Geplaatst op: 01-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Tip: start ruim vóór je 55e met het checken van je pensioen

Tip: start ruim vóór je 55e met het checken van je pensioen

80% van de Nederlanders vond bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker dan pensioen. Eenmaal de 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar achteraf spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie.

Dit blijkt uit onderzoek van stichting Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking (N=1.026) in het kader van de 12e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen op 1,2 en 3 november kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen onder het motto: Later goed geregeld? Check het nu!

Stressvolle levensgebeurtenissen

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven zoals het overlijden van een partner (43%), als ze gaan scheiden/uit elkaar gaan (36%) of als ze arbeidsongeschikt raken (33%). Een goed pensioen maakt ook de invulling van de vrijetijd na het pensioneren een stuk makkelijker. Daarmee is deze campagne ook van invloed op de vrijetijdssector. Veel vrije tijd na pensionering is fijn maar dan moeten er ook inkomsten zijn om die vrijetijd een invulling te geven.

"Dit zijn doorgaans stressvolle momenten, waardoor je minder ruimte en rust in je hoofd kan ervaren voor verstandige financiële beslissingen. Bovendien is het eigenlijk wat laat,” aldus pensioenexpert en hoogleraar pensioencommunicatie Marike Knoef. "Je kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie en niet meer anticiperen op wat in de toekomst mogelijk zal komen. Het is daarom beter om je in je pensioen te verdiepen op de momenten dat je er nog invloed op hebt.”

Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft rondom het samenwonen/trouwen informatie ingewonnen over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar je pensioen te kijken. Sterker: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan. 

Knoef noemt die cijfers "schokkend”. "Maar ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het zou dus goed zijn als ze hierbij meer hulp krijgen.”

Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de eenvoudige online tool ‘Later goed geregeld’ op Pensioen3daagse.nl krijgen mensen in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van hun opgebouwde pensioen en tips aangereikt die aansluiten op de eigen situatie, zoals bij een nieuwe baan, samenwonen/trouwen of een nieuwe woning.

Koopkracht van je pensioen

Na jaren van stilstand verwachten veel pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen weer te kunnen verhogen. Meer mensen (28%) zeggen dan ook te weten dat hun pensioen wordt geïndexeerd dan twee jaar terug (17%). Toch heeft nog altijd 50% géén idee of het pensioen geïndexeerd dan wel verlaagd wordt. Knoef: "Ik vraag me af of mensen die werken zich realiseren dat indexatie ook over hen gaat. Wanneer pensioenen nu niet meestijgen met de prijzen neemt ook de koopkracht van je toekomstige pensioeninkomen af.”

Doordat pensioenfondsen er beter voor staan wordt waardeoverdracht ook weer mogelijk. Dat betekent dat je je opgebouwde pensioen bij je vorige werkgever kunt meenemen naar een nieuw pensioenfonds. Van de mensen die hiervoor in aanmerking kwamen zegt meer dan de helft dit niet te hebben gedaan of het niet te weten, in de meeste gevallen omdat ze het óf te ingewikkeld vonden (29%) óf niet wisten dat dit kon (31%). Er is onder meer een tool ontwikkeld om mensen inzicht te geven in hun pensioensituatie.

De Pensioen3daagse

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van presentaties en pensioenlunches. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren webinars. Bekijk op de website van de Pensioen3daagse het overzicht met activiteiten.

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder meer: de Pensioenfederatie, de Autoriteit Financiële Markten, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.
Trefwoorden: pensioen, vrijetijd, vrijetijdssector, management, hr, personeelsbeleid

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/11/22
Exclusief voor leden
Bijna twee derde Nederlanders vindt uit eten gaan nu te duur
De inflatie en stijgende gas- en energieprijzen worden een steeds groter risico voor de horeca. Bijna twee derde van de Nederlanders vindt uit eten gaan intussen te duur.
23/11/22
Visit Friesland, Kâld Kletske en Sonnema lanceren nieuwe smaaksensatie
Visit Friesland en Kâld Kletske slaan wederom de handen ineen voor het ontwikkelen van een nieuw product. Dat doen ze dit keer in samenwerking met Berenburg producent Sonnema uit Bolsward.
15/11/22
Exclusief voor leden
Nederland volgend jaar in recessie, omzet vrijetijdssector -1%
ABN AMRO verwacht dat Nederland volgend jaar in een lichte recessie terecht komt. Dat heeft ook gevolgen voor de leisure die in totaliteit met 1% zal krimpen. En dat na een jaar waar ondernemers hun omzet flink zagen stijgen door een forse inhaalvraag. Maar ook een jaar waar de kosten flink toenamen. Daarnaast krijgen ondernemers ook te maken met een veranderend bestedingsgedrag van consumenten die vanwege fors stijgende prijzen hun koopkracht zien afnemen. Dat schrijven leisure-experts van ABN AMRO in hun nieuwste Sectorprognose Leisure die daarin per deelsector hun omzetverwachting uitspreken.
14/11/22
Lichte stijging faillissementen
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is voor de tweede maand op rij gestegen. Maar het algemene beeld is dat het aantal faillissementen nog steeds laag is in vergelijking met de jaren voor de coronacrisis.
11/11/22
Exclusief voor leden
Inclusie? Kijk voorbij de groepssamenstelling
In de gastvrijheidssector en ook in de culturele sector speelt sterk de omslag naar meer inclusie. E...
11/11/22
Topzomer voor Nederlands toerisme
Nederlandse logiesaccommodaties hebben in het derde kwartaal van dit jaar een recordaantal gasten ontvangen. Zij hebben daarmee de mindere jaren als gevolg van de pandemie achter zich gelaten. Hoe is de spreekwoordelijke koek over de typen accommodaties en provincies verdeeld?
10/11/22
Exclusief voor leden
10 bedrijven genomineerd voor Beste Leerbedrijf Horeca
SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) maakte zojuist de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend. Voor deze wedstrijd, die door de pandemie twee edities heeft overgeslagen, werden dit jaar ruim 100 leerbedrijven genomineerd.
04/11/22
Pakken zich donkere wolken samen boven de sector?
Na een prima zomer voor veel vrijetijdssectoren pakken donkere wolken zich samen boven de sector. Dat schrijven de experts van ABN Amro in een nieuwe ‘Stand van de leisure’. Ze zien een laag consumentenvertrouwen, naar boven bijgestelde ramingen voor de inflatie, toenemende faillisementen en zorgen over stijgende kosten. Wat betekent dat voor de toekomst?