Geplaatst op: 27-06-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Blijdorp krijgt 18 miljoen euro voor restauratie Rivièrahal

Blijdorp krijgt 18 miljoen euro voor restauratie Rivièrahal

Diergaarde Blijdorp krijgt 18 miljoen euro van de gemeente Rotterdam om de rijksmonumentale Rivièrahal te restaureren. Wethouder Said Kasmi en Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp tekenden in de hal een overeenkomst.

Het hoofdgebouw van de Diergaarde uit 1940 is ontworpen door Sybold van Ravesteyn in neobarokke/functionalistische stijl. Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming. Aan de basis van deze ontwikkeling ligt de bijdrage van 18 miljoen euro die het Rotterdamse college opnam in het coalitieakkoord 2022. In totaal kost de restauratie 42 miljoen euro. Het project moet voor 2032 zijn afgerond. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 rijksmonumenten waarvan er al 16 zijn gerenoveerd. De Rivièrahal is veruit het grootste monument.

Restauratie in fasen

Met de voorgestelde bijdrage van de gemeente Rotterdam wordt de Diergaarde in staat gesteld om de restauratieopgave van de Rivièrahal te starten. Onderdeel is ook een voorplein met terras en ontmoetingsplek, die tevens toegankelijk zijn buiten de openingstijden van de Diergaarde. Het hele gebouw wordt in fasen aangepakt en behelst de centrale hal, de Victoriaserre, het gorillaverblijf en het Dikhuidenverblijf. De Victoriaserre is de eerste fase die wordt opgepakt. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor de monumentale serre.

Blijdorp


Wethouder Said Kasmi, van Cultuur is blij dat de restauratie nu kan starten:”Dit monumentale deel van de Diergaarde, een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, is dé blikvanger en ook het grootste rijksmonument in de tuin. Dat willen we graag zo houden, maar dan in een compleet nieuw jasje, passend bij de stad van vandaag. Met een stedelijk terras dat de potentie heeft om uit te groeien tot een nieuwe hotspot voor Rotterdammers én bezoekers”

Exploitatie zonder overheidssubsidie

Met haar 1,5 miljoen bezoekers per jaar is Diergaarde Blijdorp de grootste attractie van Zuid-Holland en de best bezochte dierentuin van Nederland. De Diergaarde profileert en programmeert nadrukkelijk voor een diverse doelgroep en is daardoor laagdrempelig en toegankelijk voor alle Rotterdammers. In haar exploitatie is Blijdorp erin geslaagd om een gezonde voorziening te zijn die zelfstandig kan functioneren zonder overheidssubsidie. Toch blijven giften en sponsorbijdragen van groot belang voor de doorontwikkeling van de Diergaarde zoals benoemd in het Masterplan 2020-2030: ‘Blijdorp Natuurlijk’.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp is blij met met deze substantiële bijdrage van de gemeente. "Het stelt ons nu echt in staat om te starten met de restauratie van de Rivièrahal, een historisch moment. De voorbereidingen voor de Victoriaserre zijn in volle gang. Er wacht ons nog wel een grote uitdaging om deze enorme klus in zijn totaliteit te klaren. Hiervoor doen we ook een beroep op provincie, rijk, fondsen en andere partners. Maar de grootste stap naar een nieuwe toekomst voor de Rivièrahal is vandaag gezet.”

Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, investeringen, zuid-holland

CELTH
 

||| Nieuws |||

28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
26/02/24
Weer jong reuzenpanda voor Ouwehands?
Blijdschap bij Ouwehands Dierenpark, de reuzenpanda is in blijde verwachting. Als de zwangerschap goed gaat kan het nieuwe jong zorgen voor veel bezoekers. De vraag is nu of het tot een echte zwangerschap komt.
23/02/24
Exclusief voor leden
Roken verboden in Walibi Holland
Walibi Holland wordt vanaf 30 maart een rookvrij park. Roken, het gebruik van e-smokers en vapes is daarom alleen toegestaan in de aangewezen rookzones. Het park is daarmee het laatste grote attractiepark dat roken in de ban doet. Hoe hebben andere attractieparken en dierentuinen roken gereguleerd?
22/02/24
Exclusief voor leden
Ouwehands Dierenpak biedt meer entertainment met educatieve doel
Ouwehands Dierenpark biedt dit jaar veel meer edutainment. Het doel met die extra entertainment is om de educatieve doelen van het dierenpark beter te bereiken.
22/02/24
Dierenrijk bouwt nieuw tijgerverblijf en waterspeeltuin
Dierenrijk in het Brabantse Mierlo is gestart met een reeks verbouwingen in en rondom het tijgerverblijf. Het park realiseert ook een spannende waterspeeltuin voor de kinderen.
22/02/24
Nieuw themagebied voor DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort opent deze zomer een gloednieuw, groen themagebied: de Chimpanseevallei. Midden tussen de bomen krijgt de huidige chimpanseegroep drie keer meer klim- en bewegingsruimte dan voorheen.
14/02/24
Exclusief voor leden
Rancho Grande in Slagharen krijgt VIP-uitvoering
Momenteel wordt er in Attractie- & Vakantiepark Slagharen hard gewerkt aan de nieuwe moderne lodges, voor 8 personen. Eerder werd de naam bekend. Rancho Grande. Nu wordt ook de VIP-versie gebouwd.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...