Geplaatst op: 27-01-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Nederland boekt zomervakantie weer vanouds op tijd

Vroegboekers zien voordelen in lagere prijzen en ruime keuze

Nederland boekt zomervakantie weer vanouds op tijd

Het vroegboekgedrag van Nederlandse vakantiegangers is weer ­­­terug op het niveau van voor corona. Zij boeken weer traditiegetrouw hun zomervakantie in januari. Dat zegt Sunweb Group op basis van eigen gegevens. In de eerste maand van 2023 ligt het aantal boekingen 49 procent hoger dan dezelfde maand in coronajaar 2022 en is het weer terug op het niveau van voor de pandemie.


"Momenteel zien we dat 80 procent van alle boekingen al voor de zomer is,” zegt Martine Langerak, woordvoerder van Sunweb Group. "Waar de afgelopen jaren de onzekerheid rondom corona ervoor zorgde dat Nederlanders wat langer wachtten met het boeken van hun zomervakantie is januari nu weer druk als vanouds.­­ Veel Nederlanders maken in januari al de planningen voor de vakantieperiode en het is dus een logisch moment om te boeken. Er zijn bovendien mooie vroegboekaanbiedingen én het aanbod is nog ruim.” Als de meest populaire zomerbestemming ziet Sunweb Group het meer betaalbare Turkije, en ook Spanje en Griekenland blijven geliefd.


Niet minder vakanties

De reisorganisatie ziet vooral dat voor de zomer langere vakanties en luxere accommodaties nu al geboekt worden. Door stijgende kosten, onder andere luchthavenbelasting, brandstof en personeel, zijn vakanties dit jaar zo’n tien procent duurder dan in 2022. De bestedingen van Nederlanders zijn met zeven procent nog niet zo hard meegestegen, omdat vroeg boeken loont. Sunweb Group verwacht overigens dat last-minutes het hele jaar in trek blijven. Zo ziet de organisatie de laatste dagen van januari een opleving in last-minute wintersportvakanties door hele goede sneeuwcondities in de Alpen.


Sunweb Group ziet ook een stijging in boekingen van all-inclusive vakanties en de populariteit van pakketreizen zet ook door. "De revival van de pakketreis is al een tijd gaande. Een pakketreis is flexibel en biedt tegelijkertijd garanties, iets wat met corona en de situatie op Schiphol geen overbodige luxe was. Consumenten zien nu ook dat alles al vastleggen voor de zomer ook wel eens een financieel voordeel zou kunnen hebben”, zegt Langerak. "Om consumenten de meest gunstige prijs te bieden, en vakanties toegankelijk te houden voor zoveel mogelijk mensen, koopt Sunweb Group vluchten, hotels en diensten op tijd in. Vanwege hun gunstige prijzen en kleinschalige karakter zet Sunweb Group ook extra in op regionale en buitenlandse luchthavens, zoals Weeze.”

 

Trefwoorden: Vroegboekers, vroegboekgedrag

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.