Geplaatst op: 16-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Watersport blijft in 2023 op hoog niveau

Watersport blijft in 2023 op hoog niveau

Steeds meer Nederlanders hebben de watersport ontdekt. Uit cijfers van HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie – blijkt dat de verhuur en verkoop van boten goed loopt. De groeispurt begon tijdens de coronapandemie in 2020 en blijft ook in 2023 op niveau, is de verwachting van de brancheorganisatie.

 
Net als de afgelopen drie jaar zijn de perspectieven voor de jachtbouw- en watersportsector voor de eerste maanden van dit jaar positief. De verkoop van met name sloepen, speedboten, surfplanken en kano’s groeide flink. Een record van bijna drie miljoen mensen ging in 2022 het water op. Het percentage nieuwkomers dat voor het eerst het water op ging, groeide met 15 procent vanaf 2021. De stijging is vastgesteld in HISWA RECRON onderzoek uit 2021 dat werd gepubliceerd in 2022. Een groeicijfer over dit jaar is niet bekend. Daarnaast kwamen er 7 procent meer herintreders in diezelfde meetperiode: mensen die vroeger aan watersport deden en nu weer actief zijn. De brancheorganisatie heeft de indruk dat de watersport het nog steeds heel goed doet.
 

Huursegment groeit: try before you buy

Mensen die een nieuwe boot willen kopen, moeten soms geduld hebben. Er staan veel orders uit voor boten die nog moeten worden gebouwd. Huren is ook gewild. De vraag naar grotere en comfortabele motor- en zeiljachten neemt toe. Elektrische sloepen waarmee je ook in natuurgebieden mag varen, worden steeds vaker verhuurd. Veel mensen huren een boot om te kijken of watersport wel bij ze past: try before you buy.
 
"Het wordt weer gezellig druk op het water. Vooral met Hemelvaartsdag en Pinksteren; vaak voor veel mensen de start van het watersportseizoen. Gelukkig is er in Nederland veel vaarwater; zo’n 10.000 kilometer aan vaarwegen voor pleziervaart. Denk aan onze Waddenzee, meren, plassen, kanalen en rivieren”, zegt Paul de Groot, manager waterrecreatie bij HISWA-RECRON.
 

Meer vaarbewijzen

Steeds meer mensen willen goed voorbereid het water op. Vaaropleidingen mogen zich dit seizoen verheugen op een groeiend aantal aanmeldingen. Watersporters halen steeds vaker hun vaarbewijs ook als is het voor hun type boot niet verplicht. Zeilcursussen en zeilkampen zitten in de lift. Het aantal uitgegeven CWO-diploma’s steeg in 2022 met vijf procent. CWO staat voor de Commissie Watersport Opleidingen en is een diplomalijn voor vaaropleidingen in Nederland. Daar is de brancheorganisatie blij mee want met de gestegen aandacht voor het varen bij nieuwkomers kwamen ook meer berichten naar buiten dat veel watersporters de regels niet kennen en toepassen, bleek bij het congres van Waterrecreatie Nederland in 2022.
 

Trend: boot als terras

HISWA-RECRON signaleert de trend dat nieuwe watersporters er vaak een andere lifestyle op na houden. De Groot: "Veel nieuwe watersporters zijn recreanten. Het draait niet alleen om het varen, maar ook om de beleving erom heen. Zoals mogelijkheden om lekker te kunnen relaxen, zwemmen, genieten van de omgeving of samen te eten op de boot. De boot als terras, zeg maar.”


Voorzieningen in jachthavens worden ook steeds belangrijker. Veel jachthavens zetten in op meer beleving. Niet alleen voor de vaste ligplaatshouders en passanten, maar ook voor mensen zonder boot. "De jachthaven wordt steeds meer een bestemming voor een nautisch getinte beleving. Zie het als flaneren op de boulevard van Saint Tropez”, besluit De Groot.

Trefwoorden: watersport, varen, onderzoek, toerisme, recreatie, jachthaven

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.