Geplaatst op: 16-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Geen verrassing voor de sector maar wel een vervelende bevestiging deze week in de Telegraaf die uit een nog vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland berichtte: De georganiseerde misdaad wast op grote schaal geld wit via vakantieparken. Daarbij heeft de lokale overheid niet de kennis en de capaciteit om op te treden. Ook kijken veel gemeenten vooral naar de voordelen van toerisme.

Het was al enige maanden bekend dat de misdaadredactie van de Telegraaf bezig was met criminaliteit op vakantieparken. Volgens John van den Heuvel komen er nog veel meer publicaties aan.  Dat bleek een paar dagen later toen uitgebreid werd bericht over een undercover operatie van een recherchebureau waar bij TopParken een pseudokoop werd voorbereid  over het aankopen van vakantiewoningen met deels contant geld. 

265 verdachte transacties

In het eerste artikel komt ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, tevens voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland aan het woord. Hij ziet een enorme dynamiek op verschillende vakantieparken die daarmee een ideaal object vormen voor criminelen. Aanleiding tot het onderzoek van het RIEC waren signalen over investeringen door criminelen. Uit het onderzoek zijn 265 verdachte transacties naar boven gekomen. De problematiek speelt volgens Marcouch in heel Nederland en hij pleit daarom voor een landelijke aanpak. Hij stelt dat alertheid en actie geboden zijn. Eenvoudig is dat niet omdat na de aankoop de herkomst van het geld heel lastig te bewijzen is. Zorgelijk is het wel mede omdat foute eigenaren, door samen te werken met lokale overheden, zich een positie in de bovenwereld verwerven. En dan hebben we het dus over ondermijning. Machteloos staan gemeenten niet. Ze kunnen vergunningen weigeren, bijvoorbeeld op basis van de Wet Bibob. 

Transacties niet bij kadaster geregistreerd

Uit het onderzoek van het RIEC blijkt dat criminelen zwart geld investeren in  recreatiewoningen of zelfs hele parken. Vervolgens wordt er wit geld uitgehaald door toeristische verhuur of de huisvesting van arbeidsmigranten of andere kwetsbare groepen. Ook worden recreatieobjecten gebruikt voor drugsproductie, prostitutie of opslag van illegale goederen. Zwart geld kan eenvoudig vakantieparken instromen omdat transacties voor de aankoop van stacaravans en chalets niet in het kadaster hoeven te worden geregistreerd. 

Afrekenen met zwart geld

De tweede publicatie van de Telegraaf verhaalt over een pseudo aankoop van drie vakantiewoningen van TopParken. Deze aankoop werd voorbereid door een recherchebureau dat is ingeschakeld door een ex-werknemer. Uit het verslag van het bureau, in handen van de Telegraaf, blijkt dat er met toestemming van de eigenaar van TopParken deels kan worden afgerekend in contanten die buiten de boekhouding moeten blijven. Volgens TopParken is er geen sprake van mogelijkheden om met contant geld te betalen en worden maatregelen genomen tegen medewerkers als zich met dergelijke praktijken bezighouden. Volgens het bedrijf gaat het hier om een wraakactie van een ex-werknemer. 

Naar aanleiding van de publicaties hebben SP-Kamerleden Van Nispen en Beckerman vragen aan de regering gesteld. Ze willen  onder andere weten waarom de verkoop van chalets en stacaravans niet bij het Kadaster worden geregistreerd, of de sector niet beter moet worden gereguleerd met strikter toezicht en of een Bibob-procedure verplicht moet worden bij verkoop van een vakantiepark. 

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, criminaliteit, ondermijning

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Hoe positioneer je je regio als wijnbestemming?
Dmo Visit Zuid-Limburg positioneert de regio graag als wijngebied. Dat doet het met routes maar om de beleving van wijn naar een hoger niveau te brengen gebeurt dat ook door lichte ondersteuning in pr van het tijdelijk Wijnrestaurant op het Land.
19/08/22
Exclusief voor leden
Hiswa te Water 2022 biedt grote diversiteit
Directeur Arjen Rahusen van de Hiswa te Water is trots dat de beurs van dit jaar alle records van de voorgaande edities in Lelystad zal verbreken. "Na twee verloren Corona jaren is het fijn dat de bedrijven in de watersport zich loyaal hebben getoond en massaal op de beurs hebben ingeschreven."
19/08/22
Inflatie raakt consument steeds harder
De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen bleek twee dagen geleden uit CBS-cijfers over het eerste halfjaar maar CPB waarschuwt nu voor hoge inflatie en dat kan van invloed zijn op de aanschaf van reizen en dagjes uit.
18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
18/08/22
Noord-Holland zoekt projecten voor Circulaire Innovatie Top 20
Provincie Noord-Holland zoekt circulaire innovaties voor de eerste editie van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20.
17/08/22
38% Ondernemers ervaart belemmering door personeelstekort
Ondernemer zijn is al een intensieve klus maar door het personeelstekort stijgen de zorgen bij deze mensen die zo belangrijk zijn voor de economie. Extra reden tot zorg, de kosten stijgen.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
16/08/22
Exclusief voor leden
Luchthaven Eindhoven kan door met vliegverkeer ook bij dichte mist
Luchthaven Eindhoven kon bij dichte mist niet door met de dagelijkse operatie door het ontbreken van hogere categorie Instrument Landing System.