Geplaatst op: 28-10-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Brabant helpt ondernemers met creatieve plannen

Brabant helpt ondernemers met creatieve plannen
Fondsmanager Joost Melis

Investeringsfonds LOF Brabant zoekt ondernemers met innovatieve plannen die de Brabantse vrijetijdssector kunnen versterken. Met een lening van LOF Brabant kunnen zij hun plannen waarmaken.

Brabant is al een aantrekkelijke recreatie-, woon- en werkprovincie. Maar het kan altijd beter. "We willen onze provincie nog aantrekkelijker maken voor Brabanders en niet-Brabanders; om hun weekend, midweek of vakantie door te brengen in het zuiden van ons land”, schrijft het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant (LOF Brabant) in een wervende tekst. Fondsmanager Joost Melis: "Als ondernemer herken ik het enthousiasme van de jonge ondernemers en vind ik het belangrijk hen verder te helpen bij het realiseren van hun droom.”

De organisatie is daarom op zoek naar ondernemers en semipublieke instellingen die de vrijetijdssector van Noord-Brabant een boost geven met een innovatief projectplan. Het plan moet onderscheidend zijn en kwalitatief sterk, want daarop wordt het door de investeringscommissie beoordeeld. LOF Brabant financierde eerder ONSTAGE, Maps Untold, Doloris en het Oorlogsmuseum Overloon.

Vrijetijdsaanbod versterken

LOF Brabant heeft als missie om het bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant te versterken. Doelstelling is enerzijds structureel meer bezoekers van verder weg aan te trekken die langer verblijven en meer besteden. Anderzijds om bij te dragen aan het leef- en vestigingsklimaat in de provincie.

We maken het mogelijk om nieuwe ervaringen te ontwikkelen in Brabant.

Iedereen met een onderscheidend en sterk plan mag zich aanmelden. "Dat mag een ondernemer zijn met een splinternieuw idee, maar ook een bestaande organisatie die het aanbod wil uitbreiden voor een nieuwe doelgroep”, zegt Melis. "We beoordelen een casus breed. Op de eerste plaats kijken we naar de ondernemer en of het initiatief een krachtig verhaal vertelt. We willen een vuurtje zien bij de ondernemer. Waar komt iemand vandaan en hoe doordacht is het plan?”


LOF Brabant opent deuren

Joep van Gorp van een bijzondere culturele attractie in Tilburg heeft veel aan de lening van het fonds gehad: "Zo’n uniek product als Doloris is lastig te financieren: je hebt risicodragend kapitaal nodig.” Voor William Watts van DJ-experience ONSTAGE was de goedkeuring van LOF Brabant een eerste grote stap: "Het opent deuren als een partij als LOF Brabant achter je staat.”

Ook projecten die zich nog in de ontwikkelfase bevinden kunnen een lening bij LOF Brabant aanvragen. Het gaat nadrukkelijk om een lening en een sluitende businesscase is essentieel. Melis: "Natuurlijk vanuit economisch oogpunt, al kantelt dat steeds meer naar de sociaal-maatschappelijke kant. We vinden het belangrijk dat er een diepere laag te vinden is in het project. Denk aan het werken met vrijwilligers of het verwerken van een relevant maatschappelijk issue.” Met een lening krijgen ondernemers niet alleen het kapitaal om te investeren maar ook de steun van vooraanstaande partners. Wie nog geen solide plan heeft, wordt via de partners van LOF Brabant klaargestoomd voor een kansrijke aanvraag. Een lening kan tussen de 25.000 en 1 miljoen euro liggen en mag maximaal 50% van de totale investering bedragen. De looptijd is 7 jaar.

Aansluiten bij thema’s van Brabant

Initiatiefnemers worden uitgedaagd om aan te sluiten bij de thema’s van Brabant. "De bezoeker van verder weg zal het aanbod interessanter vinden naarmate dit samenhangt met iconische thema’s, een sterke verhaallijn heeft, onderscheidend is en een hoge kwaliteit heeft”, aldus Melis. "Het aanbrengen van focus op een beperkt aantal thema’s en verhaallijnen geeft bovendien de kans om het losse aanbod te verbinden, in arrangementen of campagnes. Daardoor worden relatief kleinere initiatieven in samenhang toch groot genoeg om een (inter)nationale bezoeker mee aan te trekken.”

De kernthema’s van Brabant

  1. Brabantse meesters en erfgoed
  2. Design en innovatie
  3. Attractieparken en evenementen

Het te ontwikkelen aanbod moet bezoekbaar zijn, langer beschikbaar zijn en voldoende bezoekers kunnen ontvangen. Daarnaast daagt LOF Brabant initiatiefnemers uit om in te spelen op trends als urban, experience en slow tourism.

We zijn op zoek naar creatieve en uitgewerkte plannen voor de Brabantse vrijetijdssector.

Ondernemers koppelen

Een door LOF Brabant goedgekeurd plan kan financiering bij andere partijen vergemakkelijken. Melis: "Als je een lening krijgt van LOF Brabant, helpt dat met de aanvraag bij andere geldverstrekkers. Daarom zitten wij aan verschillende financieringstafels en overleggen we met grootbanken, crowdfunders en fondsen als Brabant C met welke ondernemers ze in zee willen gaan.”

LOF Brabant wordt mogelijk gemaakt door: Efteling, Libéma, Midpoint Brabant, Provincie Noord-Brabant, Metropool Regio Eindhoven, Regio West-Brabant, Regio Noordoost-Brabant en House of Leisure.

Link: https://www.lofbrabant.nl
Trefwoorden: attractieparken, beleid, CELTH, cultuur, dagrecreatie, duurzaam toerisme, evenementen, horeca, leisure, financiering, ondernemen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/11/22
Holidayguru.nl wint award voor Beste Website van het Jaar 2022 in categorie Reizen
Dit jaar is de award voor Beste Website van het Jaar 2022 in de categorie Reizen gewonnen door Holidayguru.
24/11/22
Hoe is het beursconcept EventSummit opgebouwd?
Vijftien jaar geleden werd EventSummit bedacht. De twee bedenkers over het concept, de roerige jaren, bijna failliet maar nu is het een strakke beurs.
23/11/22
Visit Friesland, Kâld Kletske en Sonnema lanceren nieuwe smaaksensatie
Visit Friesland en Kâld Kletske slaan wederom de handen ineen voor het ontwikkelen van een nieuw product. Dat doen ze dit keer in samenwerking met Berenburg producent Sonnema uit Bolsward.
21/11/22
Exclusief voor leden
Zwarte Cross biedt innovatie in online kaartverkoop
De Zwarte Cross 2023 raakte in slechts twee uur uitverkocht. Het festival is van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli 2023 in Lichtenvoorde. De organisatie toonde zich innovatief bij het boekingsproces.
15/11/22
Grootste golftoernooi voor vrouwen naar Nederland
Het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan in de Solheim Cup.
31/10/22
Exclusief voor leden
Financiering voor Grote Poezieprijs
In 2023 wordt De Grote Poëzieprijs tóch uitgereikt. Boskalis springt in de financiële bres en daarmee kan de belangrijkste prijs van het Nederlands taalgebied verder.
27/10/22
De 5 topsprekers van Zet je regio op de kaart 2022
Op donderdag 17 november 2022 organiseert NRIT de workshop 'Zet je regio op de kaart 2022'. 5 topsprekers in 5 kwartier en een mooie netwerklunch. Kom je ook?
25/10/22
Den Haag biedt brede winterprogrammering maar beperkt de sfeerverlichting
Deze winter biedt Den Haag veel voor de bezoekers. De Royal Christmas Fair, The Hague HighLights, Cool Event en Magic Scheveningen, Jazz Enroute, straatentertainment, kerstconcerten, lichtobjecten door de hele de stad en nog veel meer.