Geplaatst op: 28-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Blijdorp is terug op oude niveau

Blijdorp is terug op oude niveau
De in 2022 onthulde gerenoveerde Himalayarots. Foto: Diergaarde Blijdorp.


Een topprestatie is te melden vanuit Rotterdam. Diergaarde Blijdorp mist nog slechts 100.000 bezoekers in vergelijking 2022 met 2019. Maar de omzet steeg in de horeca en merchandise in vergelijking met dat pré coronajaar. De inschatting op de NRIT-redactie is dat de diergaarde al meer inkomsten heeft dan in 2019. Het park heeft er veel voor gedaan.


De Diergaarde verwacht het jaar positief af te sluiten met ruim 1.4 miljoen bezoekers (in 2019, voor corona, was dit ruim 1.5 miljoen). Een mooi resultaat, zeker vanwege de verlate start van dit jaar door de coronasluiting. Toen de poorten op 26 januari weer open mochten, wisten de bezoekers Blijdorp gelukkig weer goed te vinden.


Wat hielp mee aan dat succes?

Het park meldt: "Begin dit jaar ontving Blijdorp de gouden ANWB Award voor ‘Leukste uitje van Nederland’. Absoluut een opsteker en een sprankelende aftrap van dit jubileumjaar: 165 jaar jong! Begin van de zomer vierden we de aftrap van ons 165-jarig jubileum met de feestelijke opening van het Himalayagebied. Dit nieuwe thuis voor onze kleine panda’s en kuifherten kent als hoogtepunt de Bergdierenrots. Dit rijksmonument kon compleet worden gerestaureerd dankzij volledige externe financiering. Voor de twee hoofdbewoners coördineert Blijdorp al jaren het internationale populatiemanagement programma en werkt samen met het Red Panda Network om de dieren in Nepal te beschermen. Als kers op de taart werden er ook nog twee panda’s geboren.”

  

Uitbreiding olifantenverblijf

De uitbreiding van het olifantenverblijf staat de komende jaren centraal. Het nieuwe schetsontwerp begint al definitieve vormen aan te nemen. Hoge welzijnsnormen en natuurbehoud zijn hierin leidend. Sinds 1991 coördineert Blijdorp het Europese stamboek van de Aziatische olifant (EEP). De wens is om het huidige verblijf flink uit te breiden om onder andere een bullengroep te huisvesten. Een aantal verbeteringen voor dierwelzijn zijn al mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp die dit jaar een speciale doorgang naar het buitengebied mogelijk hebben gemaakt.

 

De energiekosten lopen snel op

Blijdorp heeft te maken met een fikse stijging van de energiekosten en wellicht zelfs een verdubbeling, ondanks de duurzame investeringen in een warmte-koudeopslag (WKO) voor de klimaatregulatie van het Oceanium en zonnepanelen op het dak van het Oceanium. De capaciteitsdruk op de organisatie is nog steeds voelbaar maar het park merkt ook dat er weer stappen vooruit gemaakt worden. "Er is weer veel positieve energie. Nog meer dan ooit zoeken we samenwerking met het bedrijfsleven en externe partijen om al onze ambities waar te kunnen maken.”

Vanwege de stijging van alle kosten en een periode van drie jaar zonder tariefswijzigingen, is Blijdorp genoodzaakt om de tarieven te verhogen.


Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: "Gelukkig is er weer veel positieve energie voelbaar. We kunnen weer vooruit kijken, op zoek naar ‘het nieuwe normaal’ en onderzoeken hoe we de meeste impact kunnen maken. We zijn hier volop mee bezig. Het gaat weer om de inhoud en dat voelt goed.”

 

Events

De diergaarde kijkt terug op een geslaagd eerste ZOOmerterras tijdens de Open Monumentenavonden, waarbij het monumentale voorplein op drie avonden werd opengesteld voor  Rotterdammers. Op vrijdagavond 9 september was de officiële opening van het monumentenweekend met wethouder cultuur Saïd Kasmi, gevolgd door een uitverkochte Talkshow over het belang van erfgoed in Rotterdam in de Rivièrahal.


Op het Festival Blijdorp Natuurlijk! stond het belang van biodiversiteit centraal en wat je hier zelf aan kunt doen. Er was een speciaal programma in samenwerking met natuurbeschermingsorganisaties en biologie-colleges van dierverzorgers en bekende influencers.


De hele zomervakantie bleef Blijdorp in de weekenden tot laat open. Op deze ZOOmeravonden waren er bijzondere kijkjes achter de schermen en gezellige terrassen met live muziek.


De Kinderboekenweek GigaGroen werd door wethouder Enes Yigit van onder meer Taal in Blijdorp geopend. In samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam waren er voor scholen diverse activiteiten georganiseerd en werd er voorgelezen op spannende plekken in de Diergaarde. Ruim 7500 basisschoolleerlingen nemen hieraan deel. Op 12 oktober werd de boekenweek afgesloten met de opening van de eerste inheemse wijkdierentuin op Zuid, een vergroeningsproject in samenwerking met diverse organisaties.


Ook in het hartje van Rotterdam was Blijdorp aanwezig vanaf de coronasluiting in de kerstvakantie. Dankzij een webcamverbinding kon het winkelend publiek in de koopgoot live meegluren in het haaienbassin.

Trefwoorden: Diergaarde, dierentuin, attractie, corona, visie

CELTH
 






||| Nieuws |||

22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
03/04/24
75 jaar Keukenhof gevat in documentaire
Het 75-jarig bestaan van Bloemententoonstelling Keukenhof is de aanleiding voor een documentaire die tussen 9 en 14 april bij RTL wordt uitgezonden. Huub Stapel neemt je mee op reis door de rijke geschiedenis van Landgoed Keukenhof.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...