Geplaatst op: 22-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

9 Hanzesteden vieren tegelijk 24-uur Hanze

Unieke dmo actie: voor het eerst 9 steden tegelijk in één festival

9 Hanzesteden vieren tegelijk 24-uur Hanze
Circo di Strada. Foto: Promotie Zutphen.

Op en rond zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement '24-uur Hanze' plaats, waarbij de 9 Hanzesteden tegelijk uit hun voegen barsten met bijna honderd vooral culturele activiteiten. Zoals pop-up events, lezingen, muzikale (dans)optredens, cabaret, tentoonstellingen, workshops, nachtelijke rondleidingen en urban acts.


Als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea en een aantal winkels die avond speciaal open voor publiek. 24-uur Hanze is onderdeel van het Hanzejaar 2023, waarbij Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle in het teken staan van het eeuwenoude Hanze gedachtegoed. Om de verbinding te vieren is een kunstenaar gevraagd langs de negen steden te trekken.

 

Chris Veldhof onderweg met 9 panelen

Kunstenaar Chris Veldhof gaat langs de 9 steden om samen met de inwoners 9 losse panelen te beschilderen en uiteindelijk tot één geheel te maken. Het resultaat wordt op 14 oktober om 20.30 uur in Deventer onthuld. Een speciale boot, genaamd 'De Tram' probeert binnen 24 uur van Harderwijk naar Doesburg te varen en treinreizigers worden op een aantal trajecten verrast met bijzondere acts. Er wordt ook een speciaal Hanzelied door wisselende musici ten gehore gebracht  in de steden. Het overkoepelende programma is te vinden op: 24-uur Hanze - Visit Hanzesteden

 

Heel veel nachtelijke activiteiten

Behalve een speciale programmering in vele musea vinden er in alle steden afzonderlijk prikkelende eenmalige activiteiten plaats. Zo is er in de avond van 14 oktober in Zutphen de Circo di Strada, een parade met duizenden lichtjes en magische muziek. In Kampen kun je op jacht tijdens een tijdreis met modellen van LEGO ® stenen door het Stedelijk Museum of meedoen aan ‘nightpainting’ of Koggeschilderen in het donker. Dineren tussen de schilderijen of naar Hanze bedtime stories luisteren kan in Hattem. In Doesburg zijn de musea én winkels zelfs open tot middernacht en is er een extra culturele zondag. Moonlightshopping en een geluid- en lichtspektakel zijn de ingrediënten voor Harderwijk, waar ook Marius van Dokkum live gaat schilderen in zijn museum. Deventer sluit een producer en een kunstenaar 24 uur op in een Hanzepand en zorgt voor ontbijtjes op bijzondere hanzeplekken. In Zwolle, Kampen, Deventer en Harderwijk zijn er avond- en zelfs nachtelijke stadswandelingen. Gewapend met zaklamp valt er dan extra veel Hanzehistorie te ontdekken, net als bij de Hanze Experience en flitsrondleidingen.


Van muziek op het dak tot XL Yoga 

Zwolle pakt uit met Sacred Sundays-rooftopedition: tijdens zonsondergang kunnen liefhebbers genieten van ambient muziek. Bij de nachtburgemeester kun je biechten in de nacht en het Commongroundfestival zorgt voor levendige muziekpodia. De Bergkerk in Deventer transformeert naar Yoga XL- en danskerk en Elburg richt zich op de jeugd met hippe workshops. Tijdens de Kamper Kampvuuravond komen gitaristen en singer-/songwriters bij elkaar voor een onvergetelijke happening. Genoeg te doen voor iedereen. De uitgebreide programmaonderdelen per Hanzestad zijn te bekijken via www.hanzejaar2023.nl.  

 

Hanzejaar 2023

Sinds 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn dit najaar nog twee grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: 24-uur Hanze en Kleur de Hanze. De Hanzesteden willen laten zien dat zij modern zijn, met de oude kernwaarden van het Hanze netwerk dat in het DNA van Oost-Nederland te vinden is.

Wil je meer weten over wat het Hanzejaar doet met deze steden? Lees R&T magazine september 2023. Daarin wordt uitgelegd waarom er veel (bestuurlijke) winst is behaald met dit bijzondere jaar.


Trefwoorden: Hanze, dmo, beleid, bestuur, festival, evenement

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...