De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier
Geen verrassing voor de sector maar wel een vervelende bevestiging deze week in de Telegraaf die uit een nog vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland berichtte: De georganiseerde misdaad wast op grote schaal geld wit via vakantieparken. Daarbij heeft de lokale overheid niet de kennis en de capaciteit om op te treden. Ook kijken veel gemeenten vooral naar de voordelen van toerisme.
Het was al enige maanden bekend dat de misdaadredactie van de Telegraaf bezig was met criminaliteit op vakantieparken. Volgens John van den Heuvel komen er nog veel meer publicaties aan. Dat bleek een paar dagen later toen uitgebreid werd bericht over een undercover operatie van een recherchebureau waar bij TopParken een pseudokoop werd voorbereid over het aankopen van vakantiewoningen met deels contant geld.
265 verdachte transacties
In het eerste artikel komt ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, tevens voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland aan het woord. Hij ziet een enorme dynamiek op verschillende vakantieparken die daarmee een ideaal object vormen voor criminelen. Aanleiding tot het onderzoek van het RIEC waren signalen over investeringen door criminelen. Uit het onderzoek zijn 265 verdachte transacties naar boven gekomen. De problematiek speelt volgens Marcouch in heel Nederland en hij pleit daarom voor een landelijke aanpak. Hij stelt dat alertheid en actie geboden zijn. Eenvoudig is dat niet omdat na de aankoop de herkomst van het geld heel lastig te bewijzen is. Zorgelijk is het wel mede omdat foute eigenaren, door samen te werken met lokale overheden, zich een positie in de bovenwereld verwerven. En dan hebben we het dus over ondermijning. Machteloos staan gemeenten niet. Ze kunnen vergunningen weigeren, bijvoorbeeld op basis van de Wet Bibob.
Transacties niet bij kadaster geregistreerd
Uit het onderzoek van het RIEC blijkt dat criminelen zwart geld investeren in recreatiewoningen of zelfs hele parken. Vervolgens wordt er wit geld uitgehaald door toeristische verhuur of de huisvesting van arbeidsmigranten of andere kwetsbare groepen. Ook worden recreatieobjecten gebruikt voor drugsproductie, prostitutie of opslag van illegale goederen. Zwart geld kan eenvoudig vakantieparken instromen omdat transacties voor de aankoop van stacaravans en chalets niet in het kadaster hoeven te worden geregistreerd.
Afrekenen met zwart geld
De tweede publicatie van de Telegraaf verhaalt over een pseudo aankoop van drie vakantiewoningen van TopParken. Deze aankoop werd voorbereid door een recherchebureau dat is ingeschakeld door een ex-werknemer. Uit het verslag van het bureau, in handen van de Telegraaf, blijkt dat er met toestemming van de eigenaar van TopParken deels kan worden afgerekend in contanten die buiten de boekhouding moeten blijven. Volgens TopParken is er geen sprake van mogelijkheden om met contant geld te betalen en worden maatregelen genomen tegen medewerkers als zich met dergelijke praktijken bezighouden. Volgens het bedrijf gaat het hier om een wraakactie van een ex-werknemer.
Naar aanleiding van de publicaties hebben SP-Kamerleden Van Nispen en Beckerman vragen aan de regering gesteld. Ze willen onder andere weten waarom de verkoop van chalets en stacaravans niet bij het Kadaster worden geregistreerd, of de sector niet beter moet worden gereguleerd met strikter toezicht en of een Bibob-procedure verplicht moet worden bij verkoop van een vakantiepark.