Geplaatst op: 27-06-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Blijdorp krijgt 18 miljoen euro voor restauratie Rivièrahal

Blijdorp krijgt 18 miljoen euro voor restauratie Rivièrahal

Diergaarde Blijdorp krijgt 18 miljoen euro van de gemeente Rotterdam om de rijksmonumentale Rivièrahal te restaureren. Wethouder Said Kasmi en Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp tekenden in de hal een overeenkomst.

Het hoofdgebouw van de Diergaarde uit 1940 is ontworpen door Sybold van Ravesteyn in neobarokke/functionalistische stijl. Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming. Aan de basis van deze ontwikkeling ligt de bijdrage van 18 miljoen euro die het Rotterdamse college opnam in het coalitieakkoord 2022. In totaal kost de restauratie 42 miljoen euro. Het project moet voor 2032 zijn afgerond. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 rijksmonumenten waarvan er al 16 zijn gerenoveerd. De Rivièrahal is veruit het grootste monument.

Restauratie in fasen

Met de voorgestelde bijdrage van de gemeente Rotterdam wordt de Diergaarde in staat gesteld om de restauratieopgave van de Rivièrahal te starten. Onderdeel is ook een voorplein met terras en ontmoetingsplek, die tevens toegankelijk zijn buiten de openingstijden van de Diergaarde. Het hele gebouw wordt in fasen aangepakt en behelst de centrale hal, de Victoriaserre, het gorillaverblijf en het Dikhuidenverblijf. De Victoriaserre is de eerste fase die wordt opgepakt. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor de monumentale serre.

Blijdorp


Wethouder Said Kasmi, van Cultuur is blij dat de restauratie nu kan starten:”Dit monumentale deel van de Diergaarde, een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, is dé blikvanger en ook het grootste rijksmonument in de tuin. Dat willen we graag zo houden, maar dan in een compleet nieuw jasje, passend bij de stad van vandaag. Met een stedelijk terras dat de potentie heeft om uit te groeien tot een nieuwe hotspot voor Rotterdammers én bezoekers”

Exploitatie zonder overheidssubsidie

Met haar 1,5 miljoen bezoekers per jaar is Diergaarde Blijdorp de grootste attractie van Zuid-Holland en de best bezochte dierentuin van Nederland. De Diergaarde profileert en programmeert nadrukkelijk voor een diverse doelgroep en is daardoor laagdrempelig en toegankelijk voor alle Rotterdammers. In haar exploitatie is Blijdorp erin geslaagd om een gezonde voorziening te zijn die zelfstandig kan functioneren zonder overheidssubsidie. Toch blijven giften en sponsorbijdragen van groot belang voor de doorontwikkeling van de Diergaarde zoals benoemd in het Masterplan 2020-2030: ‘Blijdorp Natuurlijk’.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp is blij met met deze substantiële bijdrage van de gemeente. "Het stelt ons nu echt in staat om te starten met de restauratie van de Rivièrahal, een historisch moment. De voorbereidingen voor de Victoriaserre zijn in volle gang. Er wacht ons nog wel een grote uitdaging om deze enorme klus in zijn totaliteit te klaren. Hiervoor doen we ook een beroep op provincie, rijk, fondsen en andere partners. Maar de grootste stap naar een nieuwe toekomst voor de Rivièrahal is vandaag gezet.”

Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, investeringen, zuid-holland

CELTH
 


||| Nieuws |||

04/06/24
Exclusief voor leden
Eerste Stryker achtbaan staat op Belgisch staal
Onlangs werd in Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark, de achtbaan ‘Voltron Nevera powered by Rimac’ in bedrijf genomen. Mack Rides, het moederbedrijf van Europa-Park, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze baanbrekende achtbaan. Deze zogenoemde ‘Stryker-coaster’ is nog nergens anders te beleven.
30/05/24
Exclusief voor leden
Efteling klantvriendelijste bedrijf van Nederland, hoe scoort de rest van de leisure?
De Efteling is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’. In de Top 75 staan 11 bedrijven in de categorie leisure waaronder veel dierentuinen.
22/05/24
Exclusief voor leden
Formatiestukken geven meer duidelijkheid over btw-verhoging
Rond de aanstaande btw-verhoging van het nieuwe voor diverse vrijetijdsdiensten was vooral veel onduidelijkheid. Na het vrijgeven van de onderliggende stukken is er iets meer duidelijkheid in afbakening van de getroffen sectoren en activiteiten. Vooral bij logies is toch nog veel onduidelijkheid, mede vanwege de grote diversiteit aan logiesaanbod.
16/05/24
Efteling mag toch groeien
Omwonenden van pret- en verblijfspark de Efteling die bezwaar hadden gemaakt tegen de stijgende bezoekersaantallen van het attractiepark, krijgen ongelijk van de Raad van State. De Efteling mag daardoor groeien in het aantal bezoekers.
03/05/24
Nederlandse bezoekster 100.000ste passagier op ‘Voltron Nevera powered by Rimac’
Minder dan een week na de opening telde de 14de achtbaan in het nieuwe themagebied Kroatië van Europa-Park op 2 mei al zijn 100.000e passagier.
02/05/24
Nieuw wijnevenement tussen de dieren voor goede doel in ZooParc Overloon
Wijnliefhebbers kunnen op 6 juli een speciale wijnproeverij beleven met uitzicht op de dieren. De opbrengst gaat naar Stichting Wildlife.
26/04/24
SEA LIFE Scheveningen opent interactieve tentoonstelling ‘Kracht van de Natuur’
SEA LIFE opent een nieuwe interactieve tentoonstelling over het windpark Hollandse Kust Zuid dat voor de kust van het Scheveningse aquarium ligt. Kinderen leren van de karakters Milly en Windston meer over het onderwaterleven in de Noordzee, de bouw van een windpark en over onderzoek om ecologie te versterken.
26/04/24
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale
De laatste kans om Panorama Hanze te bezoeken. Het hoogtepunt van het Zwolse Hanzejaar sluit op 30 juni de deuren.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...