijke seed-investering opgehaald om met extra geld en extra kennis sneller het platform naar een hoger niveau te tillen.
29/11/23
Boris van der Ham nieuwe onafhankelijke voorzitter VVEM
VVEM gaat een nieuwe fase in door de nieuwe en onafhankelijke voorzitter Boris van der Ham.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...