Geplaatst op: 20-03-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De reistrends van Airbnb

De reistrends van Airbnb
Photo by John Tekeridis on Pexels

De ITB in Berlijn had een omvangrijk congresprogramma. De redactie van NRIT pikte de krenten uit de pap en doet deze week verslag. Airbnb kon natuurlijk niet in het kennisprogramma ontbreken. On stage werd CEO/COO Kathrin Anselm Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en landen van het voormalige Oostblok geïnterviewd door Lea Jordan.

Grote veranderingen in reisgedrag nu al zichtbaar

Volgens Anselm staat de travel industry aan het begin van een paradigmashift. "Travel is back, but different.” Nu al zien ze bij Airbnb heel wat verschillen met de periode van voor de pandemie. Over het algemeen is internationaal reizen terug maar bijvoorbeeld stedentrips moeten nog volledig herstellen. Anselm had nog wel meer trends en ontwikkelingen naar de ITB meegenomen: "We zien langere verblijven; 20% van onze boekingen is langer dan 28 dagen. Er zijn miljoenen mensen die niet meer vastzitten aan een werklocatie en dus over de hele wereld reizen, werken en verblijven. We zien ook dat mensen nu meer reizen naar culturele en historische locaties en meer solo travel, ook bij vrouwelijke reizigers.”

Zorgen om oplopende kosten voor consumenten

Zorgen zijn er ook met de oplopende kosten van levensonderhoud. "Wij zullen als organisatie veerkrachtig en creatief moeten zijn”, stelde Anselm. "Aan de andere kant is het verhuren van een kamer via Airbnb een geweldige manier is om je inkomen te vergroten.” En dat blijkt want Airbnb ziet een toename van hosts die losse kamers willen verhuren. "Reizigers zoeken in tijden van crisis een betaalbare accommodatie. We zien een crisis dan ook als een business opportunity.”

Stapjes in duurzaamheid

Ook op duurzaamheid acteert Airbnb maar zijn ze nog wel zoekende: "Er geen gouden regel en je zult veel moeten uitproberen. Al onze kantoren draaien al op hernieuwbare energie en in 2030 is onze bedrijfsvoering net zero.” Maar Airbnb realiseert zich dat ook de hosts aan zet zijn om hun operatie te verduurzamen. "We steken daarom 1 miljoen dollar in sustainable projecten bij onze hosts.”

Opvang vluchtelingen

In Europa is Airbnb het afgelopen jaar heel druk geweest met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "Met dank aan onze amazing community of hosts hebben we 130.000 Oekraïners gehuisvest.” Airbnb steunt de hosts financieel die dat tegen een discount doen.


Trefwoorden: reisbranche, horeca, particuliere verhuur, hotels, trends

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
29/02/24
Exclusief voor leden
Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
28/02/24
Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
28/02/24
Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.

||| Agenda |||

26/02/24
26/02/24 t/m 02-03-24: Vakantiebeurs voor mensen met een beperking
Van 26 februari t/m 2 maart 2024 organiseert het Vakantieschip voor de tweede keer dé aangepa...
12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...