Geplaatst op: 12-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Gratis workshops en webinars over toegankelijke recreatie

Gratis workshops en webinars over toegankelijke recreatie

Iedereen moet kunnen genieten van een dagje uit. Daarvoor pleit Stichting Accessibility in de aankomende Week van de Toegankelijkheid 2023. Van 2 t/m 5 oktober biedt Accessibility diverse gratis workshops en webinars aan met concrete adviezen en tips om locaties en websites in de recreatie- en toerismebranche toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.


Het landelijke thema van de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in), is dit jaar ‘Toegankelijkheid Loont’. Onder deze titel is er speciale aandacht voor de voordelen van toegankelijkheid. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor veel meer mensen. De Week van de Toegankelijkheid is een jaarlijks initiatief van Ieder(in), het landelijke netwerk voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Ieder(in) behartigt de belangen van 2,5 miljoen mensen.


Volwaardig meedoen

1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met toegankelijke locaties en digitale middelen. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk pretpark trekt meer bezoekers. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen en ben je beter vindbaar in zoekmachines. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven.


Recreatie voor iedereen

Mensen met een beperking lopen nog vaak op tegen belemmeringen om hun vrije tijd te kunnen besteden zoals ze dat zelf willen.?Voor mensen die minder mobiel zijn, gebruik maken van een rolstoel, slecht kunnen zien of bijvoorbeeld zeer prikkelgevoelig zijn, kan een dagje uit hierdoor best een uitdaging zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een online ticket, het vinden van informatie over de toegankelijkheid van een locatie of de routeaanduiding op de locatie zelf.


Gratis webinars

Daarom daagt Accessibility professionals in de Week van de Toegankelijkheid uit om in actie te komen. Zodat iedereen kan genieten van een dagje uit of vakantie, ook als je een beperking hebt. Zonder belemmeringen en in elke gelegenheid: van pretpark en dierentuin tot hotel of camping. Van 2 tot en met 5 oktober organiseert de stichting diverse gratis online workshops en webinars voor ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Medewerkers in de branche leren zo wat toegankelijkheid is, wat de impact is van óntoegankelijkheid en hoe zij er zelf direct mee aan de slag kunnen.


Toegankelijke toiletten??

De webinars richten zich op diverse aspecten van toegankelijkheid in de recreatie: van toegankelijke toiletten tot audiodescriptie. Met het delen van deze kennis wil Accessibility mensen in de branche bewust maken en prikkelen voor het toegankelijk maken van hun bedrijf..?


Stel jouw vraag

Voor en tijdens de Week van de Toegankelijkheid kunnen professionals uit de recreatie- en toerismebranche ook een vraag of casus inbrengen: waar lopen zij op hun locatie tegenaan op het gebied van toegankelijkheid? De ingediende vragen worden op vrijdag 6 oktober behandeld door een expert van Accessibility en een ervaringsdeskundige. Dit spreekuur is door iedereen bij te wonen, ook als je geen vraag hebt ingediend.??

Alle webinars op een rij en de webpagina waarop de inschrijvingsbuttons staan


Maandag 2 oktober


12.00 - 13.00 uur | Een toegankelijke website: dat loont!

 

13.15 - 14.15 uur | Bouwen aan een toegankelijke locatie 

 

Dinsdag 3 oktober
 

12.00 - 12.45 uur | Toegankelijke en gebruiksvriendelijke website in de recreatiebranche

 

13.15 - 14.15 uur | Toegankelijke locaties: de do's en don'ts

 

Woensdag 4 oktober
 

12.00 - 13.00 uur | Aan de slag met goede audiodescriptie

 

13.00 - 13.30 uur | Een gastvrij aangepast toilet

 

Donderdag 5 oktober
 

12.00 - 13.00 uur | Interactief spreekuur: dien jouw casus in

Naar de workshops en webinars van 2023

 

 

Trefwoorden: recreatie, toegankelijheid, beperking, webinar, workshop

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

26/09/23
Vacansoleil vraagt surseance van betaling aan
De Nederlandse aanbieder van campingvakanties Vacansoleil heeft vandaag surseance van betaling aang...
26/09/23
Schiphol krijgt toch natuurvergunning ondanks kritiek op stikstofpositie
Voor luchthaven Schiphol is het belangrijk dat het de natuurvergunning krijgt. Daarmee kan de luchthaven gewoon doorgaan maar het is een gevoelig punt.
26/09/23
Rijksmuseum Amsterdam werkt samen met Disney
Mickey Mouse in het Rijks? Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Het Rijksmuseum werkt samen met Disney aan een nieuw familieprogramma. Dit programma wordt feestelijk gelanceerd tijdens de familiemaand die het Rijksmuseum jaarlijks in oktober organiseert.
26/09/23
Exclusief voor leden
Fors meer Nederlanders naar buitenland in herfstvakantie
Uit boekingscijfers van Sunweb Group, de aanbieder die actief is met merken Sunweb en Eliza was here, blijkt dat het aantal boekingen naar het zonnige buitenland in die periode flink is gestegen. Ondertussen verkopen ook de reizen voor de winterperiode 2023/2024 al beter.
26/09/23
Ministerie van EZK steunt plannen voor Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme
Op de Toerisme Top gisteren ruim aandacht voor de grote opgaven waar het gastvrijheidsdomein de komende jaren voor staat. Rob van Gijzel presenteerde daar in een panelgesprek met dagvoorzitter Carrie ten Napel het rapport ‘Ruimte Maken’ dat hij met de Samenwerkingstafel Gastvrijheidsdomein heeft ontwikkeld. Zijn conclusies en aanbevelingen moeten de sector definitief aan tafel bij andere beleidsbepalende domeinen krijgen.
25/09/23
Opnieuw forse groei toerisme in Nederland
Het inkomend verblijfsbezoek trekt verder aan. Dit jaar brengen naar verwachting ruim 20 miljoen internationale gasten een bezoek aan Nederland. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat blijft met bijna 29 miljoen stabiel.
22/09/23
Exclusief voor leden
Waarom is het perspectief duurzaam vliegen met waterstof voor Rotterdam zo goed?
Op de startbaan ziet het er nog klein uit maar de drone met waterstof als brandstof kan het pad vrijmaken voor échte vluchten. Waterstof lijkt voor Rotterdam The Hague Airport een snellere optie voor de ontwikkeling van duurzaam vliegen dan een vliegtuig gevuld met zware batterijen.
22/09/23
Exclusief voor leden
Beschikbaar inkomen stijgt
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat lijkt een goed signaal voor de vrijetijdseconomie. Daarmee hebben gezinnen genoeg in de huishoudbeurs om te besteden aan toerisme en recreatie.

||| Agenda |||

27/09/23 t/m 28-09-23
27/09/23 t/m 28-09-23: Vakbeurs Openbare Ruimte 2023
Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, circu...
28/09/23
28/09/23 t/m 28-09-23: Unesco Werelderfgoed & Klimaat
Ook wel eens gedroomd van zwemmen met schildpadden op de Galápagoseilanden? Of van een tripje naar...
04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...