Geplaatst op: 27-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil

Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
Komende maanden geen mountainbikers over route Sallandse Heuvelrug.

De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden. Reden voor het besluit is het feit dat op en nabij de routes zandhagedissen, levendbarende hagedissen en hazelwormen zijn aangetroffen. 

Wetenschappelijk is bekend dat deze dieren in deze maanden actief zijn. Tijdens observaties is vastgesteld dat zandhagedissen gedood worden door mountainbikers.

De genoemde reptielen zijn opgenomen in de Habitatrichtlijn, een lijst van de Europese Unie die bepaalt dat deze diersoorten bedreigd zijn en zodoende beschermd moeten worden om biologische diversiteit te waarborgen. In Nederland is de bescherming van diersoorten van de Habitatrichtlijn opgenomen in de Wet Natuurbescherming. De provincie Overijssel heeft de wettelijke taak de Wet Natuurbescherming te handhaven en waar nodig op te treden.

Handhavingsverzoek

Aanleiding voor de genomen maatregel om de mtb-routes te sluiten is een handhavingsverzoek dat vorig jaar bij de provincie Overijssel is binnengekomen. In het handhavingsverzoek is de provincie gewezen op overtreding van de wet Natuurbescherming door het mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug. Naar aanleiding van het handhavingsverzoek is de provincie een bezwaarprocedure gestart om de feiten en omstandigheden nader te bestuderen.

Hoorzitting en schriftelijke zienswijzen

In het kader van zorgvuldige besluitvorming hebben Gedeputeerde Staten een hoorzitting gehouden waarbij betrokken partijen hun zienswijze konden geven. De afgelopen periode zijn ook schriftelijke zienswijzen gevraagd, ontvangen en bestudeerd. Daarnaast heeft de provincie Overijssel extern juridisch advies ingewonnen, om geen twijfel te kunnen laten bestaan over de interpretatie en weging van de Wet Natuurbescherming.

Met alle bovenstaande zienswijzen en de feiten in ogenschouw nemende hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel besloten de mtb-routes op de Sallandse Heuvelrug te sluiten om zo de overtreding van de Wet Natuurbescherming te stoppen.

Afsluiten boete voor individuele bikers

De beheerder van de mountainbikeroutes dient de singeltracks binnen drie weken af te sluiten. Voldoet het hier niet aan, dan is een dwangsom verschuldigd. De organisatie is niet verantwoordelijk voor zogenaamde ‘wildrijders’ wanneer deze de fysieke afsluiting omzeilen. Individuen die toch over de afgesloten singletracks rijden, kunnen een boete opgelegd krijgen.
Trefwoorden: route, fietsen, mountainbike, natuur, Salland, Overijssel

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Hoe positioneer je je regio als wijnbestemming?
Dmo Visit Zuid-Limburg positioneert de regio graag als wijngebied. Dat doet het met routes maar om de beleving van wijn naar een hoger niveau te brengen gebeurt dat ook door lichte ondersteuning in pr van het tijdelijk Wijnrestaurant op het Land.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
12/08/22
VisitVeluwe sluit zomerseizoen af met gratis koninklijke portretjes
VisitVeluwe zet een leuke actie op om bezoekers een mooie herinnering te bezorgen aan het einde van de zomermaand augustus. Het is onderdeel van het themajaar koninklijk.
12/08/22
Exclusief voor leden
Succesvol lichtverhaal weer terug op muren Princessehof
Museum Princesshof gebruikt weer zijn buitenmuren om er een lichtverhaal op te vertellen. De productie Maria Louise was here keert terug en deze keer is het gratis voor het publiek. Een mooie combinatie van museum, erfgoed en het vertellen van een historisch verhaal.
05/08/22
Surprise! Je customer experience verhogen met extraatjes
Customer experience wordt groeit en groeit. Klanten willen niet alleen waarde, maar ze willen een beleving. Gelukkig is de Leisure branche daar ideaal voor. Denk eens aan het plaatsnemen op het terras, samen met de hond. Bij sommige terrassen moet je vragen om een bak water. Je kunt daar als bedrijf op inspelen. Geef honden een bak water, nog voordat je de klant de bestelling kunt geven. Of nog beter: geef grote honden een grote bak en kleine honden een kleine bak. Personaliseer de extraatjes!
22/07/22
11fountains magazine moet cultuurtoerisme stimuleren
Fryslân blijft de legacy van de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 onder de aandacht brengen. De&n...
13/07/22
Exclusief voor leden
Corendon vergroot netwerk vanuit grote Duitse luchthavens naar Ras Al Khaimah
Corendon is met Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA), het toerisme bureau van het gelijknamige emiraat een luchtvaartpartnerschap aangegaan. Directe vluchten worden daardoor mogelijk vanaf november 2022 vanuit grote Duitse steden Frankfurt, Düsseldorf en München.
08/07/22
Peter de Grote festival verandert in Aurora
Van 20 tot en met 30 juli 2022 vindt het Aurora Festival plaats, het kamermuziekfestival op bijzondere locaties, dat tot vorig jaar bekend stond als het Peter de Grote Festival. De organisatie wilde af van die Russische naam.