Geplaatst op: 22-03-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Steun voor Brabantbreed programma rondom 80 jaar vrijheid in 2024-2025

Provincie investeert in het programma van Brabant Herinnert

Steun voor Brabantbreed programma rondom 80 jaar vrijheid in 2024-2025

Provincie Noord-Brabant investeert opnieuw in een Brabantbreed programma om het herinneren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Na het succes van het programma Brabant Remembers van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45 in de periode 2019/2020 krijgt de stichting opnieuw de mogelijkheid om op een vernieuwende manier een breed publiek te betrekken en te bereiken rondom deze thema’s. Met deze financiële steun worden verschillende plannen en projecten ontwikkeld richting en tijdens de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid in 2024. 


Na een programma van Brabant Remembers rondom 75 jaar vrijheid is Stichting Crossroads Brabant ’40-’45 aan de slag gegaan om een nieuw programma in te richten voor de viering van 80 jaar vrijheid in 2024-2025. Brabant Herinnert werkt hiervoor actief samen met andere geïnteresseerden in het onderwerp; van gemeenten tot kunstenaars en van erfgoedinstellingen tot marketeers.


Ondersteuning Brabant Herinnert vanuit verhaallijn ‘Bevochten Brabant’ 

De provincie ondersteunt Brabant Herinnert financieel, omdat het project bijdraagt aan de ambities en doelen van het nieuwe beleidskader Levendig Brabant 2030 dat onlangs door Provinciale Staten is vastgesteld en waarmee herdenken en herinneren structureel onderdeel is van het beleid. 


"Het is belangrijk dat we de verhalen en geschiedenis van Brabant, zoals die van de Tweede Wereldoorlog, kunnen blijven vertellen en doorgeven aan de volgende generaties”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van Cultuur, Erfgoed, Sport en Vrijetijd. "Daarom willen we Stichting Crossroads Brabant 40 | 45 blijven steunen in het permanent herdenken en herinneren van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant, onder andere in voorbereiding op een aansprekend programma richting 80 jaar Vrijheid in 2024 en 2025. Het programma Brabant Herinnert zorgt ook voor vernieuwing binnen het veld van herdenken en herinneren en richt zich daarmee ook op een jonger en diverser publiek.”


Overkoepelend concept: Brabant Brug naar Vrijheid

Bij het programma van Brabant Herinnert wordt de nadruk gelegd op verbinding. De bruggen in Brabant, die tijdens WOII hun verbindende kracht verloren doordat ze werden opgeblazen of anderszins ontoegankelijk waren, zijn hiervoor het uitgangspunt. Deze militair historische betekenis van de brug wordt vertaald naar het slaan van bruggen anno 2024 en 2025. De bruggen worden een podium om de verhalen van toen én van nu te vertellen. De brug legt - letterlijk of figuurlijk - de verbinding tussen generaties, mensen, verhalen en locaties. En daar waar een brug niet letterlijk voorhanden is, worden bruggen gebouwd en verbeeld. 


Studio Herinner

Omdat we als maatschappij voor een nieuwe opgave staan – we moeten leren herdenken en herinneren zonder getuigen – moeten we de relevantie en urgentie in het hier en nu vinden. We moeten die benoemen en beleven. Om de verbinding met onder andere jongeren nog beter te kunnen leggen is Studio Herinner in het leven geroepen. Een groep jonge kunstenaars gaat op pad met de vraag: wat betekent herinneren voor jou? Het antwoord op de vraag en veel van de verhalen die worden opgehaald, komen uiteindelijk samen in een grote interactieve installatie, waar het publiek doorheen kan lopen en weer eigen herinneringen aan kan toevoegen. 


Femke Klein (directeur Brabant Herinnert): "Met een steeds grotere afstand tot de Tweede Wereldoorlog en een oorlog in onze "achtertuin”, is het van groot belang om nieuwe en jongere generaties actief te betrekken, om ruimte te geven aan andere (multi)perspectieven en een inclusievere representatie als het gaat om herdenken en herinneren van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van vrijheid. Brabant Herinnert brengt samen met Provincie, gemeenten, de WOII-erfgoedlocaties in Brabant, BUAS en Fontys Hogescholen, Erfgoed Brabant en VisitBrabant locaties en verhalen samen, waarbij storytelling centraal staat en het publiek (de inwoners van Brabant) participeert in de vertelling.”


Multiperspectiviteit in de vertelling

Brabant Herinnert maakt richting 80 jaar vrijheid ook ruimte voor verhalen die eerder niet verteld zijn, waar minder aandacht voor was of waar met de kennis van nu anders tegenaan wordt gekeken. Multiperspectiviteit en inclusiviteit staan hierbij centraal. Dat doen zij in samenwerking met Erfgoed Brabant en Tilburg University en al deze verhalen worden op een innovatieve manier gebundeld en op wetenschappelijke basis geschreven. Arnoud-Jan Bijsterveld (Hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University) vertelt: "Niet alleen wijkt het WOII-verhaal in Brabant af van andere provincies, ook zijn er grote regionale verschillen. Daarnaast zijn er nog veel verhalen niet verteld vanuit het perspectief van nu en door mensen die eerder niet aan het woord zijn geweest”.

 

Trefwoorden: Herinneren Tweede Wereldoorlog, herdenken, Bevrijdingsdag

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

25/05/23
Exclusief voor leden
Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
17/05/23
Koningin Máxima opent nieuwe Van Gogh Village Museum
Koningin Máxima heeft het nieuwe Van Gogh Village Museum geopend. Dit museum in het Brabantse Nuenen belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’.
11/05/23
Seminar: Stuur je gast eens weg
Hoe kun je gasten een onvergetelijke vakantie bieden? Die vraag staat centraal op het seminar ‘Stuur je gast eens weg’. Een middag die zowel voor ondernemers in dag- als verblijfsrecreatie interessant is.
08/05/23
Depot Boijmans krijgt speciale vermelding bij Museum of the Year Awards 2023
Depot Boijmans Van Beuningen (DBVB) heeft een Speciale Juryprijs gewonnen tijdens het European Museum of the Year Awards-gala in Barcelona. ’s Werelds enige publiek toegankelijke collectiegebouw werd geroemd om de wijze waarop het kunst, publiek én de dagelijkse praktijk van collectiebeheer samenbrengt.
05/05/23
Exclusief voor leden
Provincie Limburg steunt opvolger Thermenmuseum met 1 miljoen euro
De Provincie Limburg draagt één miljoen euro bij aan het Romeins Museum in Heerlen. Het Romeins Museum moet de vervanger worden van het huidige Thermenmuseum in Heerlen. Het is nodig om het nieuwe museumgebouw te realiseren.
01/05/23
Uniek Hanze Escape Event in 9 Hanzesteden tegelijk
Speciaal voor het Hanzejaar wordt het Hanze Escape Event in alle 9 Hanzesteden in het oosten van Nederland georganiseerd voor inwoners en bezoekers te spelen op je eigen mobiele telefoon.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
24/04/23
Van Gogh Village Museum open voor publiek
Het Van Gogh Village Museum in Nuenen is voor het publiek geopend. Het oude VIncentre in het Brabantse dorp is met een omvangrijke uitbouw twee en een half maal zo groot geworden. Bijzonder is het lichtlab dat samen met ASML is ontwikkeld. De officiële opening door Koningin Maxima is op 16 mei.