Geplaatst op: 30-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

1500 hectare bos erbij in Utrecht en bomen verplaatsen

1500 hectare bos erbij in Utrecht en bomen verplaatsen
Meer bos en vergroenen door bomen en struiken naar betere locaties te verplanten.

Behalve de ontwikkeling van 1500 extra hectare bos, worden de komende jaren ook nog eens 600.000 extra bomen geplant in de provincie Utrecht. Dat leidt tot een tekort aan bomen waardoor bestaande minder kansrijke bomen worden overgeplaatst naar betere locaties.

Ook boeren en terreinbeheerders planten steeds meer heggen en hagen aan om zo nieuwe natuur te ontwikkelen. De vraag naar bomen is hierdoor zo groot, dat boomkwekers niet altijd genoeg voorraad hebben. De organisatie Meer Bomen Nu biedt dit probleem het hoofd en verplaatst bomen en struiken die op de bestaande plek een kleine overlevingskans hebben of overbodig zijn, naar plekken waar ze juist hard nodig zijn. Het krijgt onder meer voor het plant en herlocatie werk een vergoeding van 45.000 euro. Een berk die op de hei ongewenst is, kan een boer bijvoorbeeld goed gebruiken als erfbeplanting. Het komend seizoen worden op deze manier, met behulp van vrijwilligers, maar liefst 50.000 bomen in de provincie Utrecht verplaatst.

Biodiversiteit en sociale verbinding

Gedeputeerde Mirjam Sterk: "Het verplaatsen van bomen en struiken is een goedkope en duurzame manier om Utrecht te vergroenen. Extra mooi vind ik dat, doordat het verplaatsen door vrijwilligers gebeurt, Meer Bomen Nu ook nog eens voor verbinding zorgt. Prachtig dat op deze manier een bijdrage wordt geleverd aan het afremmen van klimaatverandering en het herstellen van de biodiversiteit."

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu werkt in meerdere provinciën. In de afgelopen twee winters verhuisden zij met succes 890.000 jonge bomen en struiken. Daar komen dit jaar nog eens een miljoen bij, meldt de provincie. Het overlevingspercentage doet niet onder aan reguliere bosaanplant: afgelopen jaar overleefde 80 procent. De bomen en struiken belanden vooral op particulier terrein bij burgers, boeren en startende voedselbossen.  

Deze ontwikkeling past in het strategisch bosbeleid van de provincie Utrecht.

Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: bomen, bos, beleid, recreatie

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/11/22
Stationsgebied Helmond maakt schaalsprong met placemaking
Het Stationskwartier moet dé ontmoetingsplek worden van Helmond en de regio. Met veel groen en een mooie mix van wonen, winkelen, werken en verblijven. Dat is de ambitie van de gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant.
28/11/22
Exclusief voor leden
Schoon water en gezonde boden leidend bij beleid gebiedsontwikkeling
Voldoende en schoon water en een gezonde bodem wordt het uitgangspunt voor gebiedsontwikkeling. Daarom wil het kabinet water en bodem sturend laten zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. Dat heeft de ministerraad besloten, op voorstel van minister Harbers en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Dat beleid is van invloed op de recreatiegebieden en recreatiebedrijven.
28/11/22
Avonturenboerderij Molenwaard werkt samen met Keukenhof
In Keukenhof zijn de tuinmannen druk aan het planten voor seizoen 2023: 5 van de 7 miljoen bloembollen zijn inmiddels geplant. Fien & Teun hielpen samen met een aantal kinderen de tuinmannen een handje. In het voorjaar keert het duo van Avonturenboerderij Molenwaard terug naar Keukenhof tijdens de meivakantie.
25/11/22
Holidayguru.nl wint award voor Beste Website van het Jaar 2022 in categorie Reizen
Dit jaar is de award voor Beste Website van het Jaar 2022 in de categorie Reizen gewonnen door Holidayguru.
25/11/22
Exclusief voor leden
Groningen bestelt waterstoftreinen
Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en Arriva-directeur Anne Hettinga ondertekenden donderdag 24 november de overeenkomst voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen.
24/11/22
Allereerste winteropening Walibi
Voor het eerst in zijn geschiedenis is er een winteropening van attractiepark Walibi. Deze kerstvakantie vindt Bright Nights; Rides & Lights, hét nieuwe winterevenement van Walibi Holland plaats.
24/11/22
Hoe is het beursconcept EventSummit opgebouwd?
Vijftien jaar geleden werd EventSummit bedacht. De twee bedenkers over het concept, de roerige jaren, bijna failliet maar nu is het een strakke beurs.
23/11/22
Exclusief voor leden
Bijna twee derde Nederlanders vindt uit eten gaan nu te duur
De inflatie en stijgende gas- en energieprijzen worden een steeds groter risico voor de horeca. Bijna twee derde van de Nederlanders vindt uit eten gaan intussen te duur.