Geplaatst op: 06-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vrijetijdssector grootverbruiker TVL

Vrijetijdssector grootverbruiker TVL
Afbeelding van 12222786 via Pixabay

Dat de vrijetijdssector hard is getroffen door de pandemie blijkt maar weer eens uit de voortgangsrapportage van de TVL-regeling die minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.  

In totaal is aan TVL-vergoedingen 7,9 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld ontving een ondernemer 23.732 euro. De gastvrijheidssector ontving in totaal 2,8 miljoen waarvan 1,9 miljoen naar eet- en drinkgelegenheden ging en 818 miljoen naar logiesverstrekking. 

Bruine Vloot

In aanvulling op generieke steunpakketten is ook een regeling voor de Bruine Vloot ingesteld. Er zijn 225 ondernemers die zowel via de Tijdelijke subsidieregeling Continuïteit Bruine vloot als via de TVL-subsidie hebben ontvangen. Bij elkaar opgeteld heeft deze groep per ondernemer gemiddeld 93.195 euro aan steun ontvangen. 

Evenementen

Ook de evenementensector kon op extra steun rekenen in drie verschillende regelingen:

  1. De Tijdelijke regeling subsidie evenementen Covid-19 (TRSEC), ten behoeve van grote (professionele) evenementen met eerdere edities met annuleringsverzekering. 
  2. De Tijdelijke regeling aanvullende subsidie evenementen COVID-19 (ATE), betrof overige (vaak kleinere lokale) evenementen die voor het eerst werden georganiseerd of waarvoor bij eerdere edities geen evenementenverzekering was (of kon worden) afgesloten. 
  3. De Tijdelijke subsidieregeling evenementen 2022 (SEG), waarbij bovengenoemde regelingen worden verlengd in een gecombineerde regeling. 

Binnen de TRSEC hebben 534 evenementen een subsidie aangevraagd. Toegekend zijn 316 aanvragen die samen 289 miljoen euro hebben ontvangen. Dat is ruim binnen het budget van 450 miljoen euro. Voor de ATE was 120 miljoen euro beschikbaar maar is slechts 15 miljoen euro toegekend aan 199 van de 378 evenementen die een bijdrage hadden aangevraagd. 

Volgens het ministerie hebben de TRSEC en ATE veel organisatoren tijdens de pandemie geholpen met het opvangen van de kosten. Met de SEG wil het kabinet organisatoren stimuleren om ook in 2022 evenementen te blijven organiseren. Toch waren er in de uitvoering heel wat hindernissen. Zo zat er bij de ATE een lange periode tussen aankondiging en uitvoering omdat eerst werd bekeken of gemeenten deze regeling konden uitvoeren. Uiteindelijk moest toch de RVO deze regeling uitvoeren. Ook moest de Europese Commissie nog toestemming geven. 

Trefwoorden: horeca, evenementen, watersport, subsidies, corona

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/01/23
Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data.
23/11/22
Exclusief voor leden
Waterrecreatie Nederland presenteert ‘Atlas Waterrecreatie en Watersport’
Kennisorganisatie Waterrecreatie Nederland heeft de ‘Atlas Waterrecreatie en Watersport’ ontwikkeld.
16/09/22
Deel bruine vloot heeft geen geldige certificaten
Na meerdere ernstige ongevallen waardoor vier mensen om het leven kwamen heeft bijna 15% van de historische schepen van de bruine vloot geen geldige certificaten.
12/09/22
Energietransitie centraal op HISWA Jachtbouwsymposium
Tijdens de 27e editie van het International HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction d...
05/09/22
Hiswa te Water 2022 evenaart recordaantal bezoekers van 2019
Na twee noodgedwongen online edities van de Hiswa te Water konden afgelopen week zo’n 30.000 watersportliefhebbers weer genieten van een echte botenshow. Zo’n 350 boten waren te bewonderen in de Batavia Haven in Lelystad op de plek waar ze horen, namelijk ín het water. Veel trends en een verschuiving in het aanbod.
02/09/22
Boot van het Jaar 2022
Tijdens de Hiswa te Water (van 31-8 tot en met 4/9 in de Bataviahaven van Lelystad) worden traditieg...
19/08/22
Exclusief voor leden
Hiswa te Water 2022 biedt grote diversiteit
Directeur Arjen Rahusen van de Hiswa te Water is trots dat de beurs van dit jaar alle records van de voorgaande edities in Lelystad zal verbreken. "Na twee verloren Corona jaren is het fijn dat de bedrijven in de watersport zich loyaal hebben getoond en massaal op de beurs hebben ingeschreven."
08/08/22
Nederlandse driemaster wint tall ships race naar Aalborg
De historische driemaster ‘Oosterschelde’ finishte als eerste afgelopen vrijdag in de Tall Ships Race van Antwerpen naar Aalborg in Denemarken.