Geplaatst op: 03-10-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Hollandse Waterlinies uitgelicht tijdens We Sluiten de Linies

Hollandse Waterlinies uitgelicht tijdens We Sluiten de Linies

Het evenement We Sluiten de Linies zet de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. Forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken vormen het toneel voor mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties. Het event vindt plaats tijdens twee weekenden op 14-15 en 21-22 oktober. 

 

We Sluiten de Linies draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten. Het evenement is geschikt voor jong en oud, en is gratis toegankelijk.

 

Van Nieuwersluis tot Wijk bij Duurstede

Het programma is verspreid over twee weken en loopt van noord naar zuid. In de provincie Utrecht kunnen bezoekers zich op zaterdag 15 oktober onderdompelen in de geschiedenis van de Koude Oorlog op Fort Nieuwersluis en kennismaken met het molenaarsambacht in Complex Oud-Zuilen. Het historische schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein komt tot leven met projecties, muziek en verhalen.

 

Een week later, op vrijdag 21 oktober, zijn bezoekers welkom op het Eiland van Schalkwijk, waar Fort Honswijk en Lunet aan de Snel een wervelende programmering met Augmented Reality en spannende soundscapes aanbieden. Ook in de oude vestingstad Wijk bij Duurstede aan de schilderachtige Kromme Rijn is deze avond genoeg moois te beleven: van muziek in de Schotbalkenloods tot verhalen bij de inundatiesluis.

 

Het volledige evenement vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober. Op deze data is ook genoeg te zien in de drie andere provincies in de Hollandse Waterlinies. Bezoek bijvoorbeeld het Noord-Hollandse Fort bij Spijkerboor of de Vesting Muiden op 14 oktober. Fort Asperen en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem op 22 oktober. Kijk voor het volledige programma op de website.  

 

Podcast Geheim Water

In opmaakt naar het evenement is de podcast Geheim Water, te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

 

 

UNESCO Werelderfgoed

We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam - al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen.


We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen en de Hollandse Waterlinies.

 

Link: https://odeaandehollandsewaterlinies.nl/agenda/we-sluiten-de-linies/,https://odeaandehollandsewaterlinies.nl/podcast/
Trefwoorden: Hollande waterlinies, lasershow, erfgoed

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
22/03/23
Steun voor Brabantbreed programma rondom 80 jaar vrijheid in 2024-2025
Noord-Brabant investeert opnieuw in een Brabantbreed programma om het herinneren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.
07/03/23
Exclusief voor leden
Evenement gebruikt Museumpark Orientalis als start- en finishlocatie
Het gecombineerde sportevenement Zevenheuvelentrail en Zevenheuvelenhike gebruikt Museumpark Orientalis bij Nijmegen als start- en finishlocatie. Er is een korte en een lange trail. Op de trails wordt ook uitgevochten wie zich tot de Nederlandse Kampioenen trailrunning mogen laten kronen. Directeur Sietse Jager legt de verandering uit.
06/03/23
Exclusief voor leden
Muiderslot wordt één maand beleving van gastronomie en waterlinies
Het middeleeuwse Muiderslot is één van de mooiste kastelen van Nederland. Met meer dan 700 jaar aan geschiedenis zit het vol verhalen. Pop-up restaurant SterkWater tovert het Muiderslot van 30 maart t/m 30 april om tot een bijzondere horecalocatie. Hier geniet je niet alleen van spannende smaakcombinaties, maar ook van de verhalen over de waterlinies. Hoe zit die beleving in elkaar?
23/02/23
Exclusief voor leden
Nederlands Transport Museum hoopt op snel uitsluitsel over nieuwe locatie
Het Nederlands Transport Museum, dat sinds 2018 in het voormalige bedrijfsgebouw van Fokker Services op het Lucas Bols-fabrieksterrein in Nieuw-Vennep in de gemeente Haarlemmermeer gevestigd is, hoopt binnen een maand een nieuwe locatie te presenteren. Dat zegt woordvoerder Sandra Draaisma tegen NRIT. De huidige locatie sluit na het Modelbouwweekend van 4 en 5 maart de deuren.
21/02/23
Keramiekmuseum Princessehof weer open na inbraak
Keramiekmuseum Princessehof opent vandaag weer zijn deuren, na een inbraak vorige week waarbij verschillende stukken Chinees keramiek werden gestolen.
21/02/23
Exclusief voor leden
Horeca, cultuur en recreatie lange nasleep pandemie in bedrijfsresultaten
Iets meer dan 71 procent van de ondernemers denkt een positief bedrijfsresultaat te hebben geboekt voor 2022. Dat is bijna evenveel als een jaar geleden, toen bijna 71 procent van de ondernemers dit dacht voor 2021. Dat zijn mooie cijfers van CBS maar als je kijkt naar cultuur, horeca en recreatie dan is het herstel van de pandemie lastiger dan in andere sectoren.
20/02/23
Kleine stap van Vermeer naar Escher
Delft staat dit jaar in het teken van schilder Vermeer. Nog geen 12 kilometer verderop laat Den Haa...