Geplaatst op: 22-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust

Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust
Foto: Toerisme Vlaanderen

De Belgische kust wordt door vakantiegangers hoog gewaardeerd die dat ook laten blijken door een hoge retentie. Ze komen naar de kust voor de gezonde zeelucht, de rust en het wandelaanbod. Tot voor corona ontving de kust jaarlijks zo’n 2,6 miljoen vakantiegangers in commerciële logiesaccommodaties. Het overgrote deel Belgen. Dat blijkt uit vijfjaarlijks onderzoek van het provinciale toeristische bedrijf Westtoer met financiële steun van Toerisme Vlaanderen. In 2021 en 2022 werden bijna 10.000 gezelschappen ondervraagd  die op weekend of vakantie waren in hotels, huurvakantiewoningen, B&B’s, vakantieparken, vakantiecentra, op campings en in andere logiesaccommodatie.

Tot 2019 ontving de Belgische kust jaarlijks ongeveer 2,6 à 2,7 miljoen vakantiegangers in commercieel logies. Zij verbleven vooral in hotels en verhuurde vakantiewoningen. In 2019 waren de Belgen goed voor 79% van de vakantiegangers in commercieel logies (54 procent Vlamingen en 25 procent Franstalige Belgen). De overige 21% kwam voornamelijk uit de buurlanden, met Duitsland (6%), Frankrijk (6%) en Nederland (4%) voorop. In 2020 daalde het aantal vakantiegangers tot 1,6 miljoen. Een jaar later was het aantal Belgische vakantiegangers weer op niveau maar de buitenlandse gasten nog maar op de helft van voor de pandemie. Opvallend is dat zowel de last-minuteboekingen groeien (van 23% naar 30%) maar ook vroegboekingen van vier maanden of eerder (van 19% naar 22%).

Opbrengsten

Een vakantieganger in commercieel logies aan de Belgische kust besteedt gemiddeld 90 euro per persoon per nacht. Daarvan komt gemiddeld 40 euro terecht bij de logiesaccommodatie en 50 euro bij horeca, activiteiten en retail in de regio. In totaal genereert het commercieel verblijfstoerisme aan de kust jaarlijks ongeveer 30 procent van de totale toeristische omzet aan de Kust. 

Waardering

Verblijfsgasten zijn meer tevreden over hun verblijf aan de kust dan in voorgaande onderzoeken. Dat geldt zowel voor herhaalbezoekers als first-time visitors. Het meest tevreden zijn ze over de gezellige vakantiesfeer, het ruime fiets- en wandelaanbod en de netheid van het strand en de openbare ruimte. Verbeterpunten zitten in slechtweerfaciliteiten en een betere prijs/kwaliteitverhouding in eet- en drinkgelegenheden. Op diverse locaties kunnen de faciliteiten op het strand beter alsmede de bewegwijzering naar bezienswaardigeeden. 

Herhaalbezoek

Die tevredenheid vertaalt zich ook in een grote intentie tot herhaalbezoek. Maar liefst 96% wil de komende drie jaar weer een weekend of vakantie aan de kust doorbrengen. Driekwart van de in dit onderzoek ondervraagde vakantiegangers zijn al herhaalbezoekers en hebben de afgelopen drie jaar een weekend of vakantie aan de kust doorgebracht. 

Samenstelling reisgezelschap

Iets meer dan de helft van de vakantiegangers (53%) komt met kinderen naar de kust, de andere 47% zonder kinderen en dat zijn dan veel stelletjes. Opvallend is dat ook veel familie- of vriendengroepen een verblijf aan de kust brengen.

Motieven

De vakantiegangers kiezen voor de kust vanwege de gezonde zeelucht (50%), een omgeving om tot rust te komen (36%) en het aantrekkelijke wandelaanbod (32%). Daarna volgen het unieke decor van zee en strand (31%), de mooie omgeving (23%), samen met het kindvriendelijk aanbod (23%).

Activiteiten

Vakantiegangers informeren zich voor het eerst meer online (50%) over mogelijke activiteiten dan via brochures (47%). Wandelen is de topactiviteit, gevolgd door uit eten op restaurant, iets drinken op een terras of beachbar, shoppen, een bezoek aan een andere badplaats en strand- en zee-activiteiten. Het compacte karakter van de Belgische kust nodigt ook uit tot bezoek aan andere badplaatsen. Bijna zes op de tien verplaatst zich langs de Kust. Eén op vijf gebruikt de fiets om een langere fietstocht te maken langs de Kust. Daarnaast combineert bijna 20% van de vakantiegangers een verblijf aan zee met een bezoek aan het hinterland, iets hoger in vergelijking met het vorige onderzoek.

Trefwoorden: vakanties, kusttoerisme, onderzoek, waardering, activiteiten, opbrengsten

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/09/22
Belgische bedrijven vinden in Nederland aantrekkelijk vestigingsklimaat
In vijf jaar tijd is het aantal Belgische multinationals in Nederland toegenomen van 1138 in 2015 naar 1528 in 2020. Voor DMO's die ook actief zijn in het werven van bedrijven is dit een opvallende trend.
29/09/22
Exclusief voor leden
Beste steden voor generatie Z
DMO's opgelet, de gangbare generaties hebben allemaal hun eigen wensen. Generatie Z kijkt heel anders naar vrijetijd doorbrengen in een stad dan de babyboomers.
29/09/22
Wat leverde het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over het opkopen van vakantieparken op?
Woensdag 28 september organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het opkopen van vakantieparken. In dat gesprek gingen Kamerleden in gesprek met de onderzoekers, sector, overheid en huurders. Wat gaf dat voor een beeld?
28/09/22
Bodemprocedure volledige vergoeding voor horeca na coronamaatregelen
Vandaag diende de zitting in de bodemprocedure die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) namens acht individuele horecaondernemers tegen de Staat heeft aangespannen. Zij vorderen volledige compensatie van het door hen onevenredig geleden nadeel als gevolg van de coronamaatregelen.
28/09/22
De dagrecreatie in Overijssel is vitale sector
Het gaat goed met de vitaliteit van de dagrecreatie in Overijssel. Dat blijkt uit onderzoek van het ...
27/09/22
Datatool Limburg Marketing geeft uniek inzicht in bezoeker regio
Limburg Marketing heeft in samenwerking met de Universiteit Maastricht een unieke datatool ontwikkel...
27/09/22
Bekende Haagse locaties opnieuw beleven met blow up art
Vaak lopen we bijna achteloos langs de vele monumentale plekken die de Haagse binnenstad rijk is. Maar dat gaat de komende weken veranderen.
26/09/22
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert bezoekersinformatie monitor
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert vandaag de Bezoekers Informatie Monitor. Het is de eerste t...