Geplaatst op: 21-04-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Ondernemen met campers populair onder jongeren

Aantal verhuurders van campers neemt fors toe, evenals hun inkomsten

 Ondernemen met campers populair onder jongeren

In 2023 noteert camperdeelplatform Goboony, grootste van Nederland, een forse stijging van verhuurders, die hun camper aanbieden voor recreatieve activiteiten. In een jaar tijd is het aantal van hen in Nederland met zo’n dertig procent toegenomen en groeide van 2300 naar 3500 verhuurders. Ook de bedragen voor verhuur stegen in een jaar tijd, van gemiddeld 1600 naar 1700 euro per boeking. Verhuurders verdienen nu gemiddeld jaarlijks tussen de 6.000-10.000 euro. CEO, Mark de Vos koppelt deze groei aan de afgelopen corona-jaren, waarbij de aanschaf van campers een enorme stijging doormaakte. ‘Deze nieuwe eigenaren zijn gaan ondernemen en willen nu minimaal hun eigen kosten dekken. Of zelfs op de verhuur van hun camper winst maken.’ Opvallend hierbij is dat het ondernemerschap onder campereigenaren juist steeds meer jongere verhuurders aantrekt. De gemiddelde leeftijd van verhuurders daalde spectaculair, van 48, naar gemiddeld 43 jaar. 

Onder deze verhuurders ook veel millennials. Zoals bijvoorbeeld Frederiek van Ruiten (22 jaar, Roelofarendsveen). Al op haar achttiende toerde ze rond met haar eigen bus en verkocht van daaruit ijsjes onder de naam ‘Fred IJspret’. Met deze ondernemerservaring in haar rugzak richtte ze in 2022 Van Ruiten Camperverhuur op. Nu heeft ze maar liefst vier nieuwe buscampers in de verhuur. Haar bedrijf kende vorig jaar een voorspoedig start. Vooral van april tot en met november stroomden de boekingen binnen. Ze hanteert per seizoen en per camper verschillende prijzen. ‘Ik kijk altijd goed naar de tarieven van de andere campers op de site van Goboony, want ik wil mijn huurtarieven scherp houden,’ aldus Van Ruiten. Ze maakt zelf haar campers schoon bij terugkomst. Schades vallen mee. Sowieso heeft Van Ruiten haar campers goed verzekerd. ‘Natuurlijk is het uitlenen van je bezit soms eng. Huurders moeten wennen aan een camper. Bijvoorbeeld aan de hoogte. Het kan altijd dat ze het complete dak eraf rijden, omdat ze een viaduct niet goed inschatten. Om dit te voorkomen heb ik op mijn campers opvallende hoogtestickers geplakt.’ 

Sharon Jansen
Ook Sharon Jansen (25 jaar, Leiden) zag al op jonge leeftijd verdienmogelijkheden in de camperbranche. Al op haar vijftiende startte ze haar eigen camperplaats en ontving zo vele gasten. Geïnspireerd door hun verhalen kocht ze in 2021, gedurende de coronaperiode een eigen, wat oudere buscamper, waarmee ze vele uitstapjes maakte. Ook bood ze deze camper voor verhuur aan. In 2022 verhuurde ze haar camper vijftien keer via Goboony en verdiende zo’n 13.000 euro. ‘Voor jongeren bieden deze extra inkomsten nagenoeg de enige mogelijkheid om ook zelf een camper te bezitten,’ ligt Jansen toe. Dankzij deze inkomsten was het zelfs voor Jansen mogelijk haar wat oudere camper in te ruilen voor een nieuwe. ‘Mijn droomcamper,’ zo jubelt ze. 

Cora Voorham
Cora Voorham (45 jaar, Dongen) biedt twee campers te huur aan, een buscamper en een zogenaamde Corado half integraal. Uitlenen doet ze zonder angst of zorg. De campers zijn beide goed verzekerd. ‘De ervaring leert dat mensen die je camper huren, daar zo blij mee zijn dat zij er echt met respect en zuinig mee omgaan,’ aldus Voorham. Cora verhuurt haar buscamper pas sinds juni 2022 Deze is dat jaar in totaal voor 8 weken ingeboekt. Dat leverde haar 6180,- euro op. De Carado half-integraal ging in juli 2022 in de verhuur. Deze bleek zeer populair. Voor een uitleen van 13 weken, mocht zij welgeteld 9337,- euro aan opbrengsten inboeken. 

Trefwoorden: stijging verhuur campers

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

22/09/23
Exclusief voor leden
Waarom is het perspectief duurzaam vliegen met waterstof voor Rotterdam zo goed?
Op de startbaan ziet het er nog klein uit maar de drone met waterstof als brandstof kan het pad vrijmaken voor échte vluchten. Waterstof lijkt voor Rotterdam The Hague Airport een snellere optie voor de ontwikkeling van duurzaam vliegen dan een vliegtuig gevuld met zware batterijen.
19/09/23
Dure brandstof reden tot duurzaam zakelijk reizen?
De Coalitie Anders Reizen onderzocht hoe grote Nederlandse werkgevers het reizen van hun medewerkers vergoeden én beïnvloeden. Een omslag naar duurzaam reizen lijkt te lukken.
08/09/23
Exclusief voor leden
Inflatie lager maar niet weg bij de consument
De inflatie beperkt de koopkracht van je gasten. De daling van de inflatie is ingezet en economisch gezien lijkt het de goede kant op te gaan. Maar de beleving van hoge inflatie zit nog in de hoofden van de consument en dat kan toch leiden tot het beperken van de uitgave in een attractie- of vakantiepark.
07/09/23
Kasteel De Haar mooiste publieke gebouw
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.
29/08/23
Toeristische bestedingen in Nederland alweer boven niveau 2019
Toeristen hebben in 2022 in totaal 95,8 miljard euro in de Nederlandse economie besteed. Dat is alweer meer dan in 2019 toen die bestedingen op 90,8 miljard lagen. Toerisme is goed voor 3,7% van de Nederlandse economie. Ook de werkgelegenheid is bijna weer op niveau.
18/08/23
Top 3 populairste bestemmingen in Duitsland zijn attracties
Het Duits Verkeersbureau (DZT) zette een internationaal onderzoek op onder toeristen met als doel om de meeste geliefde bestemmingen van het land te bepalen voor 2023. Je denkt misschien aan het kasteel Neuschwanstein of Berlijn? Nee, de top 3 bestaat uit bekende attracties en attractieparken.
16/08/23
Exclusief voor leden
Krap procentje meer aan bestedingen restaurants en evenementen
Nederland zit in een milde recessie. Toch zien restaurants en evenementen de bestedingen door de consument een klein beetje stijgen.
03/08/23
Nederlanders heel tevreden met de hoeveelheid vrije tijd
Wat vinden Nederlanders van de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben? Het CBS doet daar al tien jaar onderzoek naar en komt met de nieuwste cijfers over 2022.