Geplaatst op: 13-04-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Meetinstrument voor draagkracht en druktebeleving in de maak

Meetinstrument voor draagkracht en druktebeleving in de maak
Afbeelding van Tom via Pixabay

Bureau Toerisme gaat een meetinstrument laten ontwikkelen waarmee objectiever kan worden vastgesteld wat de draagkracht is voor een regio met recreatieve groeiambities.

Het doel is niet zozeer om de ontwikkelingen te beperken, maar meer om aan te geven waar er juist groeimogelijkheden liggen. Door te werken met een meetinstrument kunnen beslissingen beter worden onderbouwd en daadwerkelijk kwetsbare omgevingen bij voorbaat ontzien.

Goede afweging van belangen

Volgens directeur Richard de Bruin vragen toeristisch recreatieve ontwikkelingen om een goede afweging van de belangen van diverse betrokken partijen. Steeds vaker worden argumenten als ‘ervaren drukte’ en ‘overtoerisme’ aangehaald om bezwaar aan te tekenen tegen nieuwe ontwikkelingen. Het is daarom voor overheden vaak lastig om te bepalen wat nu daadwerkelijk de draagkracht is als het gaat om druktebeleving.

Beter beslissingsproces

Ondernemers die met hun groeiambities bij een gemeente aankloppen hopen vaak op een snelle beslissing – zij willen immers ondernemen. Ook snelle duidelijkheid over de beperkingen van een ontwikkeling kan helpen om snel de focus te verleggen naar andere ondernemerskansen. Door gebruik te maken van een instrument om de draagkracht van een gebied te bepalen kunnen beslissingen sneller worden onderbouwd en teruggekoppeld aan de stakeholders. Zowel ondernemers als andere stakeholders krijgen op deze manier snel duidelijkheid over de ontwikkelkansen.

Richard de Bruin ligt toe: "Wij zien deze problematiek regelmatig terugkeren bij gemeenten met recreatieve plannen. Vrijwel iedereen doorloopt eenzelfde procedure, maar het kost telkens veel energie en tijd om een ontwikkeltraject goed in te richten. Door een procedure grotendeels te standaardiseren en aan meerdere overheden aan te bieden kun je veel tijdswinst boeken. Dit soort samenwerkingen is ook van belang omdat je als gemeente op recreatief vlak zeer nauw verbonden bent met de hele regio. ”

Zelflerend traject

Bureau Toerisme zal ook enkele pilotprojecten ondersteunen. Met de kennis die daarin wordt opgedaan wordt het model voor de toeristisch recreatieve draagkracht van een gebied verder verfijnd. Zo ontstaat in de loop der tijd een steeds beter instrument om ontwikkelplannen te ondersteunen.

Tot slot kan het instrument ook worden ingezet om lokale ontwikkelingen af te stemmen op een regionaal niveau. Daarvoor worden zogeheten ‘Balanstafels’ opgezet waarin beleidsmakers en beheerders van recreatiegebieden hun plannen en ambities op elkaar kunnen afstemmen.

Bureau Toerisme maakt al langer werk van een nieuwe aanpak rond bestemmingsmanagement. Zo lanceerde ze in 2022 Destidata.nl. Destidata is een Geografisch Informatie Systeem specifiek gericht op de toeristisch recreatieve infrastructuur van een gemeente of regio.

Trefwoorden: beleid, onderzoek, drukte, draagkracht, toerisme, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, ontwikkelkansen, investeringen, plannen, ondernemers

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
26/02/24
Weer jong reuzenpanda voor Ouwehands?
Blijdschap bij Ouwehands Dierenpark, de reuzenpanda is in blijde verwachting. Als de zwangerschap goed gaat kan het nieuwe jong zorgen voor veel bezoekers. De vraag is nu of het tot een echte zwangerschap komt.
23/02/24
Exclusief voor leden
Roken verboden in Walibi Holland
Walibi Holland wordt vanaf 30 maart een rookvrij park. Roken, het gebruik van e-smokers en vapes is daarom alleen toegestaan in de aangewezen rookzones. Het park is daarmee het laatste grote attractiepark dat roken in de ban doet. Hoe hebben andere attractieparken en dierentuinen roken gereguleerd?
22/02/24
Exclusief voor leden
Ouwehands Dierenpak biedt meer entertainment met educatieve doel
Ouwehands Dierenpark biedt dit jaar veel meer edutainment. Het doel met die extra entertainment is om de educatieve doelen van het dierenpark beter te bereiken.
22/02/24
Dierenrijk bouwt nieuw tijgerverblijf en waterspeeltuin
Dierenrijk in het Brabantse Mierlo is gestart met een reeks verbouwingen in en rondom het tijgerverblijf. Het park realiseert ook een spannende waterspeeltuin voor de kinderen.
22/02/24
Nieuw themagebied voor DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort opent deze zomer een gloednieuw, groen themagebied: de Chimpanseevallei. Midden tussen de bomen krijgt de huidige chimpanseegroep drie keer meer klim- en bewegingsruimte dan voorheen.
14/02/24
Exclusief voor leden
Rancho Grande in Slagharen krijgt VIP-uitvoering
Momenteel wordt er in Attractie- & Vakantiepark Slagharen hard gewerkt aan de nieuwe moderne lodges, voor 8 personen. Eerder werd de naam bekend. Rancho Grande. Nu wordt ook de VIP-versie gebouwd.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...