Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-09-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes

Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes

Vanuit het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed beleving wordt dit weekend een nieuwe reeks inspiratiekaarten en culinaire foodroutes gelanceerd. De routes voegen een extra ervaring toe aan het Waddengebied. Er zijn 13 thematische inspiratiekaarten en 22 nieuwe foodroutes, die bewoners en bezoekers meenemen op een smaakvolle ontdekkingsreis langs de leukste culinaire bestemmingen van het Waddengebied: zowel op de eilanden als aan de Waddenkust. De locaties op de route worden gerund door duurzame ondernemers met aandacht voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. De aspecten van cultuur en natuur zijn daarin ook opgenomen.


Rijke culinaire tradities langs het Wad

"De bezoeker van het Waddengebied is vaak gek op lokaal eten. Maar ook het op verhaal erachter, bijvoorbeeld van de boer of de teler," aldus Annette van Ruitenburg, programmaleider Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving. "Met deze nieuwe foodroutes heb je als toerist, maar ook als bewoner van het gebied nu een hele leuke ervaring, waarbij je de wereld in duikt van de rijke culinaire tradities en duurzame vernieuwingen uit de regio."

De foodroutes dragen bij aan een duurzame vorm van toerisme. Waddenvoedsel dat van dichtbij komt, heeft een veel lagere footprint omdat het veel minder vervuilende kilometers heeft afgelegd. De keten wordt verkort en het netwerk van ondernemers wordt versterkt. Alle routes zijn te vinden op visitwadden.nl/smaak.


Voorproefje Culinaire Wadden Weken

De foodroutes zijn een voorproefje op de Culinaire Wadden Weken die in oktober weer worden georganiseerd door Visit Wadden. Na het succes van vorig jaar vindt dit jaar de tweede editie plaats. Overal in het Waddengebied staat er dan bij deelnemende restaurants lokaal lekkers op tafel. Meer informatie: www.culinairewaddenweken.nl


Waddenreceptuur voor chefs ook nu online

In samenwerking met NHL Stenden zijn naast routes voor het publiek nu ook recepten gelanceerd voor en door professionele chefs uit het Waddengebied. Zo worden koks uit het gebied ook gestimuleerd om meer te werken met lokale producten.

Anke Arts, projectleider bij NHL Stenden: "Zo bedienen we niet alleen de bezoeker, maar ook ondernemers en de koks uit het Waddengebied. We bieden nu online inspiratie in de vorm van recepten maar ook met korte video’s waarin chefs zien hoe een gerecht gemaakt wordt en hoe het kan worden gepresenteerd.”

Voor bewoners en bezoekers

Bewoners en bezoekers kunnen nu de nieuwe inspiratiekaarten en foodroutes verkennen en genieten van een smaakvolle reis door het Waddengebied. Voor meer informatie en om de inspiratiekaarten, en routes te bekijken, kijk op visitwadden.nl/smaak.


Programma Waddengastronomie

Het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving is een samenwerking tussen de Stichting Waddengroep, NHL Stenden en Visit Wadden. Vanuit het Waddenfonds en de drie provincies wordt dit vijfjarig programma gefinancierd.

Link: https://www.visitwadden.nl/nl/smaak-van-de-wadden-voor-ondernemers, https://www.visitwadden.nl/nl/bezoeken/routes/3173660610/foodwalk-den-oever,
Trefwoorden: Culinaire, roodroutes, Wadden

CELTH



||| Nieuws |||

26/05/25
Nieuwe route in Nationaal Park De Alde Feanen verbindt natuur, gezondheid en toerisme
Op 23 mei is in Nationaal Park De Alde Feanen een bijzondere nieuwe wandelroute geopend die bezoekers uitnodigt om bewust te vertragen, tot rust te komen en zich te verbinden met de omgeving. De minfulness Route.
21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
13/05/25
Klimaatrisico’s voor toeristische bestemmingen ontrafeld
CELTH onderzoekt samen met de Travel Foundation en Risklayer de klimaatrisico’s die bestemmingen lopen. Inmiddels doen wereldwijd zes bestemmingen mee aan de pilot die nog open staat voor meer deelnemers.
13/05/25
De vernieuwde LF Basiskaart is er - onmisbare kaartenset voor fietsvakanties
Stichting Landelijk Fietsplatform lanceert een vernieuwde versie van de populaire fietsatlas met een actueel overzicht van alle LF-routes en knooppunten.
08/05/25
Elektrische Efteling-stoomtrein rijdt eerste rondje
Na een jaar in Engeland te zijn geweest voor een onzichtbare metamorfose reed Aagje haar eerste rondje met een elektrische aandrijving.
02/05/25
Delft Beloont Duurzaam Bezoek met Nieuw Initiatief D'serve
Delft lanceert een uniek initiatief, D'serve, dat bezoekers aanmoedigt en beloont voor duurzaam gedrag. Door te kiezen voor duurzame activiteiten, mee te helpen de stad schoon te houden of per fiets te komen, kunnen bezoekers beloningen verdienen.
02/05/25
Onemeeting officieel B Corp: certificering bevestigt duurzame koers
Het boekingsplatform voor vergaderruimtes Onemeeting heeft onlangs de officiële B Corp-certificering ontvangen.
18/04/25
Toerisme & Recreatie Utrechtse Heuvelrug en Vallei bloeit!
Tegelijkertijd met de opening van het toeristisch seizoen viert RBT Heuvelrug & Vallei zijn 10-jarig jubileum van samenwerking door de regoio en het netwerk van partners aan recreatie en toerisme.