Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 27-09-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Podium- en evenementensector op een kantelpunt

Podium- en evenementensector op een kantelpunt
Afbeelding van Pexels via Pixabay

De podium- en evenementensector staat op een kantelpunt op het gebied van duurzaamheid, personeel, innovaties, inclusie, techniek en maatschappelijke impact. Dat blijkt de overkoepelende indruk van de 2023-editie van het Congres Podia Festivals Evenementen (CPFE2023), dat maandag 18 september plaatsvond in Utrecht en door ruim 1.000 mensen werd bezocht. Meer dan andere branchecongressen, is het congres dé plek geworden waar branchegenoten op open en constructieve wijze gezamenlijk de uitdagingen aangaan die op hun pad liggen. 

CPFE 2023 vond plaats in TivoliVredenburg en de Social Impact Factory en is een initiatief van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) in samenwerking met TivoliVredenburg en diverse andere branchepartijen. Met 1.145 bezoekers was het de best bezochte editie tot nu toe. Het overkoepelende thema van het plenaire programma en 66 deelsessies bleek de transitiefase waarin de branche zich bevindt.

Transities van binnenuit

De openingskeynote van Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen aan Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft de sector een spiegel voorgehouden. Hij betoogt hierin onder andere dat transities van binnenuit moeten komen en dat verandering niet iets is wat je bovenop bestaande organisaties kunt plakken. Ook stelt hij dat juist cultuur een middel kan zijn om ook op breder maatschappelijk vlak transities, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit, te kunnen realiseren. Het is dus aan juist deze sector om de komende jaren een nieuwe en leidende rol te pakken.

Bezoekers willen verandering

Het vinden van die rol blijkt dan ook de rode draad gedurende de deelsessies die volgen, of deze nu gaan over duurzaam evenementen organiseren, over (geestelijke) gezondheid in de branche of over de manier waarop organisaties worden ingericht en met personeel en bezoekers wordt omgegaan. De branche blijkt anno 2023 vaak een heel andere dan voor de coronapandemie, de meeste bezoekers zien de noodzaak van verandering en willen een (maatschappelijke) voortrekkersrol innemen. Panels monden hierdoor steevast uit in levendige discussies over hoe zaken aangepakt moeten worden. Op CPFE2023 toont de branche zich van haar meest strijdbare kant.

Tevreden VNPF en VVEM

Berend Schans (VNPF): "Dit was de vijfde editie van dit evenement in deze opzet. We merken dat het een logisch moment in de agenda van iedere live muziek professional begint te worden, maar ook voor ‘naastgelegen’ partijen en partners. Publiek ontvangen we samen, of je nu een organisator, een fonds of een gemeente bent. We werken samen aan een toekomstbestendige sector. Goed om te merken dat dit congres daar een informerende en inspirerende rol in heeft.”

Willem Westermann (VVEM): "We wisten voor onszelf al dat we een steeds belangrijkere rol in het leven van vrijwel iedere Nederlander hebben, maar zien dat opnieuw bevestigd in de breedte en diepte van de onderwerpen waar we mee te maken hebben. Het belang van het goed invullen van ontspanning, vermaak en inspiratie, waar we als entertainmentindustrie dagelijks mee bezig zijn, het was weer een genoegen elkaar daarover te treffen.”

Trefwoorden: cultuur, evenementen, transities, veranderingen

CELTH



||| Nieuws |||

09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
30/06/25
Exclusief voor leden
ABN AMRO verstrekt €25 miljoen lening aan Tiqets
ABN AMRO heeft een lening van €25 miljoen toegekend aan Tiqets Holding BV, een toonaangevend digitaal platform voor culturele en toeristische ervaringen.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
20/06/25
Exclusief voor leden
Provincie Limburg schiet musea te hulp
De drie provinciale musea in Limburg krijgen hulp van de Provincie om hun stijgende kosten te kunnen betalen.
18/06/25
Exclusief voor leden
Oeds Bijlsma wordt interim directeur-bestuurder Fries Museum en Princessehof
De Raad van Toezicht van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof heeft Oeds Bijlsma benoemd tot interim directeur-bestuurder van de beide musea. Met ingang van 5 augustus 2025 zal hij voor een periode van zes maanden leiding geven aan de organisatie, totdat een definitieve directeur-bestuurder is aangetrokken.
17/06/25
Caroline Belt wordt directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation.
Met ingang van 1 juli start Caroline Belt als directeur-bestuurder voor de Van Gogh Sites Foundation. Caroline neemt hiermee het stokje over van Frank van den Eijnden die in de afgelopen 15 jaar Van Gogh in Brabant op de kaart heeft gezet en Simone van der Heiden die vanaf 2022 mede de directie heeft gevoerd.