Geplaatst op: 30-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken

Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken
Afbeelding van un-perfekt via Pixabay

De provincie Noord-Holland heeft een ‘Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken’ beschikbaar. Deze eerder gemaakte handreiking is extra actueel met de berichtgeving uit het onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad op grote schaal geld witwast via vakantieparken. Naast witwassen is bekend dat er ook sprake kan zijn van illegale prostitutie, drugslabs, huisvesting van arbeidsmigranten of als schuilplaats voor gezochte criminelen.

De ontwikkelingen op vakantieparken vragen steeds meer aandacht van overheden voor een gezonde leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat zowel overheden als bedrijven weerbaar genoeg zijn tegen negatieve invloeden. Om de weerbaarheid te vergroten is het van belang om te weten waar de ‘zwakke plekken’ zijn en risico’s op ongewenste ontwikkelingen bestaan. Dat vereist een betere informatiepositie. Vervolgens zijn acties noodzakelijk gericht op het aanpakken van deze zwakke plekken in de vorm van educatie, informatie, handhaving en ondersteuning. 

Relatief eenvoudig instrument

De handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken Noord-Holland heeft tot doel om gemeenten een laagdrempelig, relatief eenvoudig instrument te bieden om haar zicht en inzichten op de vakantieparken te vergroten. De handreiking fungeert als routeboekje en levert inzicht in wat er nodig is voor de parken in de gemeente om vervolgens de route te vinden naar de beschikbare instrumenten en beleidsmiddelen die er zijn.

Niet bang zijn voor wat je gaat vinden

De handreiking gaat uit van de uiteindelijke situatie dat elke gemeente periodiek al zijn parken onder de loep neemt om zo inzicht te krijgen op wat er op de parken speelt. Gemeenten moeten volgens de handreiking niet bang zijn voor wat ze vinden. Na het in kaart brengen van de situatie op elk vakantiepark, volgt de interpretatie van de gegevens en indien nodig het opstellen en uitvoeren van een actieplan. Ook daarvoor biedt de handreiking diverse handvatten. Volgens de handreiking is het belangrijk dat gemeenten het behouden van de verkregen informatiepositie voor vakantieparken onderdeel maken van de standaard werkzaamheden.

Beter beeld

Door het volgen van de stappen in de handreiking krijgt een gemeente een beter beeld van  parken waar ongewenste ontwikkelingen spelen en worden deze activiteiten zoals ondermijnende criminaliteit eerder gesignaleerd. Een aantal Noord-Hollandse gemeenten gebruikt sinds dit jaar de handreiking.

Link: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2022/Juni_2022/Aanpak_ondermijning_vakantieparken_en_woningen
Trefwoorden: vakantieparken, beleid, handhaving, noord-holland, ondermijning

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/10/22
Vaker kievit zien in De Kampen
In de gemeente Blaricum wordt gewerkt aan de herinrichting van vogelgebied De Kampen. 100 hectare groot en je kan er als recreant vaker de kievit en grutto zien.
03/10/22
Exclusief voor leden
Opening Kelrepad door Montferland
Op vrijdag 21 oktober 2022 is de feestelijke opening van het Klompenpad Kelrepad door het prachtige buitengebied van het dorp Kilder.
03/10/22
Beekse Bergen verbouwt savanne en verplaatst wandelroute
Na de aanleg van het nieuwe verblijf voor de zwarte neushoorns in 2021 wordt dit najaar ook de neushoornvlakte van de witte neushoorns vernieuwd in safaripark Beekse Bergen.
30/09/22
Provincie Utrecht aan de slag met leidraad duurzame vrijetijdseconomie
De provincie Utrecht wil dat de sector voor toerisme en recreatie, oftewel de vrijetijdseconomie, versneld duurzamer wordt. Utrecht is een van de opstellers van een speciale leidraad die de sector hierbij moet helpen.
28/09/22
De dagrecreatie in Overijssel is vitale sector
Het gaat goed met de vitaliteit van de dagrecreatie in Overijssel. Dat blijkt uit onderzoek van het ...
26/09/22
Inkomen Nederlanders in tweede kwartaal 2022 procent gestegen
Het voorjaar was goed voor de toerisme- en gastvrijheidssector. Daarbij helpt dat in het tweede kwartaal Nederlanders een procent meer inkomen in de portemonnee hadden.
26/09/22
Toerisme Top 2022 in het teken van klimaatneutraal toerisme
Vandaag is de jaarlijkse Nationale Toerisme Top. Plaats van handeling voor de vijfde editie is de Floriade in Almere. Het thema is dit jaar klimaatneutraal toerisme.
19/09/22
Exclusief voor leden
Gratis OV voor 66-jarige inwoners Utrecht met laag inkomen
Reizen naar een leuk uitje of familie kost geld. Door het koopkrachtverlies ontvlamt het debat om he...