Geplaatst op: 26-01-2023
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2022-6

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

Overdrachtsbelasting niet-bewoners omhoog van 8 naar 10,4%

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt van allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.

In de afgelopen jaren hebben we vaak onze visie gegeven op de markt van vraag- en aanbod van watersport- en verblijfsrecreatiebedrijven. Sinds COVID-19 is deze vraag historisch hoog te noemen, maar inmiddels zien we toch dat de vraag wat afneemt. De investeerders zijn toch wat voorzichtiger geworden. Redenen? Hogere rente, onzekerheid over de energieprijzen, minder chalet verkopen in 2022 en nog veel meer.

Last but not least zijn er voornemens om per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting te verhogen. Het kabinet wil zo de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen (beleggers) wil het kabinet verhogen van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven 2% overdrachtsbelasting betalen.

Effect in recreatie

Deze verhoging zal wel degelijk effect hebben op de transacties van recreatie- en watersportbedrijven. Aangezien het hier vaak gaat om forse koopsommen, zal iedere koper tientallen duizenden euro’s zo niet tonnen meer kwijt zijn bij de aankoop van een recreatie- of watersportbedrijf. En waarvoor? Je krijgt er immers niks extra’s voor terug. Daarbij komt dat er geen enkele starter of doorstromer op de woningmarkt profijt heeft bij een hogere overdrachtsbelasting bij de aankoop van een watersport- of recreatiebedrijf. Het lijkt dus weer gewoon een ordinaire belastingverhoging die jaarlijks circa € 130 miljoen extra belasting in het laatje moet brengen, aldus de rekenmeesters.

Aandelen overdragen

Zij het niet dat tegenwoordig veel recreatie- en watersportbedrijven in een BV zijn ondergebracht, door de aandelen van deze BV te kopen in plaats van de onroerende zaken, kan de overdrachtsbelasting bespaard worden. Ik schrijf bewust ‘kan’, want dat is geen ijzeren gegeven. Het is namelijk erg afhankelijk van de samenstelling en de aard van het betreffende recreatie- of watersportbedrijf.

In R&T van mei heb ik een column geschreven over het fiscaal voorbereiden van een verkoop. Daarbij heb ik inzicht gegeven in de belastingdruk die bij de verkoper ligt, dat tijdig fiscaal voorbereiden van een verkoop verstandig is en dat de verkoper daarmee belasting kan besparen. Daar komt nu dus een extra onderdeel bij: hoe kan een transactie worden vormgeven met óók een zo minimale belastingdruk voor de koper.

Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp
06-53424147 
Maas recreatie bedrijfsmakelaardij
www.maasrbm.nl

Trefwoorden: watersport, beleid, belastingen

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
05/04/24
Exclusief voor leden
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen
Op donderdag 28 maart hebben de veertien gemeenten van het Friese vasteland, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het oeverbeheer in Fryslân. Zo is duidelijk wie voor het beheer van de 1.760 kilometer aan oevers langs de Friese vaarwegen verantwoordelijk is.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
11/03/24
Exclusief voor leden
Watersporters nieuwsgierig naar ombouw elektrische of hybride motoren
Van 6 tot en met 10 maart stond het WTC Expo in Leeuwarden in het teken van de watersport tijdens Boot Holland 2024. Duizenden watersportliefhebbers kwamen naar Leeuwarden om de nieuwste trends en ontwikkelingen te ontdekken. Onder meer waren veel bezoekers nieuwsgierig naar elektrische en hybride motoren voor de boot.
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
18/01/24
Exclusief voor leden
Zeeland stelt Fonds Vrijetijdseconomie verder open
Het Zeeuwse investeringsfonds dat eerder alleen open stond voor bedrijven in de verblijfsrecreatie komt ook beschikbaar voor mkb-bedrijven in de dag- en waterrecreatie. De naam van het fonds is ook veranderd naar Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland.
22/12/23
82% aangesloten waterrecreanten enigszins actief met duurzaamheid
Dit jaar heeft Waterrecreatie Nederland, net als in 2022, een enquête over duurzame waterrecreatie gehouden onder waterrecreanten en watersporters. De enquête is door 858 actieve watersporters ingevuld.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...