Geplaatst op: 30-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken

Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken
Afbeelding van un-perfekt via Pixabay

De provincie Noord-Holland heeft een ‘Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken’ beschikbaar. Deze eerder gemaakte handreiking is extra actueel met de berichtgeving uit het onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad op grote schaal geld witwast via vakantieparken. Naast witwassen is bekend dat er ook sprake kan zijn van illegale prostitutie, drugslabs, huisvesting van arbeidsmigranten of als schuilplaats voor gezochte criminelen.

De ontwikkelingen op vakantieparken vragen steeds meer aandacht van overheden voor een gezonde leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat zowel overheden als bedrijven weerbaar genoeg zijn tegen negatieve invloeden. Om de weerbaarheid te vergroten is het van belang om te weten waar de ‘zwakke plekken’ zijn en risico’s op ongewenste ontwikkelingen bestaan. Dat vereist een betere informatiepositie. Vervolgens zijn acties noodzakelijk gericht op het aanpakken van deze zwakke plekken in de vorm van educatie, informatie, handhaving en ondersteuning. 

Relatief eenvoudig instrument

De handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken Noord-Holland heeft tot doel om gemeenten een laagdrempelig, relatief eenvoudig instrument te bieden om haar zicht en inzichten op de vakantieparken te vergroten. De handreiking fungeert als routeboekje en levert inzicht in wat er nodig is voor de parken in de gemeente om vervolgens de route te vinden naar de beschikbare instrumenten en beleidsmiddelen die er zijn.

Niet bang zijn voor wat je gaat vinden

De handreiking gaat uit van de uiteindelijke situatie dat elke gemeente periodiek al zijn parken onder de loep neemt om zo inzicht te krijgen op wat er op de parken speelt. Gemeenten moeten volgens de handreiking niet bang zijn voor wat ze vinden. Na het in kaart brengen van de situatie op elk vakantiepark, volgt de interpretatie van de gegevens en indien nodig het opstellen en uitvoeren van een actieplan. Ook daarvoor biedt de handreiking diverse handvatten. Volgens de handreiking is het belangrijk dat gemeenten het behouden van de verkregen informatiepositie voor vakantieparken onderdeel maken van de standaard werkzaamheden.

Beter beeld

Door het volgen van de stappen in de handreiking krijgt een gemeente een beter beeld van  parken waar ongewenste ontwikkelingen spelen en worden deze activiteiten zoals ondermijnende criminaliteit eerder gesignaleerd. Een aantal Noord-Hollandse gemeenten gebruikt sinds dit jaar de handreiking.

Link: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2022/Juni_2022/Aanpak_ondermijning_vakantieparken_en_woningen
Trefwoorden: vakantieparken, beleid, handhaving, noord-holland, ondermijning

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
18/08/22
Noord-Holland zoekt projecten voor Circulaire Innovatie Top 20
Provincie Noord-Holland zoekt circulaire innovaties voor de eerste editie van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20.
17/08/22
38% Ondernemers ervaart belemmering door personeelstekort
Ondernemer zijn is al een intensieve klus maar door het personeelstekort stijgen de zorgen bij deze mensen die zo belangrijk zijn voor de economie. Extra reden tot zorg, de kosten stijgen.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
16/08/22
Exclusief voor leden
Luchthaven Eindhoven kan door met vliegverkeer ook bij dichte mist
Luchthaven Eindhoven kon bij dichte mist niet door met de dagelijkse operatie door het ontbreken van hogere categorie Instrument Landing System.
15/08/22
Duurzame lelievlet geschonken door Zeewolde aan scouting
Tijdens de relatiedag van Nawaka op het Scoutinglandgoed op vrijdag 12 augustus 2022 schonk burgemeester Gerrit Jan Gorter namens gemeente Zeewolde een duurzame lelievlet aan het nationaal waterkamp van Scouting Nederland.
15/08/22
Aanpak droogte bij natuurbeheer
Wandelen en fietsen in de bossen, dat doen we steeds vaker maar de natuur ondervindt steeds meer schade door droogte, is de verwachting. Hoe gaat natuurbeheer daarmee om?
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.