Geplaatst op: 22-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kies voor duurzaam hout

Dag van de biodiversiteit

Kies voor duurzaam hout

Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.

1 - Kies het juiste hout voor het juiste doel

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk het passende hout voor het gewenste doel te kiezen. Sommige tropische houtsoorten hebben zeer interessante technische kenmerken die moeilijk te vinden zijn bij gematigde soorten: een groot deel van de tropische soorten is van nature zeer goed bestand tegen vocht en is dus zeer duurzaam zonder chemische behandeling. Dit maakt ze tot een bijzonder milieuvriendelijke materiaalkeuze voor buitentoepassingen, zoals terrassen. Sommige houtsoorten zijn zelfs bestand tegen tientallen jaren intensief gebruik zonder voorafgaande chemische behandeling.

 

2 - Koop gecertificeerd hout om ontbossing tegen te gaan

De keurmerken voor duurzaam beheer, FSC en PEFC/PAFC, garanderen dat het hout is gekapt volgens sociale en ecologische normen. Door FSC of PEFC/PAFC gecertificeerd hout te kopen, zoals het collectief Fair&Precious promoot, steunt men een economie die de ecosystemen en de bevolking respecteert: de certificering voor duurzaam beheer beschermt de biodiversiteit door een beperkt aantal bomen te oogsten, de ecosystemen de tijd te geven om zich te herstellen en de afbakening van niet-geëxploiteerde zones te respecteren. Resultaat is dat de populatie van bepaalde diersoorten, voornamelijk grote zoogdieren zoals gorilla's en olifanten, in sommige gecertificeerde bosconcessies groter is dan in natuurparken.

 

3 - Betaal de juiste prijs voor materiaal dat de biodiversiteit respecteert

Certificering brengt kosten met zich mee voor bosbouwondernemingen: naast de kosten van de procedures (ondersteuning, audits, enz.) om gecertificeerd te worden, leidt certificering tot een vermindering van de houtwinning om zo niet meer dan het natuurlijke regeneratietempo te kappen. Net zoals een biologisch voedingsproduct in principe duurder is dan hetzelfde conventionele product, is ook gecertificeerd hout duurder. Maar omdat het duurzaam is, kan het langdurig gebruikt worden en kan er dus op lange termijn geld bespaard worden. De betaling van een eerlijke prijs voor dit hout draagt bij tot het bestaan van een ethische en verantwoorde handel in tropisch hout en tot de beloning van een sector die zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit en respect heeft voor de bevolking, zowel de werknemers van de onderneming als de plaatselijke bevolking, die in of nabij de exploitatiegebieden woont.

De tips zijn gemaakt in samenwerking met het netwerk ATIBT.


Trefwoorden: biodiversiteit, duurzaamheid, hout, houtbouw,

||| Blogs |||

05/04/23
Pak het leiderschap in human capital
De digitale en duurzame transitie zoals de Europese Commissie de belangrijkste uitdaging voor toerisme omschrijft, schetst in het ‘Transition Pathway’’ document dat in 2022 is uitgegeven, 27 actiepunten. Met input en kennis van stakeholders uit alle disciplines in de toeristische sub sectoren, is een beeld geschetst wat de kwetsbaarheid maar ook de kansen toont voor de reiswereld in de toekomst. Dat geeft niet alleen inzicht in wat Brussel op de agenda heeft staan, maar faciliteert ook het gesprek hoe we nationaal en regionaal Human Capital in leisure, toerisme en hospitality kunnen aanpakken.
25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/05/23
Exclusief voor leden
Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
25/05/23
Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
25/05/23
Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
25/05/23
Exclusief voor leden
Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
24/05/23
Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
24/05/23
Exclusief voor leden
ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.