Geplaatst op: 29-08-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Goede zomer voor Belgische kust

Goede zomer voor Belgische kust

De Belgische kust kijkt tevreden terug op de afgelopen zomer met veel verblijf- en dagtoeristen. Er kwamen iets meer buitenlandse toeristen maar ook veel Belgen kozen voor een vakantie aan de eigen kust. Dat blijkt uit cijfers van het provinciale toeristische bedrijf Westtoer. 

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: "Een zomervakantie aan de Kust blijft een gewaardeerde klassieker bij veel binnen- en buitenlandse vakantiegangers. De toeristische sector zorgt voor een eigentijds en kwalitatief aanbod maar ook de traditionele troeven, met voorop het strand en de zee, worden nog altijd erg geapprecieerd. De hedendaagse toerist heeft meer dan ooit aandacht voor minder drukke plekken en voor het actieve leven aan zee”.

Meer verblijfsgasten dan voor corona

De kust trok in juli en augustus 2022 ongeveer 11 miljoen overnachtingen. Dit is evenveel als in de zomervakantie van 2021, maar 7% hoger dan de pre-corona zomer van 2019. Ondanks de heropleving van de buitenlandse vliegvakanties kiezen toch veel Belgen voor een weekend of vakantie aan zee. Zestig procent van de gasten komt uit Vlaanderen. Een kwart uit Wallonië en Brussel. 

Meer buitenlandse gasten in hotels

Ook de buitenlandse toeristen vinden terug de weg naar de kust. Ongeveer 13% van de toeristische overnachtingen waren door buitenlandse gasten. In 2021 lag dit 11%. Vooral hotels merken de terugkeer van de buitenlandse gasten, daar werd 31% van de  kamers door buitenlanders geboekt, een jaar eerder lag dat nog rond de 20%. De kusthotels daardoor beleven een goede zomer, met ongeveer vier procent meer geboekte hotelkamers in vergelijking met de zomervakantie van 2021. Ook de sectoren van de vakantiewoningen en campings kijken tevreden terug op juli en augustus.  

Dagtoerisme weer op niveau

Het dagtoerisme zit opnieuw op pre-corona niveau. In de voorbije zomervakantie zijn ongeveer vijf miljoen dagtoeristen naar zee gereisd, ongeveer 25% hoger dan in de zomervakantie in 2021 (bijna vier miljoen dagtoeristen).

Trefwoorden: toerisme, vakanties, kustgebieden, kust, Belgie, vlaanderen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/12/22
Exclusief voor leden
Omzet horeca en verblijfsrecreatie blijft groeien
De omzet in de Nederlandse horeca groeide in het derde kwartaal van 2022 met 21,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. De groei valt zo fors uit omdat er in 2021 nog coronamaatrdegelen waren. De omzet groeide bij bedrijven in de logiesverstrekking sterker (+36,0%) dan bij eet- en drinkgelegenheden (+16,6%).
06/12/22
Exclusief voor leden
Personeelstekort in de horeca, een onderzoek met een verrassende conclusie
De horeca kampt met grote personeelstekorten. Vaak wordt in de discussie gewezen op jongeren die de horeca tijdens de pandemie hebben verlaten en niet meer terugkeren. Maar is dat ook zo? ABN-AMRO duikt diep in de cijfers en komt met een verrassende conclusie.
06/12/22
Schiphol Group koopt boeren uit om stikstofruimte
Schiphol Group bevestigde gister aan krant NRC dat het boeren uitkoopt zodat het meer stikstofruimte krijgt.
06/12/22
Exclusief voor leden
CPB: steun overheid bij energie geen echte oplossing
De overheid steunt het bedrijfsleven en consumenten bij de hoge energieprijzen deze winter. Maar dat is geen echte oplossing menen de rekenaars van het Centraal Planbureau (CPB). Hoe verloopt de winter en daarna in diverse scenario's?
06/12/22
Exclusief voor leden
Hoe tevreden zijn Nederlanders met de hoeveelheid vrije tijd?
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun vrije tijd? En in welke provincie zijn ze het positiefst over de hoeveelheid vrije tijd? Het CBS zocht het uit en presenteert in de Monitor Brede Welvaart de nieuwste cijfers uit 2021.
05/12/22
VVEM niet blij met advies Gezondheidsraad over geluidsnivau
De VVEM is niet heel erg blij met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om het maximale geluidsniveau in concertzalen, op festivals en in discotheken te verlagen. Volgens de belangenbehartiger van evenementenorganisatoren is er meer onderzoek nodig want het is nog maar de vraag of deze voorgestelde maatregel effectief is.
05/12/22
Exclusief voor leden
Grootste consumentenbeurs zet online platform op
De Huishoudbeurs is vanaf 18 februari 2023 na drie jaar afwezigheid weer terug. De grootste consu...
05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.