De reistrends van Airbnb
De ITB in Berlijn had een omvangrijk congresprogramma. De redactie van NRIT pikte de krenten uit de pap en doet deze week verslag. Airbnb kon natuurlijk niet in het kennisprogramma ontbreken. On stage werd CEO/COO Kathrin Anselm Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en landen van het voormalige Oostblok geïnterviewd door Lea Jordan.
Grote veranderingen in reisgedrag nu al zichtbaar
Volgens Anselm staat de travel industry aan het begin van een paradigmashift. "Travel is back, but different.” Nu al zien ze bij Airbnb heel wat verschillen met de periode van voor de pandemie. Over het algemeen is internationaal reizen terug maar bijvoorbeeld stedentrips moeten nog volledig herstellen. Anselm had nog wel meer trends en ontwikkelingen naar de ITB meegenomen: "We zien langere verblijven; 20% van onze boekingen is langer dan 28 dagen. Er zijn miljoenen mensen die niet meer vastzitten aan een werklocatie en dus over de hele wereld reizen, werken en verblijven. We zien ook dat mensen nu meer reizen naar culturele en historische locaties en meer solo travel, ook bij vrouwelijke reizigers.”
Zorgen om oplopende kosten voor consumenten
Zorgen zijn er ook met de oplopende kosten van levensonderhoud. "Wij zullen als organisatie veerkrachtig en creatief moeten zijn”, stelde Anselm. "Aan de andere kant is het verhuren van een kamer via Airbnb een geweldige manier is om je inkomen te vergroten.” En dat blijkt want Airbnb ziet een toename van hosts die losse kamers willen verhuren. "Reizigers zoeken in tijden van crisis een betaalbare accommodatie. We zien een crisis dan ook als een business opportunity.”
Stapjes in duurzaamheid
Ook op duurzaamheid acteert Airbnb maar zijn ze nog wel zoekende: "Er geen gouden regel en je zult veel moeten uitproberen. Al onze kantoren draaien al op hernieuwbare energie en in 2030 is onze bedrijfsvoering net zero.” Maar Airbnb realiseert zich dat ook de hosts aan zet zijn om hun operatie te verduurzamen. "We steken daarom 1 miljoen dollar in sustainable projecten bij onze hosts.”
Opvang vluchtelingen
In Europa is Airbnb het afgelopen jaar heel druk geweest met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "Met dank aan onze amazing community of hosts hebben we 130.000 Oekraïners gehuisvest.” Airbnb steunt de hosts financieel die dat tegen een discount doen.