Geplaatst op: 28-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Blijdorp is terug op oude niveau

Blijdorp is terug op oude niveau
De in 2022 onthulde gerenoveerde Himalayarots. Foto: Diergaarde Blijdorp.


Een topprestatie is te melden vanuit Rotterdam. Diergaarde Blijdorp mist nog slechts 100.000 bezoekers in vergelijking 2022 met 2019. Maar de omzet steeg in de horeca en merchandise in vergelijking met dat pré coronajaar. De inschatting op de NRIT-redactie is dat de diergaarde al meer inkomsten heeft dan in 2019. Het park heeft er veel voor gedaan.


De Diergaarde verwacht het jaar positief af te sluiten met ruim 1.4 miljoen bezoekers (in 2019, voor corona, was dit ruim 1.5 miljoen). Een mooi resultaat, zeker vanwege de verlate start van dit jaar door de coronasluiting. Toen de poorten op 26 januari weer open mochten, wisten de bezoekers Blijdorp gelukkig weer goed te vinden.


Wat hielp mee aan dat succes?

Het park meldt: "Begin dit jaar ontving Blijdorp de gouden ANWB Award voor ‘Leukste uitje van Nederland’. Absoluut een opsteker en een sprankelende aftrap van dit jubileumjaar: 165 jaar jong! Begin van de zomer vierden we de aftrap van ons 165-jarig jubileum met de feestelijke opening van het Himalayagebied. Dit nieuwe thuis voor onze kleine panda’s en kuifherten kent als hoogtepunt de Bergdierenrots. Dit rijksmonument kon compleet worden gerestaureerd dankzij volledige externe financiering. Voor de twee hoofdbewoners coördineert Blijdorp al jaren het internationale populatiemanagement programma en werkt samen met het Red Panda Network om de dieren in Nepal te beschermen. Als kers op de taart werden er ook nog twee panda’s geboren.”

  

Uitbreiding olifantenverblijf

De uitbreiding van het olifantenverblijf staat de komende jaren centraal. Het nieuwe schetsontwerp begint al definitieve vormen aan te nemen. Hoge welzijnsnormen en natuurbehoud zijn hierin leidend. Sinds 1991 coördineert Blijdorp het Europese stamboek van de Aziatische olifant (EEP). De wens is om het huidige verblijf flink uit te breiden om onder andere een bullengroep te huisvesten. Een aantal verbeteringen voor dierwelzijn zijn al mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp die dit jaar een speciale doorgang naar het buitengebied mogelijk hebben gemaakt.

 

De energiekosten lopen snel op

Blijdorp heeft te maken met een fikse stijging van de energiekosten en wellicht zelfs een verdubbeling, ondanks de duurzame investeringen in een warmte-koudeopslag (WKO) voor de klimaatregulatie van het Oceanium en zonnepanelen op het dak van het Oceanium. De capaciteitsdruk op de organisatie is nog steeds voelbaar maar het park merkt ook dat er weer stappen vooruit gemaakt worden. "Er is weer veel positieve energie. Nog meer dan ooit zoeken we samenwerking met het bedrijfsleven en externe partijen om al onze ambities waar te kunnen maken.”

Vanwege de stijging van alle kosten en een periode van drie jaar zonder tariefswijzigingen, is Blijdorp genoodzaakt om de tarieven te verhogen.


Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: "Gelukkig is er weer veel positieve energie voelbaar. We kunnen weer vooruit kijken, op zoek naar ‘het nieuwe normaal’ en onderzoeken hoe we de meeste impact kunnen maken. We zijn hier volop mee bezig. Het gaat weer om de inhoud en dat voelt goed.”

 

Events

De diergaarde kijkt terug op een geslaagd eerste ZOOmerterras tijdens de Open Monumentenavonden, waarbij het monumentale voorplein op drie avonden werd opengesteld voor  Rotterdammers. Op vrijdagavond 9 september was de officiële opening van het monumentenweekend met wethouder cultuur Saïd Kasmi, gevolgd door een uitverkochte Talkshow over het belang van erfgoed in Rotterdam in de Rivièrahal.


Op het Festival Blijdorp Natuurlijk! stond het belang van biodiversiteit centraal en wat je hier zelf aan kunt doen. Er was een speciaal programma in samenwerking met natuurbeschermingsorganisaties en biologie-colleges van dierverzorgers en bekende influencers.


De hele zomervakantie bleef Blijdorp in de weekenden tot laat open. Op deze ZOOmeravonden waren er bijzondere kijkjes achter de schermen en gezellige terrassen met live muziek.


De Kinderboekenweek GigaGroen werd door wethouder Enes Yigit van onder meer Taal in Blijdorp geopend. In samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam waren er voor scholen diverse activiteiten georganiseerd en werd er voorgelezen op spannende plekken in de Diergaarde. Ruim 7500 basisschoolleerlingen nemen hieraan deel. Op 12 oktober werd de boekenweek afgesloten met de opening van de eerste inheemse wijkdierentuin op Zuid, een vergroeningsproject in samenwerking met diverse organisaties.


Ook in het hartje van Rotterdam was Blijdorp aanwezig vanaf de coronasluiting in de kerstvakantie. Dankzij een webcamverbinding kon het winkelend publiek in de koopgoot live meegluren in het haaienbassin.

Trefwoorden: Diergaarde, dierentuin, attractie, corona, visie

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
24/03/23
Veel vernieuwing bij Europa-Park
Op zaterdag 25 maart 2023 opent Europa-Park zijn deuren voor het 49e seizoen met diverse nieuwigheden naast de al aanwezige meer dan 100 attracties en shows. Het Duitse attractiepark het na Disneyland Parijs het best bezochte attractiepark van Europa met voor de pandemie bijna 6 miljoen bezoekers per jaar. Wat gaat er veranderen?
23/03/23
Kinderpretpark Julianatoren viert de lente met nieuw evenement; ‘Het Grote Lentefestijn’
Vanaf 2 april opent Kinderpretpark Julianatoren haar poorten en trapt het seizoen af met een nieuw evenement. Het kinderpretpark wordt tijdelijk omgetoverd tot een kleurrijke lentewereld.
17/03/23
Exclusief voor leden
Tulip Experience geen fotodrukte in tulpenvelden (met video)
Bij Noordwijkerhout is een nieuwe belevenis opgezet voor de bezoekers van de Bollenstreek die komen om de bloemenpracht in het voorjaar te bewonderen. Tulip Experience Amsterdam is een familiebedrijf wat onderdeel is van authentiek bollenbedrijf W.A.M. Pennings. Je krijgt ook een bosje tulpen mee na afloop.
17/03/23
Volop vernieuwingen bij jarig Slagharen
Attractie-en Vakantiepark Slagharen viert haar 60ste verjaardag met veel festiviteiten en nieuwe attracties. Het park ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. De viering zelf is op 27 mei toen 60 jaar geleden het ponypark voor het eerst open ging.
09/03/23
Exclusief voor leden
Toverland investeert in parkshow Aqua Bellatores
Attractiepark Toverland pakt dit zomerseizoen uit met een grootse nieuwe parkshow: Aqua Bellatores. De show staat in het teken van een strijd tussen goed en kwaad en is gevuld met stunts, spektakel en indrukwekkende watereffecten. Een vloedgolf van maar liefst 10.000 liter water geeft uiteindelijk de doorslag en is uniek in parkshows, meldt Toverland.
27/02/23
Duinrell heeft eigen naam in gebarentaal
Attractie- en verblijfspark Duinrell heeft een primeur: het park heeft een eigen naamgebaar in gebarentaal. Om dit zichtbaar te maken heeft Duinrell samengewerkt met Robin Frings en Tobias de Ronde. Zij delen dit volop op sociale media.