Geplaatst op: 01-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Tip: start ruim vóór je 55e met het checken van je pensioen

Tip: start ruim vóór je 55e met het checken van je pensioen

80% van de Nederlanders vond bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker dan pensioen. Eenmaal de 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar achteraf spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie.

Dit blijkt uit onderzoek van stichting Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking (N=1.026) in het kader van de 12e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen op 1,2 en 3 november kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen onder het motto: Later goed geregeld? Check het nu!

Stressvolle levensgebeurtenissen

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven zoals het overlijden van een partner (43%), als ze gaan scheiden/uit elkaar gaan (36%) of als ze arbeidsongeschikt raken (33%). Een goed pensioen maakt ook de invulling van de vrijetijd na het pensioneren een stuk makkelijker. Daarmee is deze campagne ook van invloed op de vrijetijdssector. Veel vrije tijd na pensionering is fijn maar dan moeten er ook inkomsten zijn om die vrijetijd een invulling te geven.

"Dit zijn doorgaans stressvolle momenten, waardoor je minder ruimte en rust in je hoofd kan ervaren voor verstandige financiële beslissingen. Bovendien is het eigenlijk wat laat,” aldus pensioenexpert en hoogleraar pensioencommunicatie Marike Knoef. "Je kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie en niet meer anticiperen op wat in de toekomst mogelijk zal komen. Het is daarom beter om je in je pensioen te verdiepen op de momenten dat je er nog invloed op hebt.”

Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft rondom het samenwonen/trouwen informatie ingewonnen over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar je pensioen te kijken. Sterker: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan. 

Knoef noemt die cijfers "schokkend”. "Maar ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het zou dus goed zijn als ze hierbij meer hulp krijgen.”

Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de eenvoudige online tool ‘Later goed geregeld’ op Pensioen3daagse.nl krijgen mensen in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van hun opgebouwde pensioen en tips aangereikt die aansluiten op de eigen situatie, zoals bij een nieuwe baan, samenwonen/trouwen of een nieuwe woning.

Koopkracht van je pensioen

Na jaren van stilstand verwachten veel pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen weer te kunnen verhogen. Meer mensen (28%) zeggen dan ook te weten dat hun pensioen wordt geïndexeerd dan twee jaar terug (17%). Toch heeft nog altijd 50% géén idee of het pensioen geïndexeerd dan wel verlaagd wordt. Knoef: "Ik vraag me af of mensen die werken zich realiseren dat indexatie ook over hen gaat. Wanneer pensioenen nu niet meestijgen met de prijzen neemt ook de koopkracht van je toekomstige pensioeninkomen af.”

Doordat pensioenfondsen er beter voor staan wordt waardeoverdracht ook weer mogelijk. Dat betekent dat je je opgebouwde pensioen bij je vorige werkgever kunt meenemen naar een nieuw pensioenfonds. Van de mensen die hiervoor in aanmerking kwamen zegt meer dan de helft dit niet te hebben gedaan of het niet te weten, in de meeste gevallen omdat ze het óf te ingewikkeld vonden (29%) óf niet wisten dat dit kon (31%). Er is onder meer een tool ontwikkeld om mensen inzicht te geven in hun pensioensituatie.

De Pensioen3daagse

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van presentaties en pensioenlunches. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren webinars. Bekijk op de website van de Pensioen3daagse het overzicht met activiteiten.

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder meer: de Pensioenfederatie, de Autoriteit Financiële Markten, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.
Trefwoorden: pensioen, vrijetijd, vrijetijdssector, management, hr, personeelsbeleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
08/03/24
Exclusief voor leden
Grondaankoop voor The Dutch Mountains
The Dutch Mountains in Eindhoven wordt met een omvang van ruim 65.000 m2 en een hoogte van 133 meter het grootste houten-hybride gebouw van de wereld. Leisure is een belangrijk in deze locatie. Een hotel, wellness en congrescentrum zijn onderdelen van dit unieke gebouw.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
27/02/24
Exclusief voor leden
Record voor Nederlandse logiesaccommodaties
Nederlandse logiesaccommodaties hebben in 2023 een recordaantal gasten ontvangen. Hotels, campings, bungalowparken en groepsaccommodaties ontvingen vooral meer buitenlandse gasten. Het aantal Nederlandse gasten bleef stabiel.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...