Geplaatst op: 29-07-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Efteling populairste dagattractie in Nederlandse media

Efteling populairste dagattractie in Nederlandse media

De Efteling was in de maanden mei en juni 2022 de dagattractie met de meeste aandacht in traditionele-, online- en social media. Dat blijkt uit onderzoek van Clipit, specialist in media monitoring, analyses & insights. Met 29.902 berichten scoorde de Efteling ruim tweemaal zoveel als de nummer twee, het Rijksmuseum (14.403) en vijfmaal zoveel als de nummer drie, Artis (5.964).

De overige dagattracties in de top tien waren:

 1. Keukenhof (4.189)
 2. Van Gogh Museum (3.879)
 3. Diergaarde Blijdorp (3.770)
 4. Toverland (3.670)
 5. Walibi Holland (2.791)
 6. Zaansche Schans (2.056)
 7. Burgers’ Zoo (2.047)

Verklaring

Volgens de auteurs van het onderzoek is de hoge score van de Efteling te verklaren door de aandacht voor het 70-jarig bestaan en het feit dat er in 2024 een nieuw huiveringwekkend themagebied komt met als hoofdattractie ‘Danse Macabre’. Dit betekent dat het Spookslot moet verdwijnen.

De score van het Rijksmuseum hangt onder meer samen met het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 juni, waarbij het paar in het Rijksmuseum dineerde met kopstukken van de Europese Centrale Bank.

Overige categorieën

Het rapport maakt ook nog een uitsplitsing naar drie aparte categorieën: attractieparken, dierentuinen, musea en overige dagattracties.

In die categorieën is de top drie als volgt:

Attractieparken

 1. Efteling (29.902)
 2. Toverland (3.670)
 3. Walibi Holland (2.791)

Dierentuinen

 1. Artis (5.964)
 2. Diergaarde Blijdorp (3.770)
 3. Burgers’ Zoo (2.047)

Musea

 1. Rijksmuseum (14.403)
 2. Van Gogh Museum (3.879)
 3. Amsterdam Museum (1.135)

Overige dagattracties

 1. Keukenhof (4.189)
 2. Zaanse Schans (2.056)
 3. De Uithof (361)

R-waarde

De Impactwaarde ontstaat door een impactscore toe te passen op de advertentiewaarde. De advertentiewaarde komt voort uit het advertentietarief, de afmeting van het artikel en het geschatte aantal vertoningen van een artikel. De impactscore bestaat o.a. uit het sentiment van het artikel en de brandingwaarde (hoe prominent wordt een dagattractie genoemd).

Potentieel bereik

De media berichtgeving is openbare berichtgeving. Dit houdt in dat het daadwerkelijke bereik van de artikelen en items niet bekend is. Daarom wordt gekeken naar het potentieel bereik van de berichtgeving. Dit wordt per mediumtype bepaald door te kijken naar de maatstaf die daar geldt. Voor print media worden de bereikcijfers (niet oplagecijfers) gebruikt die uitgevers rapporteren en voor online redactionele artikelen het geschatte aantal bezoekers van de pagina.

Tone of Voice

De Tone of Voice van een publicatie wordt bepaald door het aantal negatief of positief gekenmerkte woorden rondom de zoekterm te meten. Deze negatief of positief gekenmerkte woorden komen voort uit een woordenlijst van ruim 30.000 woorden.

Trefwoorden: attractieparken, dagattracties, dierentuinen, media, mediabereik

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/02/23
Eerste inclusiepact in de Nederlandse recreatiesector is een feit: ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’
Op woensdag 1 februari 2023 hebben 16 partijen tijdens een bijeenkomst in het Apeldoornse dierenpark...
02/02/23
Blijdorp in NPO-serie dierentuin
  ‘Het Echte Leven in de Dierentuin’ komt met een nieuw seizoen vanuit Diergaarde Blijdor...
30/01/23
Van spullen naar ervaringen
ABN AMRO komt met interessante cijfers over de vrijetijdssector uit haar transactiedata. In december 2022 werd ten opzichte van december 2019 na inflatiecorrectie ruim 7% meer door Nederlandse consumenten uitgegeven. In vrijwel alle branches van de vrijetijdssector groeiden de bestedingen. Belangrijkste conclusie is dat voor de Nederlandse consument het opdoen van ervaringen belangrijker is geworden dan het kopen van spullen.
18/01/23
Exclusief voor leden
TUI Nederland herkent zich niet in beeld van World Animal Protection
TUI Nederland herkent zich niet in het beeld van World Animal Protection, waarin de reisorganisatie wordt genoemd als een van de reisorganisaties die slecht scoort op het gebied van dierenwelzijn. Volgens woordvoerder Petra Kok is dierenwelzijn niet alleen bij TUI Nederland een belangrijk onderwerp, maar zijn activiteiten met wilde dieren en reizen op olifanten al vele jaren uit den boze.
17/01/23
Veel onderhoud in de Efteling
In attractiepark de Efteling worden op dit moment in het laagseizoen veel onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Meerdere attracties zijn daardoor gesloten.
16/01/23
Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data.
16/01/23
Beste seizoen ooit voor Europa-Park
Europa-Park in Duitsland heeft in het seizoen 2022 voor het eerst meer dan zes miljoen bezoekers in één seizoen ontvangen. Het park wordt daarmee door de bezoekers ‘beloond’ voor de 80 miljoen euro die de afgelopen drie jaar in het park werd geïnvesteerd. Maar er zijn ook grote uitdagingen.
12/01/23
Exclusief voor leden
Miljoen bezoeken voor Toverland en flinke plannen
Toverland heeft in 2022 voor het eerst de kaap van 1 miljoen bezoeken geslecht. Het park heeft grote plannen en wil zich als short time destination resort ontwikkelen. Dat vertelde algemeen directeur Jean Gelissen jr. op het Travel Congress.