Geplaatst op: 07-09-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minister opent academisch jaar BUas, sombere boodschap van Steven van der Heijden

Minister opent academisch jaar BUas, sombere boodschap van Steven van der Heijden

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende deze week het academische jaar op de Breda University of Applied Sciences. Deze oudste toeristische opleiding van Nederland had ter gelegenheid daarvan een leuk inhoudelijk programma georganiseerd met Corendon-topman en oud-student Steven van der Heijden als keynote. Van der Heijden wist de feestelijke stemming behoorlijk te drukken met een realistische maar niet zo’n positieve boodschap voor de reissector. 

Grote rol voor toegepast onderzoek

De Breda University of Applied Sciences, die al jaren in onderzoek op hogescholen vooroploopt, heeft in de nieuwe minister een grote fan. ZIjn ministerie heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor zogenaamd applied research uitgetrokken. "Onderzoek op hogescholen is extreem relevant en hbo’s die heel erg verbonden zijn met de maatschappij zitten daarvoor in een key-position”, hield hij de aanwezigen voor. Ook internationale studenten zijn volgens Dijkgraaf belangrijk voor Nederland: "Als je de beste studenten uit de wereld naar Nederland haalt en ze weet te verleiden na hun studie te blijven, is dat goed voor Nederland.” Maar te veel internationale studenten zijn ook niet goed. "Het is de vraag wat het optimum is.” 

Profiteren van internationale studenten

Dat optimum heeft de Bredase hogeschool misschien wel gevonden. Dit jaar hebben zich daar 2.000 nieuwe studenten ingeschreven waarvan 580 uit 58 verschillende landen. "Zij brengen een globaal perspectief en culturele diversiteit”, stelde Jorrit Snijder, voorzitter van het college van bestuur die een grote rol voor zijn studenten zag: "Jullie bouwen aan je toekomst en scheppen een nieuwe wereld.” Ook de BUas-onderzoekers hebben in het vormgeven van die nieuwe wereld een belangrijke rol: "Ons researchprogramma staat klaar om ingewikkelde wereldproblemen op te lossen.”

Uitdagende tijden voor de sector

Keynote Steven van der Heijden, topman van Corendon schetste na al die optimistische woorden een somber wereldbeeld dat ongetwijfeld zijn weerslag op de vakantiemarkt zal krijgen. "We leven in een verwarrende wereld met een culminatie van problemen die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Het is nog nooit voorgekomen dat we tegelijkertijd te maken hadden met zowel een hoge inflatie, een lage rente als een tekort op de arbeidsmarkt. En daarmee kunnen alle economische modellen de prullenbak in.” 

Voor Van der Heijden is de realiteit dat hij moet opereren in een sector die nog niet is hersteld van de covid-19 pandemie maar alweer voor grote uitdagingen staat met hoge brandstofprijzen, hogere arbeidskosten en terughoudende consumentenbestedingen. "We moeten rekening houden met een lagere bereidheid van consumenten om vakantie-uitgaven te doen”, hield hij de zaal zijn korte termijn uitdaging de voor.  "De lange termijn uitdaging is reizen duurzamer te maken. Maar daar is ons huidige economische model niet op gericht. De aandeelhouders rekenen ons nog steeds af op de winst en niet op lange termijndoelen.” 

Sector kan transitie lastig maken

Voor Corendon is die transitie extra lastig omdat de core-business ‘pakketreizen per vliegtuig naar zonnige bestemmingen’ heel lastig duurzaam zijn te maken. "En dat is wat veel mensen willen.” Dat het lastig is betekent niet dat hij de handdoek in de ring gooit: "We moeten er wel aan werken.” Maar dan zijn harde keuzes noodzakelijk die bedrijven niet individueel kunnen maken. Met een paar scherpe vragen legde hij het beleid van de overheid van de afgelopen jaren onder het vergrootglas: "Waarom zijn er nog elke dag 50 vluchten naar Londen terwijl daar een prima hogesnelheidsspoor ligt? Waarom is er in Europa geen dekkend hogesnelheidsnetwerk aangelegd? En waarom stimuleert de Nederlandse overheid de inzet van zuinige vliegtuigen op haar luchthavens niet? Straks landen de meest vervuilende vliegtuigen allemaal in Nederland omdat andere Europese landen wel maatregelen hebben genomen” In de optiek van Van der Heijden worden we nu geconfronteerd met het eenzijdige opportunisme dat was gericht op groei. Een begin van een oplossing had hij ook: "Als we de komende jaren een klein deel van ons inkomen investeren in een meer duurzame samenleving, dan komen we al een heel eind.” 

Bewoners Zandvoort trots op Formule 1

Het programma werd niet zo duurzaam afgesloten met onderzoek dat de Breda University met studenten doet bij de Formule 1 op Zandvoort. Daarbij zijn gelukkig niet alleen de economische waarden onderzocht. Uit het onderzoek komt dat bewoners van Zandvoort heel trots zijn op de Formule 1 en de overlast met een grote glimlach voor lief nemen. Ook ondernemers zijn tevreden en veel bezoekers overwegen een later bezoek aan de badplaats. Mooi aan dit onderzoek is dat het grenzen slecht tussen de verschillende academies van BUas en eendrachtig wordt samengewerkt aan goed multidisciplinair onderzoek. 

Trefwoorden: onderzoek, onderwijs, reisbranche, touroperators, duurzaam toerisme

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.
27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Eindhoven Airport groter en duurzamer
Eindhoven Airport gaat de terminal uitbreiden. Ook de bagagekelder wordt uitgebreid. De Brabantse luchthaven groeit als kool en verwelkomde in 2023 een recordaantal passagiers. Ondanks die groei wil de luchthaven ook forse duurzame stappen zetten.
19/03/24
Exclusief voor leden
Brussels Airport zorgt voor 26.000 banen
De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain. Uit de studie blijkt ook dat er in 2019 maar liefst 26.000 directe banen waren.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
13/03/24
Corendon opent reisbureau Curaçao
Corendon heeft zijn eerste reisbureau geopend in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het Corendon reisbureau is gevestigd in een monumentaal pand naast The Ritz Village hotel.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...