Geplaatst op: 24-01-2023
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2022-5

Citystore Arnhem verkoopt inspiratie voor een langer bezoek

Transparante huls sluit retail af in de Eusebiuskerk die altijd open is

Citystore Arnhem verkoopt inspiratie voor een langer bezoek
De blokken in de huls vertellen het verhaal over Arnhem.

Op zaterdag 10 september 2022 opende Citystore Arnhem (voorheen VVV Visit Arnhem) eindelijk haar deuren in de Annakapel van de Eusebiuskerk. Het is een winkel maar ook een volwaardig inspiratiepunt met verhalen van lokale makers.

Anderhalf jaar geleden kondigden we dit project aan in R&T en nu is het gerealiseerd. Het concept van de Citystore is naast de bekende informatiefunctie, bezoekers en bewoners inspireren met unieke verhalen over Arnhem en de regio. Daarmee gaat het verder dan gidsen en lokale producten verkopen en dat is een vernieuwing. Het doel van dit concept is bezoekers te motiveren langer in Arnhem en omgeving te verblijven of vaker terug te komen. Tevens zal deze inspirerende plek een belangrijke rol krijgen in de merkaanpak van Arnhem en de regio. Naast lokale producten in de winkelruimte zit er nog een boodschap achter, koop regionaal design. Er liggen items van ontwerpers en ondernemers uit de stad en regio op de toontafels.

Stalen constructie is ook een slot

Hoewel de Citystore vanaf januari dit jaar al te bezoeken was als pop-up store, kunnen bezoekers sinds het tweede weekend van september terecht in de geheel vernieuwde store. Het eigentijdse ruimtelijke ontwerp bestaat volledig uit staal en is ontworpen door Arnhems architectenbureau KRAFT architecten in samenwerking met studio met met. Beleving, inspiratie en de branding van Arnhem en de regio spelen in het ontwerp een belangrijke rol. In de in het oog springende constructie, die na sluitingstijd naar beneden beweegt om de Citystore af te sluiten, zijn voorbeelden van toonaangevende producten, innovaties, activiteiten en bedrijven te zien, uit Arnhem en omgeving.

Opening van de Citystore.

Opening van de Citystore.

R&T sprak met architect Joep Koenders van KRAFT architecten: "Het is een interessant project voor ons geweest. We specialiseren ons in locatiespecifieke en gevoelige ingrepen, dus deze uitdagende vraag om op een prikkelende wijze de VVV-functie op een nieuwe manier vorm te geven in de rijksmonumentale Eusebiuskerk maakte ons meteen enthousiast. Er moest een meerwaarde ontstaan en niet zomaar kaarten, gidsen en koelkastmagneten verkopen. Een Rijksmonument mag je niet zomaar veranderen. Wij vinden dat je je goed en met respect moet verhouden tot het monument. Tegelijkertijd moet je ook de identiteit laten zien van de City Store. Het gebouw is weliswaar geen kerk meer maar het is wel altijd open. Daarom wilden we geen deuren die de winkel afsluiten en ontwierpen we een driedimensionaal scherm om de winkel heen om deze af te sluiten. Het is een transparante huls die opgehesen kan worden of juist neergelaten. Lichtkubussen met afbeeldingen hangen hoog in de constructie en vertellen het verhaal van Arnhem en omgeving. De expositie in de gesloten versie komt nog sterker naar voren dan wanneer de winkel geopend is. Je gaat van overdag naar een verhouding in aandacht van 30% - 70% naar ‘s avonds 70% - 30% en worden de verhalen belangrijker. De ontwerptaak was de retailbasis van de VVV en dat commerciële aspect moest gedragen worden, maar een platte winkel inspireert niet, vinden wij. Gelukkig hadden we een enthousiaste opdrachtgever én gemeente die ons in staat stelde dit uitdagende concept uit te voeren. Extra mooie toevoeging, we hebben een presentatiekaart van Arnhem gemaakt en de verhalen die bovenin zweven komen terug in de kaart, maar dan op basis van hun fysieke locatie in de stad. Wat je boven ziet kun je op de kaart en daarmee in de stad terugvinden.”

De constructie is 9 bij 4,5 meter en 6 meter hoog. Het winkeloppervlak zelf is ongeveer 95m².

Van keramiek tot bier

In het verleden werden ook algemene souvenirs verkocht zonder een duidelijke band met Arnhem. Dat is nu anders, de trots van de lokale makers ligt volop in de spotlights. Manager Tourist Information bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Silvijn van Pinxteren legt uit: "Alle producten uit Citystore Arnhem zijn duurzaam en met liefde en aandacht gemaakt. Met unieke items van ontwerpers uit de stad en omgeving, zoals Lenneke Wispelwey (keramiek), Siza (woonaccessoires), Fraenck (modeaccessoires) en Durs (bier). Bewoners en bezoekers kunnen bij ons terecht voor lokale stads- en streekproducten. Voor de lokale makers is het een mooie plek om hun producten te verkopen.” Daarbij wordt ook het lokale verhaal vertelt, van de kleine leuke tentjes tot die ene designwinkel. Het ondersteunt de spreiding in Arnhem en de regio. Van Pinxteren geeft aan dat mensen zich al online hebben voorbereid maar in de Citystore krijgen ze toch weer een ander eigen Arnhem verhaal te horen. Dat inspireert om kleine pareltjes in de stad en omgeving te bezoeken.

Dit concept van de Citystore krijgt een vervolg in Nijmegen eind 2022. De opening staat gepland voor december. Maar dan is de Citystore aangepast op de locatie en de mogelijkheden van deze oude stad aan de Waal, meldt dmo Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. De dmo denkt dat het een nieuwe formule in handen heeft die weer een stap vooruit betekent in het werk van dmo’s.

Credits

Ruimtelijk ontwerp en realisatie: KRAFT architecten & Studio met met
Retailconcept: Mara van Beek
Grafisch ontwerp: Berends | Sebastiaan

De architectuur van de Eusebiuskerk blijft overduidelijk zichtbaar.

De architectuur van de Eusebiuskerk blijft overduidelijk zichtbaar.

Trefwoorden: dmo, cmo, marketing, stedelijk toerisme, Gelderland, Arnhem

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  05/04/23
  Pak het leiderschap in human capital
  De digitale en duurzame transitie zoals de Europese Commissie de belangrijkste uitdaging voor toerisme omschrijft, schetst in het ‘Transition Pathway’’ document dat in 2022 is uitgegeven, 27 actiepunten. Met input en kennis van stakeholders uit alle disciplines in de toeristische sub sectoren, is een beeld geschetst wat de kwetsbaarheid maar ook de kansen toont voor de reiswereld in de toekomst. Dat geeft niet alleen inzicht in wat Brussel op de agenda heeft staan, maar faciliteert ook het gesprek hoe we nationaal en regionaal Human Capital in leisure, toerisme en hospitality kunnen aanpakken.
  25/01/23
  Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
  Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
  01/12/22
  Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
  Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
  12/09/22
  Janken om personeel
  De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
  12/07/22
  Het roer om!?
  Het roer om!?
  12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
  Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  26/05/23
  Exclusief voor leden
  Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
  Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
  25/05/23
  Exclusief voor leden
  WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
  De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
  25/05/23
  Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
  Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
  25/05/23
  Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
  Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
  25/05/23
  Exclusief voor leden
  Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
  De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
  24/05/23
  Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
  24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
  24/05/23
  Exclusief voor leden
  ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
  AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
  23/05/23
  Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
  Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.