Geplaatst op: 01-02-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kasteel Hoensbroek winnaar Kidsproof musea

Kasteel Hoensbroek winnaar Kidsproof musea
Kasteel Hoensbroek is de winnaar van 2023. Foto: Museumvereniging.

Kasteel Hoensbroek (Limburg) is uitgeroepen tot winnaar van de Kidsproof Museum Awards 2023. Daarmee is dit museum het komende jaar hét Kidsproof museum van Nederland. Er zijn 55 Kidsproof musea in Nederland dit jaar.

 

In totaal gingen afgelopen jaar 6.000 Museuminspecteurs op pad en deden ze meer dan 11.000 inspecties. Het museum kreeg als cijfer: 9.57, naast zeer goede CSAT en NET promotorscore. Dit zeggen de kinderen over het winnende museum: "Je reist echt helemaal door de tijd”, "Er zijn echte ridders die vechten” en "Je leert er erg veel over de tijd van kastelen”.  

 

10 genomineerden

Voorafgaand aan de bekenmaking waren tien musea in de running voor de felbegeerde prijs. Zij werden eerder deze maand uitgeroepen tot provinciewinnaar. De tien provinciewinaars zijn: Drenthe: Hunebedcentrum (Drenthe), Luchtvaartmuseum Aviodrome (Flevoland), Fries Scheepvaart Museum (Friesland), Nationaal Onderduikmuseum (Gelderland), Kasteel Hoensbroek (Limburg), Museum Helmond (Noord-Brabant),  NEMO Science Museum (Noord-Holland), Museum Natura Docet (Overijssel), Nationaal Militair Museum (Utrecht) en Museumpark Archeon (Zuid-Holland).


55 Kidsproof Musea 2023

Nederland telt 55 Kidsproof musea. Na meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museumkids voeren musea in 10 van de 12 provincies in 2023 dit felbegeerde keurmerk. Een museum krijgt het kidsproof keurmerk op basis van de inbreng van kinderen (in drie leeftijdsgroepen: 4 t/m 6, 7 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar). 


Met het Museumkidsprogramma brengt de Museumvereniging de jongste jeugd structureel in contact met musea. Sinds kort is het mogelijk inspecties behalve via de website ook via een app te doen. De kleurrijke kunstwerken die kinderen van hun inspectie maken zijn te bewonderen op museumkids.nl.

 

Trefwoorden: museum, kids

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.