Geplaatst op: 16-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Geen verrassing voor de sector maar wel een vervelende bevestiging deze week in de Telegraaf die uit een nog vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland berichtte: De georganiseerde misdaad wast op grote schaal geld wit via vakantieparken. Daarbij heeft de lokale overheid niet de kennis en de capaciteit om op te treden. Ook kijken veel gemeenten vooral naar de voordelen van toerisme.

Het was al enige maanden bekend dat de misdaadredactie van de Telegraaf bezig was met criminaliteit op vakantieparken. Volgens John van den Heuvel komen er nog veel meer publicaties aan.  Dat bleek een paar dagen later toen uitgebreid werd bericht over een undercover operatie van een recherchebureau waar bij TopParken een pseudokoop werd voorbereid  over het aankopen van vakantiewoningen met deels contant geld. 

265 verdachte transacties

In het eerste artikel komt ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, tevens voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland aan het woord. Hij ziet een enorme dynamiek op verschillende vakantieparken die daarmee een ideaal object vormen voor criminelen. Aanleiding tot het onderzoek van het RIEC waren signalen over investeringen door criminelen. Uit het onderzoek zijn 265 verdachte transacties naar boven gekomen. De problematiek speelt volgens Marcouch in heel Nederland en hij pleit daarom voor een landelijke aanpak. Hij stelt dat alertheid en actie geboden zijn. Eenvoudig is dat niet omdat na de aankoop de herkomst van het geld heel lastig te bewijzen is. Zorgelijk is het wel mede omdat foute eigenaren, door samen te werken met lokale overheden, zich een positie in de bovenwereld verwerven. En dan hebben we het dus over ondermijning. Machteloos staan gemeenten niet. Ze kunnen vergunningen weigeren, bijvoorbeeld op basis van de Wet Bibob. 

Transacties niet bij kadaster geregistreerd

Uit het onderzoek van het RIEC blijkt dat criminelen zwart geld investeren in  recreatiewoningen of zelfs hele parken. Vervolgens wordt er wit geld uitgehaald door toeristische verhuur of de huisvesting van arbeidsmigranten of andere kwetsbare groepen. Ook worden recreatieobjecten gebruikt voor drugsproductie, prostitutie of opslag van illegale goederen. Zwart geld kan eenvoudig vakantieparken instromen omdat transacties voor de aankoop van stacaravans en chalets niet in het kadaster hoeven te worden geregistreerd. 

Afrekenen met zwart geld

De tweede publicatie van de Telegraaf verhaalt over een pseudo aankoop van drie vakantiewoningen van TopParken. Deze aankoop werd voorbereid door een recherchebureau dat is ingeschakeld door een ex-werknemer. Uit het verslag van het bureau, in handen van de Telegraaf, blijkt dat er met toestemming van de eigenaar van TopParken deels kan worden afgerekend in contanten die buiten de boekhouding moeten blijven. Volgens TopParken is er geen sprake van mogelijkheden om met contant geld te betalen en worden maatregelen genomen tegen medewerkers als zich met dergelijke praktijken bezighouden. Volgens het bedrijf gaat het hier om een wraakactie van een ex-werknemer. 

Naar aanleiding van de publicaties hebben SP-Kamerleden Van Nispen en Beckerman vragen aan de regering gesteld. Ze willen  onder andere weten waarom de verkoop van chalets en stacaravans niet bij het Kadaster worden geregistreerd, of de sector niet beter moet worden gereguleerd met strikter toezicht en of een Bibob-procedure verplicht moet worden bij verkoop van een vakantiepark. 

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, criminaliteit, ondermijning

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...