Geplaatst op: 29-04-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kwart Nederlanders doet aan watersport

Kwart Nederlanders doet aan watersport
Afbeelding van Gerhard G. via Pixabay

Bijna een kwart van de Nederlanders doet aan watersport. Dat zijn 3,4 miljoen mensen. Varen met een sloep is veruit het populairst. Om watersport te beoefenen is bezit van een vaartuig niet nodig. Van alle sloepvaarders huurt 57% en bij varen met een kajuitsboot wordt vaak meegevaren. Dat blijkt uit nieuw watersportonderzoek van NBTC en Waterrecreatie Nederland. 

"De watersport heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en is populairder geworden onder Nederlanders in vergelijking met de vorige meting in 2013. Uit het onderzoek blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders in 2021 een vorm van watersport hebben beoefend. Met name sloepvaren, kanoën/kajakken en suppen zijn zeer populaire watersporten”, vertelt Marieke Politiek, manager Intell & Insights bij NBTC.

Figuur 1: Beoefende watersporten in de afgelopen 12 maanden

Watersportonderzoek

Watersport trekt jong publiek aan

De meeste watersporten zijn populair onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Dit geldt met name voor surfen (65%). Daarnaast zijn waterskiën en suppen ook zeer populair onder de jongeren (resp. 62% en 51%). Marleen Maarleveld, directeur Waterrecreatie Nederland: "Mooi om te zien dat de jongeren het water weten te vinden voor sport en ontspanning. We zien ook dat watersport eigenlijk bij alle leeftijdsgroepen populair is, ook de nieuwe watersportvormen. Ten opzichte van het onderzoek in 2013 is het aandeel van jongeren bij de meeste watersportvormen gestegen.” Friesland is de populairste provincie onder vaarders met een kajuitsmotorboot en open zeilboten. Noord-Holland is meer in trek bij kajuit-zeilboten en Zeeland is de favoriete duikprovincie. 

Eenvijfde bezit watersportuitrusting 

Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna een vijfde van de Nederlandse huishoudens in bezit is van een watersportuitrusting. Dit zijn in totaal 1,4 miljoen huishoudens. Verder blijkt uit het onderzoek dat ongeveer 700.000 Nederlandse huishoudens de aanschaf van boten en/of watersportuitrustingen in de komende drie jaar overwegen. De interesse is het grootst voor supboards, visuitrusting en sloepen. Ook kano’s, kajaks en kajuitboten zijn in trek.

Flinke uitgaven

Watersporters geven veel geld uit. Het minst geven roeiers uit, 10 euro per persoon per dag, het meest wordt door zeilers uitgegeven, 38 euro per persoon per dag, gevolgd door sloepvaarders met 31 euro. Ook duikers (29 euro)en motorbootvaarders (28 euro) geven relatief veel uit. De hogere sociale klasse (A) doen het meest aan watersport in Nederland. De meeste watersporters behoren tot de leefstijl ‘plezierzoekers’.

Figuur 2: Bestedingen aan watersporten

Watersportonderzoek

Corona maakt watersport nog populairder

Corona heeft een extra impuls gegeven aan het beoefenen van watersport. Zo’n 15 procent van alle ondervraagden geeft aan sinds de coronaperiode voor het eerst aan watersport te hebben gedaan. Daarnaast geeft bijna de helft van de watersporters aan in 2021 even vaak aan watersport te hebben gedaan als voor corona. Marieke Politiek, NBTC: "In de afgelopen twee jaar hebben we gemerkt dat natuur- en recreatiegebieden steeds populairder werden onder Nederlanders. Mensen zochten rust en ruimte op in natuurgebieden. Het is dan ook niet verrassend dat de watersport populairder is geworden.” Marleen Maarleveld voegt hieraan toe: "Naast de impact van corona merken we dat er ook steeds meer soorten relatief nieuwe watersporten bijkomen, zoals suppen of sloepvaren. Nederlanders hebben het water tijdens de pandemie als het ware herontdekt en zochten de groenblauwe omgeving op om te bewegen maar ook om te ontspannen. Nederland is wat dat betreft uniek; bijna overal is het water dichtbij.”

Gezelligheid en ontspanning belangrijkste motieven

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders een watersport beoefenen voor de gezelligheid en voor de ontspanning. Bij zeilen en surfen scoort het beleven van weer, wind en water ook hoog en bij waterskiën de kick. Voor roeiers draait het vaak om fysieke activiteit. 

Over het onderzoek

Het Watersportonderzoek 2021 is in december 2021 online uitgevoerd onder 5.200 watersporters. Het onderzoek is uitgevoerd met financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Drenthe, Fryslân, Groningen, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel samen met Marketing Oost en Gastvrij Overijssel, Gelderland en Sportvisserij Nederland.

Link: https://waterrecreatienederland.nl/content/uploads/2022/04/Overkoepelende-rapportage-Watersportonderzoek-2021-waterrecreatie-nederland.pdf
Topics:Watersport
Trefwoorden: onderzoek, watersport, watersporters, gebruik

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Exclusief voor leden
Hiswa te Water 2022 biedt grote diversiteit
Directeur Arjen Rahusen van de Hiswa te Water is trots dat de beurs van dit jaar alle records van de voorgaande edities in Lelystad zal verbreken. "Na twee verloren Corona jaren is het fijn dat de bedrijven in de watersport zich loyaal hebben getoond en massaal op de beurs hebben ingeschreven."
08/08/22
Nederlandse driemaster wint tall ships race naar Aalborg
De historische driemaster ‘Oosterschelde’ finishte als eerste afgelopen vrijdag in de Tall Ships Race van Antwerpen naar Aalborg in Denemarken.
19/07/22
HISWA-RECRON en FNV Recreatie samen voor een betere arbeidsmarkt
Een bijzondere samenwerking tussen een werkgeversorganisatie en een vakbond. HISWA-RECRON en FNV Recreatie gaan samen het personeelsprobleem in de sector aanpakken. Doel is een imagocampagne maar het vertrekpunt een imago-onderzoek onder zowel werkgevers als medewerkers.
06/07/22
Vrijetijdssector grootverbruiker TVL
Dat de vrijetijdssector hard is getroffen door de pandemie blijkt maar weer eens uit de voortgangsrapportage van de TVL-regeling die minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
17/06/22
Exclusief voor leden
Recreatiesector Wijdemeren strijdt met succes over toeristenbelasting- en beleidsverandering
De Wijdemeerse recreatiesector en de gemeente gaan een nieuw convenant (water)toeristenbelasting sluiten. Het convenant komt na protest van HISWA-RECRON, Watersportverbond en Ondernemend Wijdemeren over eerdere plannen om tot een verhoging van de belasting.
14/06/22
Stremming Driehondsbrug gevaarlijk voor pleziervaart
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, waarschuwt Rijkswaterstaat dat de...
20/05/22
Dutch Water Week opening in Scheepvaartmuseum
De opening van de Dutch Water Week 2022 vindt plaats naast het Scheepvaartmuseum. Onder meer de optimisten liggen dan klaar om kinderen te laten kennismaken met watersport.
16/05/22
Nederland kan 189 Blauwe Vlaggen hijsen
Dit jaar kunnen 59 Nederlandse stranden en 130 jachthavens de Blauwe Vlag laten wapperen. Dat zijn er 6 meer dan in 2021.