Geplaatst op: 06-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vrijetijdssector grootverbruiker TVL

Vrijetijdssector grootverbruiker TVL
Afbeelding van 12222786 via Pixabay

Dat de vrijetijdssector hard is getroffen door de pandemie blijkt maar weer eens uit de voortgangsrapportage van de TVL-regeling die minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.  

In totaal is aan TVL-vergoedingen 7,9 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld ontving een ondernemer 23.732 euro. De gastvrijheidssector ontving in totaal 2,8 miljoen waarvan 1,9 miljoen naar eet- en drinkgelegenheden ging en 818 miljoen naar logiesverstrekking. 

Bruine Vloot

In aanvulling op generieke steunpakketten is ook een regeling voor de Bruine Vloot ingesteld. Er zijn 225 ondernemers die zowel via de Tijdelijke subsidieregeling Continuïteit Bruine vloot als via de TVL-subsidie hebben ontvangen. Bij elkaar opgeteld heeft deze groep per ondernemer gemiddeld 93.195 euro aan steun ontvangen. 

Evenementen

Ook de evenementensector kon op extra steun rekenen in drie verschillende regelingen:

  1. De Tijdelijke regeling subsidie evenementen Covid-19 (TRSEC), ten behoeve van grote (professionele) evenementen met eerdere edities met annuleringsverzekering. 
  2. De Tijdelijke regeling aanvullende subsidie evenementen COVID-19 (ATE), betrof overige (vaak kleinere lokale) evenementen die voor het eerst werden georganiseerd of waarvoor bij eerdere edities geen evenementenverzekering was (of kon worden) afgesloten. 
  3. De Tijdelijke subsidieregeling evenementen 2022 (SEG), waarbij bovengenoemde regelingen worden verlengd in een gecombineerde regeling. 

Binnen de TRSEC hebben 534 evenementen een subsidie aangevraagd. Toegekend zijn 316 aanvragen die samen 289 miljoen euro hebben ontvangen. Dat is ruim binnen het budget van 450 miljoen euro. Voor de ATE was 120 miljoen euro beschikbaar maar is slechts 15 miljoen euro toegekend aan 199 van de 378 evenementen die een bijdrage hadden aangevraagd. 

Volgens het ministerie hebben de TRSEC en ATE veel organisatoren tijdens de pandemie geholpen met het opvangen van de kosten. Met de SEG wil het kabinet organisatoren stimuleren om ook in 2022 evenementen te blijven organiseren. Toch waren er in de uitvoering heel wat hindernissen. Zo zat er bij de ATE een lange periode tussen aankondiging en uitvoering omdat eerst werd bekeken of gemeenten deze regeling konden uitvoeren. Uiteindelijk moest toch de RVO deze regeling uitvoeren. Ook moest de Europese Commissie nog toestemming geven. 

Trefwoorden: horeca, evenementen, watersport, subsidies, corona

CELTH
 


||| Nieuws |||

08/07/24
Grotere boten kunnen via Súd Ie van Dokkum naar Lauwersoog
De Vaarroute Súd Ie is sinds kort in zijn geheel bevaarbaar voor boten in de DM-klasse met een beperkte diepgang en met een maximale hoogte van 2.40 meter. Om dit mogelijk te maken zijn alle bruggen op de route de afgelopen jaren verhoogd naar 2.50 meter.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.
28/06/24
Exclusief voor leden
Recreatievaartuigen met AI geteld
Waterrecreatie Nederland heeft een AI-model ontwikkeld dat recreatievaartuigen op water en land kan tellen. Via satellietbeelden uit open data zijn er in de zomer van vorig jaar landelijk zo’n 211 duizend recreatieboten in Nederland geteld.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
16/05/24
Bijzondere mijlpaal: 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024
Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. De afgelopen jaren groeit vooral het aantal Blauwe Vlaggen bij jachthavens
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
05/04/24
Exclusief voor leden
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen
Op donderdag 28 maart hebben de veertien gemeenten van het Friese vasteland, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het oeverbeheer in Fryslân. Zo is duidelijk wie voor het beheer van de 1.760 kilometer aan oevers langs de Friese vaarwegen verantwoordelijk is.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.