Geplaatst op: 16-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Geen verrassing voor de sector maar wel een vervelende bevestiging deze week in de Telegraaf die uit een nog vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland berichtte: De georganiseerde misdaad wast op grote schaal geld wit via vakantieparken. Daarbij heeft de lokale overheid niet de kennis en de capaciteit om op te treden. Ook kijken veel gemeenten vooral naar de voordelen van toerisme.

Het was al enige maanden bekend dat de misdaadredactie van de Telegraaf bezig was met criminaliteit op vakantieparken. Volgens John van den Heuvel komen er nog veel meer publicaties aan.  Dat bleek een paar dagen later toen uitgebreid werd bericht over een undercover operatie van een recherchebureau waar bij TopParken een pseudokoop werd voorbereid  over het aankopen van vakantiewoningen met deels contant geld. 

265 verdachte transacties

In het eerste artikel komt ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, tevens voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland aan het woord. Hij ziet een enorme dynamiek op verschillende vakantieparken die daarmee een ideaal object vormen voor criminelen. Aanleiding tot het onderzoek van het RIEC waren signalen over investeringen door criminelen. Uit het onderzoek zijn 265 verdachte transacties naar boven gekomen. De problematiek speelt volgens Marcouch in heel Nederland en hij pleit daarom voor een landelijke aanpak. Hij stelt dat alertheid en actie geboden zijn. Eenvoudig is dat niet omdat na de aankoop de herkomst van het geld heel lastig te bewijzen is. Zorgelijk is het wel mede omdat foute eigenaren, door samen te werken met lokale overheden, zich een positie in de bovenwereld verwerven. En dan hebben we het dus over ondermijning. Machteloos staan gemeenten niet. Ze kunnen vergunningen weigeren, bijvoorbeeld op basis van de Wet Bibob. 

Transacties niet bij kadaster geregistreerd

Uit het onderzoek van het RIEC blijkt dat criminelen zwart geld investeren in  recreatiewoningen of zelfs hele parken. Vervolgens wordt er wit geld uitgehaald door toeristische verhuur of de huisvesting van arbeidsmigranten of andere kwetsbare groepen. Ook worden recreatieobjecten gebruikt voor drugsproductie, prostitutie of opslag van illegale goederen. Zwart geld kan eenvoudig vakantieparken instromen omdat transacties voor de aankoop van stacaravans en chalets niet in het kadaster hoeven te worden geregistreerd. 

Afrekenen met zwart geld

De tweede publicatie van de Telegraaf verhaalt over een pseudo aankoop van drie vakantiewoningen van TopParken. Deze aankoop werd voorbereid door een recherchebureau dat is ingeschakeld door een ex-werknemer. Uit het verslag van het bureau, in handen van de Telegraaf, blijkt dat er met toestemming van de eigenaar van TopParken deels kan worden afgerekend in contanten die buiten de boekhouding moeten blijven. Volgens TopParken is er geen sprake van mogelijkheden om met contant geld te betalen en worden maatregelen genomen tegen medewerkers als zich met dergelijke praktijken bezighouden. Volgens het bedrijf gaat het hier om een wraakactie van een ex-werknemer. 

Naar aanleiding van de publicaties hebben SP-Kamerleden Van Nispen en Beckerman vragen aan de regering gesteld. Ze willen  onder andere weten waarom de verkoop van chalets en stacaravans niet bij het Kadaster worden geregistreerd, of de sector niet beter moet worden gereguleerd met strikter toezicht en of een Bibob-procedure verplicht moet worden bij verkoop van een vakantiepark. 

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, criminaliteit, ondermijning

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/06/22
Wisselend beeld bij Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe hebben de Nederlandse vakantieparken het in het voorjaar gedaan en wat zijn de vooruitzichten voor de zomer? Stratecht geeft uit haar boekingsmonitor de antwoorden.
24/06/22
EuroParcs schenkt huuropbrengsten vakantiehuis aan Esther Vergeer Foundation
Met de overhandiging van de symbolische sleutel aan Lotte, gezinslid van de eerste gasten, werd door...
24/06/22
Center Parcs, Van de Valk en Hutten samen met Summa College in nieuwe hospitality-opleiding
Het Summa College in Eindhoven gaat intensief met het bedrijfsleven samenwerken bij het opleiden van...
23/06/22
Martin Maassen aan de slag bij FACET
Martin Maassen, oud-directeur van RECRON, leek van de radar verdwenen maar is helemaal terug.
20/06/22
Exclusief voor leden
Avonturenhuis Zeewolde officieel open
Zaterdagmiddag 18 juni opende Scouting op spectaculaire wijze het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde. Een lintje knippen past niet zo bij Scouting. Daarom werd er met zo’n 170 scouts uit het hele land en vele partners een enorme kettingreactie gebouwd op het terrein.
17/06/22
Exclusief voor leden
Recreatiesector Wijdemeren strijdt met succes over toeristenbelasting- en beleidsverandering
De Wijdemeerse recreatiesector en de gemeente gaan een nieuw convenant (water)toeristenbelasting sluiten. Het convenant komt na protest van HISWA-RECRON, Watersportverbond en Ondernemend Wijdemeren over eerdere plannen om tot een verhoging van de belasting.
16/06/22
De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier
Geen verrassing voor de sector maar wel een vervelende bevestiging deze week in de Telegraaf die uit een nog vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland berichtte: De georganiseerde misdaad wast op grote schaal geld wit via vakantieparken.
15/06/22
Manifest tegen het opkopen van vakantieparken
Samen met de Socialistische Partij heeft de Stichting Recreantenrecht en Recreanten in Actie op de L...