Geplaatst op: 12-08-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Prima junimaand voor Nederlands toerisme

Prima junimaand voor Nederlands toerisme

Toeristisch Nederland heeft een prima junimaand achter de rug. Zowel het aantal gasten als overnachtingen groeide sterk ten opzichte van 2021 en het verlies van de pandemie is bijna ingelopen. Maar het herstel is op de diverse deelmarkten niet overal even goed. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS. 

Totaal

In juni 2022 werden Nederlandse logiesaccommodaties door 4,6 miljoen gasten bezocht die er 13,2 miljoen nachten doorbrachten. Ten opzichte van 2021 groeide het aantal gasten met 43% en het aantal overnachtingen met 30%. We benaderden daarmee bijna het niveau van 2019,  gasten (-7%) en overnachtingen (-3%). Het binnenlands toerisme zit qua aantallen gasten met +2% alweer boven het niveau van 2019. Het inkomend toerisme groeide in juni 2022 sterk (+283%) ten opzichte van juni 2021 maar zit nog wel 19% onder het niveau van 2019. 

Logiesvormen

Heel opvallend scoorden in juni 2022 hotels ten opzichte van juni 2019 het best. Het aantal gasten lag slechts 5% achter. Het aantal Nederlandse gasten ligt inmiddels 9% voor op 2019. Andere logiesvormen scoorden minder. Het slechtst kampeerterreinen (-12%), gevolgd door groepsaccommodaties (-10%) en huisjesterreinen (-6%). Ten opzichte van een jaar eerder konden de bedrijven forse groeicijfers noteren met de groepsaccommodaties voorop (+97%), gevolgd door hotels (+66%). Lagere groeicijfers zien we bij kampeerterreinen (+13%) en huisjesterreinen (+12%). 

Figuur 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties naar type accommodatie, juni 2022 vs juni 2019, mutatie in %

GastenNederland
Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties

Provincies

Verleggen we de focus naar provincies dan valt op dat alle provincies ten opzichte van juni 2021 sterke groeicijfers noteren met Noord-Holland voorop (+126%). Toch ligt deze provincie ten opzichte van 2019 nog 15% achter. Ook Drenthe is nog lang niet hersteld van de pandemie (-14%). Het best hersteld zijn Utrecht (+15%), Noord-Brabant (+2,1%), Flevoland (+1,3%), Groningen (+1,2%) en Limburg (+0,2%). De grote toeristische provincies Overijssel (-5%), Gelderland (-7%) en Zeeland (-8%) lopen daarop wat achter. 

Figuur 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties naar provincie, juni 2022 vs juni 2019, mutatie in %

GastenNederland
Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, hotels, campings, bungalowparken, vakantieparken, groepsaccommodaties, gasten, overnachtingen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/09/22
Wat leverde het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over het opkopen van vakantieparken op?
Woensdag 28 september organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het opkopen van vakantieparken. In dat gesprek gingen Kamerleden in gesprek met de onderzoekers, sector, overheid en huurders. Wat gaf dat voor een beeld?
26/09/22
Inkomen Nederlanders in tweede kwartaal 2022 procent gestegen
Het voorjaar was goed voor de toerisme- en gastvrijheidssector. Daarbij helpt dat in het tweede kwartaal Nederlanders een procent meer inkomen in de portemonnee hadden.
20/09/22
Voortzetting samenwerking bij de opening van een LEGOLAND® Resort in Charleroi, België
Toonaangevende attractie-operator Merlin Entertainments Group, SOGEPA, SFPI en SORESIC hebben Heads ...
20/09/22
Ginder: Trendbreuk nodig in aanpak vitale vakantieparken
Voor de zomer werd het landelijk congres vitale vakantieparken georganiseerd. NRIT deed verslag van het congres in een serie artikelen. Adviesbureau Ginder (voorheen ZKA) heeft deze zomer alle input uit het congres laten bezinken en stelt in een openbaar advies dat er een trendbreuk nodig is in de aanpak vitale vakantieparken.
19/09/22
Exclusief voor leden
Kohnenhof vanaf 14 november open voor verblijf
EuroParcs stelt zijn nieuwe park Kohnenhof in Luxemburg open voor verblijf vanaf 14 november 2022. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de renovatie.
19/09/22
Toeristische economie in 2021 nog lang niet op niveau
Hoe heeft in 2021, toen het herstel van de pandemie al inzette, de toeristische economie gepresteerd? Het CBS zocht het uit.
16/09/22
Exclusief voor leden
Verplichte registratie in Maastricht verhuur kamers aan toeristen
Verhuurt een inwoner van Maastricht een hele woning of 1 of maximaal 2 kamers aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb, booking.com of op een andere manier, dan geldt vanaf 1 oktober 2022 een registratieplicht voor het verhuren van de woning of kamers in de woning.
13/09/22
Exclusief voor leden
Snel herstel voor hotels in 2022 maar veel onzekerheden voor 2023
De Nederlandse hotelmarkt is nog maar nauwelijks hersteld van de coronacrisis, maar de volgende crisis lijkt eraan te komen, blijkt uit de cijfers en peiling van Horwath HTL. Het herstel in 2022 gaat heel snel. Bovengemiddeld snel in de afgelopen maanden.