Geplaatst op: 29-08-2023
Auteur: Marc Gerlings

Slechts 9 HVO tankstations voor pleziervaart

Slechts 9 HVO tankstations voor pleziervaart
HVO kan voor 90% vermindering zorgen in CO2-uitstoot.
Het aantal tankstations voor pleziervaartuigen met het duurzame biologische Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is zeer dun bezaaid. Het zijn er nu slechts 9 in heel Nederland. Het is een punt van aandacht voor de watersportbeurs ‘HISWA te water 2023’ die morgen start.

Branchevereniging HISWA-RECRON ziet graag dat de watersport juist veel meer HVO kan bieden. Het argument voor het pleidooi in uitbreiding is dat de uitstoot van boten met verbrandingsmotoren daarmee sterk verminderd kan worden. HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie – pleit voor meer tanklocaties met HVO langs de waterwegen.

HVO voor 90 procent CO2-reductie

HISWA-RECRON heeft duurzaamheid als belangrijk speerpunt en stimuleert de elektrificatie van de watersport voor nieuwe vaartuigen. De elektrificatie is in volle gang maar voor het grootste deel van de vloot duurt het nog vele jaren voordat andere vormen van voorstuwing technisch en financieel haalbaar zijn. Dat geldt ook voor de laadinfrastructuur. Pleziervaartuigen met dieselmotoren kunnen door het gebruik van HVO op korte termijn al een reductie van CO2-uitstoot bereiken van wel 90 procent.

Jeroen van den Heuvel, adjunct-directeur jachtbouw en watersport bij HISWA-RECRON: "Er zijn nu nog weinig tanklocaties die HVO aanbieden. Op weg naar schonere synthetische brandstoffen, is vervanging van fossiele brandstoffen door HVO een eerste, logische stap. Daarbij: HVO kan gewoon in de brandstoftank waar nog een restje gewone brandstof zit.” HISWA-RECRON wil bovendien voorkomen dat milieubewuste watersporters met jerrycans de HVO langs de weg kopen en dan zelf de tank aan boord vullen. Met jerrycans, een trechter en een smal gangboord is de kans op morsen is groot en daarmee wordt het oppervlaktewater vervuild.

Op de komende watersportbeurs HISWA te water – van 30 augustus tot en met 3 september in Bataviahaven Lelystad – is bij veel exposanten informatie over HVO beschikbaar. Vrijwel alle grote merken van binnen- en buitenboordmotoren voor pleziervaartuigen zijn er vertegenwoordigd. 
Trefwoorden: HVO, watersport, pleziervaart, Hiswa te water, duurzaam toerisme

CELTH
 








||| Nieuws |||

08/07/24
Grotere boten kunnen via Súd Ie van Dokkum naar Lauwersoog
De Vaarroute Súd Ie is sinds kort in zijn geheel bevaarbaar voor boten in de DM-klasse met een beperkte diepgang en met een maximale hoogte van 2.40 meter. Om dit mogelijk te maken zijn alle bruggen op de route de afgelopen jaren verhoogd naar 2.50 meter.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.
28/06/24
Exclusief voor leden
Recreatievaartuigen met AI geteld
Waterrecreatie Nederland heeft een AI-model ontwikkeld dat recreatievaartuigen op water en land kan tellen. Via satellietbeelden uit open data zijn er in de zomer van vorig jaar landelijk zo’n 211 duizend recreatieboten in Nederland geteld.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
16/05/24
Bijzondere mijlpaal: 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024
Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. De afgelopen jaren groeit vooral het aantal Blauwe Vlaggen bij jachthavens
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
05/04/24
Exclusief voor leden
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen
Op donderdag 28 maart hebben de veertien gemeenten van het Friese vasteland, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het oeverbeheer in Fryslân. Zo is duidelijk wie voor het beheer van de 1.760 kilometer aan oevers langs de Friese vaarwegen verantwoordelijk is.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.