Geplaatst op: 01-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Tip: start ruim vóór je 55e met het checken van je pensioen

Tip: start ruim vóór je 55e met het checken van je pensioen

80% van de Nederlanders vond bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker dan pensioen. Eenmaal de 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar achteraf spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie.

Dit blijkt uit onderzoek van stichting Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking (N=1.026) in het kader van de 12e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen op 1,2 en 3 november kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen onder het motto: Later goed geregeld? Check het nu!

Stressvolle levensgebeurtenissen

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote verandering in hun leven zoals het overlijden van een partner (43%), als ze gaan scheiden/uit elkaar gaan (36%) of als ze arbeidsongeschikt raken (33%). Een goed pensioen maakt ook de invulling van de vrijetijd na het pensioneren een stuk makkelijker. Daarmee is deze campagne ook van invloed op de vrijetijdssector. Veel vrije tijd na pensionering is fijn maar dan moeten er ook inkomsten zijn om die vrijetijd een invulling te geven.

"Dit zijn doorgaans stressvolle momenten, waardoor je minder ruimte en rust in je hoofd kan ervaren voor verstandige financiële beslissingen. Bovendien is het eigenlijk wat laat,” aldus pensioenexpert en hoogleraar pensioencommunicatie Marike Knoef. "Je kunt alleen nog maar reageren op de ontstane situatie en niet meer anticiperen op wat in de toekomst mogelijk zal komen. Het is daarom beter om je in je pensioen te verdiepen op de momenten dat je er nog invloed op hebt.”

Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft rondom het samenwonen/trouwen informatie ingewonnen over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar je pensioen te kijken. Sterker: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan. 

Knoef noemt die cijfers "schokkend”. "Maar ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het zou dus goed zijn als ze hierbij meer hulp krijgen.”

Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de eenvoudige online tool ‘Later goed geregeld’ op Pensioen3daagse.nl krijgen mensen in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van hun opgebouwde pensioen en tips aangereikt die aansluiten op de eigen situatie, zoals bij een nieuwe baan, samenwonen/trouwen of een nieuwe woning.

Koopkracht van je pensioen

Na jaren van stilstand verwachten veel pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen weer te kunnen verhogen. Meer mensen (28%) zeggen dan ook te weten dat hun pensioen wordt geïndexeerd dan twee jaar terug (17%). Toch heeft nog altijd 50% géén idee of het pensioen geïndexeerd dan wel verlaagd wordt. Knoef: "Ik vraag me af of mensen die werken zich realiseren dat indexatie ook over hen gaat. Wanneer pensioenen nu niet meestijgen met de prijzen neemt ook de koopkracht van je toekomstige pensioeninkomen af.”

Doordat pensioenfondsen er beter voor staan wordt waardeoverdracht ook weer mogelijk. Dat betekent dat je je opgebouwde pensioen bij je vorige werkgever kunt meenemen naar een nieuw pensioenfonds. Van de mensen die hiervoor in aanmerking kwamen zegt meer dan de helft dit niet te hebben gedaan of het niet te weten, in de meeste gevallen omdat ze het óf te ingewikkeld vonden (29%) óf niet wisten dat dit kon (31%). Er is onder meer een tool ontwikkeld om mensen inzicht te geven in hun pensioensituatie.

De Pensioen3daagse

De Pensioen3daagse is een initiatief van Wijzer in geldzaken en omvat onder meer (online) pensioenspreekuren en voorlichting op de werkvloer door middel van presentaties en pensioenlunches. Verzekeraars, banken en financieel adviseurs zijn beschikbaar voor pensioenvragen of organiseren webinars. Bekijk op de website van de Pensioen3daagse het overzicht met activiteiten.

Organisaties die deelnemen aan de Pensioen3daagse zijn onder meer: de Pensioenfederatie, de Autoriteit Financiële Markten, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, Mijnpensioenoverzicht.nl, Ministerie van Financiën, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, Nibud, Netspar, diverse banken, pensioenfondsen en - verzekeraars, vakbonden, onderwijsinstellingen, pensioenadviseurs en veel werkgevers.
Trefwoorden: pensioen, vrijetijd, vrijetijdssector, management, hr, personeelsbeleid

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Steeds meer mensen gaan er samen tussenuit
Sinds afgelopen zomer ziet Groepen.nl een sterke toename in de vraag naar het verblijf in groepsaccommodaties. Deze trend naar gezamenlijk verblijf zet ook dit jaar (2023) sterk door.
26/01/23
Kampeerauto van het jaar 2023 bekend!
Nederlandse camperaars hebben als Kampeerauto’s van het jaar 2023 gekozen voor de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i. Dat zijn respectievelijk een camperbusje, een buscamper, een half integraal en een integraalcamper.
26/01/23
Suncamp introduceert: campingadvies van de CampingGuru
Wil jij alles weten over jouw favoriete camping? Stel je campingvraag dan aan de persoon die echt op de camping is geweest. Vanaf nu is dat mogelijk. Suncamp introduceert de CampingGuru.
26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
25/01/23
VVEM presenteert documentaire 'pandemie in evenementenland'
In opdracht van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) is de documentaire ‘Pandemie in het evenementenland’ geproduceerd. Aan de hand van interviews en sfeerbeelden wordt hierin de impact van de COVID-19 pandemie op de Nederlandse evenementenbranche inzichtelijk gemaakt.
25/01/23
Exclusief voor leden
Lodewijk Asscher wordt voorzitter Duurzame Luchtvaarttafel
De oud-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijke voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT).
24/01/23
Museumnacht Groningen hoopt op herhaling succes 2022
Vorig jaar was het een opsteker voor de Groningse musea die net de zware coronatijd achter de rug hadden. Het succes van 2022 willen de samenwerkende musea op zijn minst herhalen. Op zaterdag 9 september openen zes musea in Groningen ’s avonds hun deuren.