Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 14-08-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vitale Vakantieparken | Deel 6: Carré-debat Opkopen Vakantieparken

Vitale Vakantieparken | Deel 6: Carré-debat Opkopen Vakantieparken

Het eerste landelijke congres vitale vakantieparken had als thema ‘Bent u klaar voor de toekomst?’. Voor de organisatie tekenden het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Drenthe en Vitale Vakantieparken Drenthe. In een serie artikelen doen we verslag van dit congres. Tijdens een carré-debat wisselden de ruim 50 deelnemers hun standpunten uit rond het opkopen van vakantieparken. 

Merlijn Pietersma van ZKA (nu Ginder) leidde het debat. Volgens hem staan we nog maar aan het begin van een grote consolidatiegolf en zullen de miljarden ons nog om de oren vliegen. Hij vond een divers aanbod van groot belang maar had ook de ervaring dat kleine parken zonder beheerder snel verloederen. Ook overheden zijn aan zet en voor gemeenten de schone taak duidelijke grenzen te stellen. 

Een carré-debat werkt heel eenvoudig. De deelnemers moeten een standpunt kiezen en dat verdedigen. Er waren vier mogelijke standpunten die varieerden van marktwerking, eisen stellen tot het idee dat het niet vanzelf goed komt. De creatieven onder de deelnemers mochten in het vak ‘Ik heb een beter idee’ hun briljante zienswijze naar voren brengen. En wat leverde het debat op? We hebben per zijde van het carré de inzichten op een rijtje gezet.

1 Laat de markt zijn werk doen

In het vak ‘Laat de markt zijn werk doen’ zaten relatief veel deelnemers die in het opkopen van vakantieparken door ketens juist helemaal geen probleem zagen. Een deelnemer vergeleek de recreatiemarkt met die van supermarkten. Daar heb je naast de grote ketens ook florerende speciaalzaken. En zo zal het de recreatiemarkt ook vergaan. Naast de ketens is er heus nog ruimte voor fijne familiebedrijven. Anderen stelden dat ketens met veel bedrijven ook voor diversiteit kunnen zorgen. Anderen gingen er meer met gestrekt been in en stelden dat ‘bij niet vitale bedrijven gewoon slechte ondernemers zitten’ of dat er ‘gewoon te veel slecht aanbod’ is. Weer iemand anders stelde dat we een probleem hebben omdat het niet goed is gegaan, waarmee werd gedoeld op de vele protesten van jaarplaatshouders die na vele jaren de camping afgebonjourd werden. 

2 Eisen stellen

In het vak ‘Eisen stellen’ werden veel oplossingen aangedragen om enerzijds het uitponden minder interessant te maken en aan de andere kant ondernemers te helpen met de financiering. Ook werd gewezen op het feit dat het juridisch en ruimtelijk instrumentarium waarmee ondernemers te maken hebben heel ingewikkeld is. Velen waren het neo-liberalisme wel voorbij en wilden verplichtingen stellen aan zowel kopers als verkopers. Zo kunnen bij nieuwe parken eisen worden gesteld rond toeristische exploitatie, verplichte verhuur en een bedrijfsmatige exploitatie. Breder getrokken moeten recreatieondernemers meer denken vanuit bestemmingsmanagement en om de natuur te redden moet meer worden gewerkt aan recreatiezonering. Gemeenten kregen nog een opdracht mee door niet alleen te denken aan parken die te vitaliseren zijn want juist bij niet vitale vakantieparken ligt een koper met herstructureringsplannen op de loer. Tot slot legde een deelnemer nog een klein bommetje onder de sector door te stellen dat het uitponden van nu heel goed kan gaan maar ook het grote probleem van de toekomst kan worden. 

3 Het komt niet vanzelf goed

In het derde vak zaten vooral deelnemers die denken dat het niet meer vanzelf goed komt. ‘De tijd van pappen en nathouden is voorbij”, karakteriseerde een deelnemer het treffend. Een ander vond dat het tijd voor actie was en ondernemers moeten met wortel en stok worden verleid tot de juiste keuzes. Voor permanente bewoning was weinig compassie: "Mensen die op een recreatiepark wonen, zijn bewust door ‘rood’ gereden.” Toch zit daar ook een probleem want we zitten met een huisvestingsprobleem en de overheid stuurt maar wat graag ‘probleemgevallen’ naar onze sector door die er vervolgens door de handhaving van die eigen overheid weer vanaf gezet worden. Toch zag deze groep ook lichtpuntjes want we worden als sector steeds volwassener benaderd. "Perspectief bieden aan alle actoren”, was wel essentieel en dat vereist vanuit de overheid veel meer regie en menskracht.

4 Ik heb een beter idee

De groep die een beter idee had, was vooral sterk in de analyse van de ontwikkelingen op vakantieparken. Zo stelden ze dat uitponding niets met toerisme te maken heeft maar vooral een vastgoedmarkt is. Ook zagen ze problematische uitponding vooral op toeristisch zwakke locaties. En als het gegarandeerde rendement voorbij is, ligt verloedering op de loer. Oplossingen waren er ook. Zo moeten er provinciale visie komen waarin duidelijk staat waar uitponding wel (toeristische locaties) en waar niet (niet-toeristische locaties) kan. Om de verleiding van het grootkapitaal te weerstaan moet de overheid ontwikkelfondsen inrichten voor ondernemers die willen investeren. Goede ondernemers moeten daarnaast ondersteund en begeleid worden. Waar ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden moet meer dwang worden toegepast. Desnoods parken aan tafel zetten totdat een oplossing wordt gevonden. Dat vereist een krachtdadige overheid en die zagen nog niet veel deelnemers: "Onze opdracht is zo complex dat er meer kennis en mankracht moet komen bij gemeentes. Er moet een enorme switch komen op gemeente huizen door meer integraal te gaan werken. Daarnaast moeten we ons ook realiseren dat niet alle van de 25% niet-vitale bedrijven een toekomstperspectief hebben. Voor nu is het vooral zorgen dat de kraan niet blijft lekken en bedrijven in de gevarenzone komen. Een gesprek kan al met een simpele vraag starten: "Waarom lukt het niet meer?”. Voor bedrijven waar ondanks alle hulp geen perspectief meer is, kan de bulldozer de enige harde maar doeltreffende oplossing zijn. 

Gisteren publiceerden we deel 5 over toeristische ondernemerschap / morgen deel 7: De afsluiting

Trefwoorden: verbllijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, toekomst, vitale vakantieparken

CELTH



||| Nieuws |||

28/05/25
1 miljoen stekkerauto's
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 telde Nederland voor het eerst iets meer dan 1 miljoen stekkerauto’s. Daarmee is nu ruim een op de tien personenauto’s een stekkerauto.
28/05/25
Exclusief voor leden
Fietsersbond wil overbodige paaltjes weg
Paaltjes op wegen en fietspaden zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder.
28/05/25
Exclusief voor leden
Méribel kiest bureau Hopscotch
Méribel, het hart van het Franse Les 3 Vallées, heeft Hopscotch Tourism Netherlands aa...
27/05/25
Dagattractie Top 50: Dierentuinen noteren sterkste groei
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
27/05/25
Exclusief voor leden
Kamperen in Nederland in 2025: Prijzen stijgen licht, maar blijven betaalbaar
Kamperen blijft ook in de zomer van 2025 een relatief betaalbare vakantieoptie, al stijgen de prijzen licht. Volgens de jaarlijkse prijsanalyse van PiNCAMP, het kampeerplatform van onder andere de ANWB, betalen kampeerders in Nederland dit jaar gemiddeld €55 per nacht voor een gezin van drie personen. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
27/05/25
Exclusief voor leden
Maastricht populairste gemeente van Nederland in 2025
Voor het eerst in veertien jaar is niet Amsterdam, maar Maastricht de favoriete gemeente van Nederland. Ook Flevoland scoort heel verrassend sterk.
27/05/25
Exclusief voor leden
Instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar.
26/05/25
Exclusief voor leden
Moons wordt voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Met ingang van 1 juni 2025 start Annemarie Moons als voorzitter van Van Gogh Nationaal Park.

||| Agenda |||

05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
10/06/25
10/06/25 t/m 10-06-25: Online sessie: Handreiking ‘Gedragsstrategie honden aanlijnen’?
Een nieuwe handreiking biedt terreinbeheerders en andere partijen nieuwe inzichten en strategieën o...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...