Geplaatst op: 27-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wisselend beeld bij Nederlandse verblijfsrecreatie

Wisselend beeld bij Nederlandse verblijfsrecreatie
Afbeelding van chulmin park via Pixabay

Nederlandse vakantieparken hebben een teleurstellende meivakantie achter de rug maar juist een heel goed Hemelvaart- en Pinksterweekend doorgemaakt. Voor de zomervakantie kan het nog alle kanten op. Dat blijkt uit de boekingsmonitor van Stratech.

Meivakantie

De meivakantie is voor de Nederlandse verblijfsrecreatie teleurstellend verlopen. De reserveringen liepen 17,6% achter op vorig jaar. Gelukkig daalde de boekingsomzet met slechts 1,2%. Vooral de verhuuraccommodaties deden het matig, kamperen zat met een plus van 8% in de omzet aan de goede kant van de streep. 

Hemelvaart en Pinksterweekend

Gelukkig deden de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren het weer heel goed. Beide periodes hebben namelijk een enorme groei in omzet opgeleverd. Vooral het Hemelvaartsweekend laat een opvallend verschil zien. Het aantal reserveringen ligt namelijk achter ten opzichte van vorig jaar (-5,2%), terwijl de omzet fors hoger ligt (25,4%). Dit betekent dat ondernemers dit jaar flink hogere prijzen hebben gehanteerd. Dit beeld zien we zowel terug bij verhuur als bij kamperen.

Voor het Pinksterweekend staan alle cijfers veruit het meest in het groen. In deze periode lijken prijsstijgingen minder aan de orde te zijn geweest. Er is simpelweg meer geboekt en daardoor is er meer omzet behaald. De groei in het aantal reserveringen is ongeveer vergelijkbaar als de omzetgroei (respectievelijk 49% en 52,4%). Deze sterke groei zien we zowel terug bij  verhuur (41% meer omzet als 2021) als bij kamperen (62% meer omzet als dezelfde periode vorig jaar).

Zomervakantie

Tot op heden lopen voor de zomer zowel omzet (-3,2%) als reserveringen (-11,0%) achter op vorig jaar. Doordat het omzetverschil  niet al te groot is ten opzichte van vorig jaar, maar er wel fors minder geboekt is is er wel nog steeds capaciteit vrij voor de zomervakantie. Het beeld voor de Nederlandse verblijfsrecreatie zou met de chaos op de luchthavens, de hoge brandstofprijzen en internationale ontwikkelingen ook snel kunnen kantelen. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die de komende tijd voor een boekingspiek zouden kunnen zorgen. 

Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/benchmark-update-terugblik-meivakantie,-vooruitblik-zomervakantie.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-update-juni-2022
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, boekingen, omzet

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
18/08/22
Noord-Holland zoekt projecten voor Circulaire Innovatie Top 20
Provincie Noord-Holland zoekt circulaire innovaties voor de eerste editie van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20.
17/08/22
38% Ondernemers ervaart belemmering door personeelstekort
Ondernemer zijn is al een intensieve klus maar door het personeelstekort stijgen de zorgen bij deze mensen die zo belangrijk zijn voor de economie. Extra reden tot zorg, de kosten stijgen.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
16/08/22
Exclusief voor leden
Luchthaven Eindhoven kan door met vliegverkeer ook bij dichte mist
Luchthaven Eindhoven kon bij dichte mist niet door met de dagelijkse operatie door het ontbreken van hogere categorie Instrument Landing System.
15/08/22
Duurzame lelievlet geschonken door Zeewolde aan scouting
Tijdens de relatiedag van Nawaka op het Scoutinglandgoed op vrijdag 12 augustus 2022 schonk burgemeester Gerrit Jan Gorter namens gemeente Zeewolde een duurzame lelievlet aan het nationaal waterkamp van Scouting Nederland.
15/08/22
Aanpak droogte bij natuurbeheer
Wandelen en fietsen in de bossen, dat doen we steeds vaker maar de natuur ondervindt steeds meer schade door droogte, is de verwachting. Hoe gaat natuurbeheer daarmee om?
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.