Geplaatst op: 17-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nederlandse start-up Flowings wil vliegen met lege jets voorkomen

Nederlandse start-up Flowings wil vliegen met lege jets voorkomen
Floris van den Ende. Foto: Flowings

Prive-jets hebben een slechte naam. Het zijn kleine vliegtuigen met relatief veel vliegbewegingen en waarbij de terugvlucht vaak leeg is. De Nederlandse start-up Flowing biedt een platform waardoor de bezettingsgraad flink omhoog kan. Investeerder Jan Willem Broekhoven steekt geld in de start-up. Floris van den Ende bedacht Flowings.


De vraag naar privé te boeken vliegtuigen is enorm toegenomen. Het aanbod is in 20 jaar tijd verdubbeld. Een Amerikaans onderzoeksrapport meldt dat er 5,3 miljoen vluchten met deze toestellen zijn uitgevoerd in 2022. Dat is overigens slechts 4 procent van alle luchtvaartactiviteiten in de wereld maar doorgerekend naar uitstoot per passagier scoren de privé-jets heel slecht. Schiphol gaat zelfs voor een verbod op dit type luchtvaart. Het past niet bij de duurzame ambities van Nederlands grootste luchthaven. Dit verkeer zorgt voor onevenredig veel geluidsoverlast en CO2 uitstoot per passagier, ongeveer 20 keer zo veel CO2 in vergelijking tot een lijnvlucht) Van deze vluchten is 30-50% vakantievluchten naar bestemmingen als Ibiza, Cannes en Innsbruck. Naar de meest gevlogen bestemmingen met privéjets zijn bovendien voldoende lijndiensten beschikbaar. In dat perspectief is het gewaagd van de Nederlandse start-up Flowing om met een boekingsplatform te komen. Lees verder >>>

Dit artikel is exclusief voor leden van het NRIT Media Vrijetijdsplatform.
Het complete artikel lezen? Log dan in of word lid.
E-mailadres:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? - Lid of abonnee en nog niet geregistreerd?

Geen lid van het NRIT Media Vrijetijdsplatform? Word hier lid

 Proeflidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform
Jaarlidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform
Bedrijfslidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform

Stopt automatisch
Compleet individueel
lidmaatschap
Compleet bedrijfs-lidmaatschap
Lidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform90 dagen365 dagen365 dagen
Onbeperkt digitaal toegang tot alle content Kennisbank
Nieuwsbrief NRIT Actueel
Recreatie & Toerisme
Vrijetijdstudies
Toegang zonder inloggen
€ 45,-
€ 165,75 per jaarVanaf € 331,50 per jaar
Probeer nu
Bestel nu
Bestel nu
Trefwoorden: prive jet, vliegen, luchtvaart, platform, boeking, Broekhoven, Floris van den Ende

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  17/07/24
  Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
  Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
  15/07/24
  Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
  Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
  12/07/24
  Exclusief voor leden
  7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
  Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
  12/07/24
  Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
  De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
  11/07/24
  Exclusief voor leden
  Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
  Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
  11/07/24
  HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
  HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
  09/07/24
  Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
  Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
  05/07/24
  Ook na coronajaren blijven we wandelen
  In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.