Geplaatst op: 20-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
Informatie en routepanelen park vliegbasis Soesterberg. Foto: Provincie Utrecht.

De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang. Het is een mooi voorbeeld hoe een park ontwikkeld wordt dat aantrekkelijk is voor de regio.

Ook kunnen mensen op borden informatie over de voormalige vliegbasis lezen. Met deze werkzaamheden heeft programma Hart van de Heuvelrug de transformatie van de militaire vliegbasis in een grotendeels toegankelijk natuurgebied afgerond. Omdat het park in 2023 tien jaar open is voor het publiek, is er op zondag 1 oktober een gratis evenement met activiteiten op het gebied van natuur, sport en ontspanning.


Outdoor event als opening

Zondag 1 oktober is er een gratis evenement voor jong en oud, voor een gezellige dag in het natuurpark. Voor zowel natuurliefhebbers als sportievelingen is er van alles te beleven. Er zijn speurtochten en natuurexcursies op de fiets onder begeleiding van een gids. Hardlopers schrijven zich in voor een uitdagende parkloop of prestatieloop (meerdere afstanden). Kinderen kunnen hun survival skills oefenen of doen mee aan een mini-bootcamp. Op de ontmoetingsplaats bij Shelter 610 kunnen bezoekers aanschuiven voor een gratis snack en drankje. Bekijk het hier volledige programma. Sinds het sluiten van de militaire vliegbasis in 2008 beheert Het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar geleidelijk gevormd tot een grotendeels vrij toegankelijk natuurgebied met recreatieve routes. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden voor een wandeling of sportief rondje op de fiets.


In de afgelopen jaren zijn de wandelpaden uitgebreid en verbeterd. Zo is er een vijf kilometer lange wandelroute in het zogeheten Munitiepark gemaakt. In dit bosrijke deel van het perk liggen meerdere munitiebunkers verscholen in het groen.

Voor fietsers is een afwisselende route aangelegd door bosgebieden. De route gaat langs kleine meertjes, shelters, bunkers en ander opgeknapt militair erfgoed. De bijna drie kilometer lange landingsbaan is onderdeel van de route en maakt de tocht tot een bijzondere ervaring. Een interessant rustpunt is de vogelkijkhut, vanwaar je onder andere veldleeuweriken, tapuiten en de zeldzame grauwe klauwier kunt spotten.


Programma Hart van de Heuvelrug

Het programma Hart van de Heuvelrug heeft op Park Vliegbasis Soesterberg naast de bouw van de vogelkijkhut verschillende militaire objecten langs de routes hersteld. Wie wil uitkijken over het natuurgebied kan het uitkijkpaviljoen, de radarheuvel of de kerosineheuvel beklimmen.


Provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie. Zo draagt het programma bij aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

Trefwoorden: park, recreatie, natuur, beleid, Soesterberg, vliegbasis

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

01/12/23
Bruine vloot krijgt scherpe controle voor 1 april 2024
Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend ...
01/12/23
Exclusief voor leden
Sterke omzetgroei vrijetijdsbranche in de zomer van 2023
De Nederlandse vrijetijdssector heeft qua omzet een prima derde kwartaal achter de rug. In zowel horeca, verblijfsrecreatie als reisbranche groeiden de omzetten ten opzichte van een jaar eerder.
01/12/23
SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca bekend
Drie leerbedrijven gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca in de finale op Horecava 2024.
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
De reden waarom de glamping zo populair is
Wil je genieten van de vrijheid van de natuur, maar wel de voordelen en alle faciliteiten van een hotel hebben? Dan is de glamping absoluut iets voor jou! Het is niet voor niets dat deze vorm van vakantie in de afgelopen jaren zo enorm populair is geworden.
29/11/23
'Glamorous camping’ boekingsplatform Glampings.com haalt groeigeld op bij angel investors.
Glamping.com heeft een belangrijke seed-investering opgehaald om met extra geld en extra kennis sneller het platform naar een hoger niveau te tillen.
29/11/23
Boris van der Ham nieuwe onafhankelijke voorzitter VVEM
VVEM gaat een nieuwe fase in door de nieuwe en onafhankelijke voorzitter Boris van der Ham.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...