Geplaatst op: 15-08-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vitale Vakantieparken | Deel 7: De afsluiting

Vitale Vakantieparken | Deel 7: De afsluiting

Het eerste landelijke congres vitale vakantieparken had als thema ‘Bent u klaar voor de toekomst?’. Voor de organisatie tekenden het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Drenthe en Vitale Vakantieparken Drenthe. In een serie artikelen doen we verslag van dit congres. Vandaag de afsluiting met vier innovatieve pilots en het slotwoord van de bestuurders. 

Diana Korteweg Maris van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme presenteerde de pilot Zicht op Aanbod waar in kaart wordt gebracht waar vakantieparken zich bevinden en hoe vraag en aanbod zich in een regio ontwikkelt. Gerda Schilder van het Programma Vitale Vakantieparken Veluwe heeft een monitor ontwikkeld om meer zicht te krijgen op de kwaliteit van de vakantieparken. Zowel op park, gemeente als Veluweniveau. Toine Dam het project Zicht op Ondermijning houdt zich bezig met data en een dashboard om mensen die bezig zijn met het bestrijden van ondermijning op vakantieparken gericht te kunnen inzetten. Zodat we op regionaal niveau gericht kan worden ingezet op parken met een risico. Lienke Hutten van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid presenteerde een barrièremodel voor parken met ondermijning en criminaliteit.

Voorzitter Henk Lambooij van Vitale Vakantieparken Veluwe en burgemeester van Putten ziet dat er in 9 jaar tijd veel is gedaan en bereikt maar ‘we zijn er nog lang niet’. Zo moet er vanuit het rijk nog aanvullend instrumentarium komen. Voor hem is de grote uitdaging om de middencategorie bedrijven helpen te excelleren.  De op de Veluwe opgerichte ontwikkelingsmaatschappij kan daar een rol in spelen.  

Voor Roy de Witte, gedeputeerde provincie Overijssel, is vrijetijdssector is voor de provincie van groot belang. "Voor de herinrichting en maatschappelijke uitdagingen hebben we ondernemers nodig. We zien veel jonge ondernemers en familiebedrijven. Maar ook bedrijven die onze steun nodig hebben.” De Witte erkent dat het gaat om  meerjarige trajecten. De afgelopen periode is daarvoor een goede basis gelegd, met meerjarige financiering, maar het volgende college van Gedeputeerde Staten moet samen met de gemeenten echt aan de slag met de realisatie. "We zijn later begonnen als Veluwe en Drenthe en zijn een beetje de new kid on the block.”. De samenwerking van diverse provincies rond Vitale Vakantieparken wordt in Overijssel enthousiast ontvangen: "Alleen ga je sneller maar samen kom je verder”, en "als je invloed in Den Haag wilt hebben dan ben je samen sterker.”

Henk de Boer voorzitter Stuurgroep VVP Drenthe ziet drie verbeterpunten voor de komende periode: Focus opnieuw scherp stellen, nog duidelijker communiceren wat we doen en geschikte deskundigheid voor hele specifieke vragen op verschillende niveaus te vullen. "Het is een lang proces dat als het eenmaal op stoom komt een diesel wordt.” Voor Drenthe is de samenwerking met Overijssel en Veluwe is belangrijk omdat ‘we allemaal met dezelfde problematiek te maken hebben. We kunnen veel van elkaar leren.” Tot slot bekrachtigden de bestuurders uit Noord-Oost Nederland hun samenwerking met het tekenen van een groot bord.

Trefwoorden: verbllijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, toekomst, vitale vakantieparken

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...