Geplaatst op: 13-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Waereldsjtad krijgt nieuwe wandelroute

Waereldsjtad krijgt nieuwe wandelroute
Van links naar rechts: Sven Kools (Visit Zuid-Limburg), Monique Hoofs (gem. Sittard-Geleen), Giel Snijders (mijnwerker), Davey Nieuwendijk (Centrummanagement Geleen), Ivo Janssen (gem. Sittard-Geleen). Foto: Harry Heuts.

Mensen van Geleen en daarbuiten noemen hun stad ‘De Waereldsjtad’ in dialect. Waar komt dat vandaan? Het Geleen zoals wij dat nu kennen, ontstond in een razend tempo. Zo snel en efficiënt als er bij de Staatsmijn Maurits steenkool uit de bodem kwam, zo verrezen er bovengronds een boulevard met warenhuizen, een voetbalstadion en hoogbouw.

Deze historie en meer wil de gemeente Sittard-Geleen en Heemkundevereniging Geleen nu door iedereen laten ontdekken, daarom ontwikkelde Visit Zuid-Limburg de 7,4 km lange nieuwe wandelroute ‘Geleen vertelt’.


De wandelroute is op woensdag 12 juli officieel aangeboden aan wethouder Yvonne Salvino van gemeente Sittard-Geleen. Dat gebeurde op de Markt in Geleen dat tevens het startpunt is van de wandelroute. Met behulp van een wandelkaart wandel je langs negentien mijnwerkers bezienswaardigheden op de route. Op de route tref je onderweg zeven informatieborden aan met extra informatie en de mogelijkheid om bijzondere video’s te bekijken waarin ‘Geleen vertelt’.

 

De wandelroute, informatieborden en podwalk

De wandelroute ‘Geleen vertelt’ is 7,4 km lang, maar kan ook worden ingekort tot 5,4 km. De route start vanaf de Markt in Geleen en kun je wandelen met de handige gratis, pocketformaat wandelkaart. Onderweg voert de route je langs negentien mijnwerkers bezienswaardigheden met ieder zijn eigen verhaal, zoals de Julianatunnel, het Mauritspark, het Mauritsstadion, het Burgemeester Damenpark en meer, waarover informatie staat beschreven in de wandelkaart. Ook kom je als wandelaar langs zeven informatieborden, waarop Geleen je graag iets wil vertellen en laten zien. Scan de QR-code op de borden en luister naar ‘Geleen vertelt’. Naast de wandelkaart is er ook een aparte ‘podwalk’ gemaakt voor de mijnwerkerswijk Lindenheuvel. Een digitale gids neemt je mee door deze echte kompel wijk.

 

‘Geleen vertelt’

Wat deden de mijnwerkers in hun vrije tijd? Hoe groot was de Staatsmijn Maurits? Op deze en andere vragen krijg je antwoord tijdens de wandelroute ‘Geleen vertelt’. En wie kan deze vragen beter beantwoorden dan Geleen zelf. Geleen geeft niet alleen antwoord op vragen, ze laat het de wandelaars ook zien. Op de zeven informatieborden op de wandelroute kunnen, middels het scannen van een QR-code, bijzonder video’s worden bekeken. In deze video’s neemt Geleen jou mee terug in de tijd en vertelt zij verhalen over de wereldstad. Alle video’s nog even thuis bekijken kan natuurlijk ook. Hiervoor is een aparte webpagina opgesteld, te weten www.visitsittardgeleen.nl/geleenvertelt.

 

De wandelroute ‘Geleen vertelt’ is vanaf 12 juli verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences- en shops. Een overzicht van alle locaties is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/vestigingen. Verder is de wandelkaart gratis te downloaden via www.visitsittardgeleen.nl/geleenvertelt.

Trefwoorden: Geleen, dmo, wandelroute, mijnverleden

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
23/05/24
88% klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform
Uit grootschalig onderzoek van Multiscope blijkt bijna negen op de toen klanten van plan om in de komende drie jaar opnieuw via hetzelfde vakantieplatform te boeken.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
03/05/24
Nederlandse camperaars gaan het liefst naar Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht
Uit onderzoek naar campergedrag door Campercontact, een platform voor camperaars, blijkt dat Nederlandse camperaars het meest kiezen voor de schoonheid en diversiteit van eigen land.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...