Geplaatst op: 12-04-2022
Auteur: Marc Gerlings

Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei bieden meerjarige agenda

Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei bieden meerjarige agenda
Michiel van der Schaaf presenteert de agenda. Foto: RBT Heuvelrug en Vallei.
Met een netwerkbijeenkomst waar een honderdtal relaties van Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei op donderdag 7 april jl. bijeenkwamen, startte het toeristische seizoen. Een  herstart met veel nieuwe plannen na twee moeilijke jaren. 

Herstart na corona

"Nu corona eindelijk op zijn retour lijkt, is het van belang dat de recreatieve vraag zich zo snel en duurzaam mogelijk herstelt”, zegt Michiel van der Schaaf, directeur RBT Heuvelrug & Vallei. "Het begin van het nieuwe seizoen willen we daarom benutten als herstart. Samen met onze 600 aangesloten regiopartners starten we dit voorjaar onze marketingcampagnes en andere activiteiten weer op en tegelijkertijd ontwikkelen we plannen om te zorgen dat recreatie en toerisme ook op langere termijn blijven bijdragen aan werkgelegenheid, voorzieningen en sociale cohesie.” 

Na twee moeizame jaren door corona wil de recreatiesector weer op volle toeren draaien, zodat de gastvrijheidseconomie in de toekomst op een goede manier kan blijven bijdragen aan een fijne leefomgeving op de Heuvelrug.

Met ruim 11.000 banen en een grote en groeiende bijdrage aan vitale en leefbare dorpen en steden in de regio, is de recreatiesector van groot belang voor de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Recreatie en toerisme worden steeds belangrijker voor het in stand houden van winkels, horeca, cultuur en erfgoed.

Kennismaking met Rhenen

De deelnemers aan de netwerkbijeenkomst werden onder meer geïnformeerd over het nieuwe marketingprogramma rond de Grebbelinie, het benutten van hun partnership met RBT Heuvelrug & Vallei en het toeristisch aanbod van Rhenen. Hiervoor was er een rondleiding door Stadsmuseum Rhenen georganiseerd en kon men inschepen voor een rondvaart met Safarischip De Blauwe Bever. 

Het hoofprogramma in de Cunerakerk werd geopend door burgemeester Hans van der Pas van Rhenen, waarna directeur Maike Woldring vertelde over de aantrekkingskracht van het stadsmuseum en de kansen die het museumprogramma biedt voor toerisme in de komende jaren. Tot slot nam Michiel van der Schaaf de aanwezigen mee in de plannen van het RBT voor 2022 en de passage van La Vuelta Holanda in augustus.

Agenda Bestemming Heuvelrug

Voorafgaand aan de afsluitende netwerkborrel werd ook de Agenda Bestemming Heuvelrug 2022-2025 toegelicht als nieuwe strategie voor de gebiedsmarketing van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei na corona. 

"Als we willen dat de gastvrijheidseconomie ook in de toekomst op een goede manier blijft bijdragen aan een fijne leefomgeving, dan moeten we nu koers bepalen”, lichtte RBT-directeur Van der Schaaf daar over toe. "Daarom hebben we met marktpartijen en overheden afgelopen periode gewerkt aan een meerjarige agenda. We willen daarmee enerzijds de recreatiesector laten herstellen en verder versterken, en anderzijds kwetsbare plekken beschermen.”

Meer informatie is te lezen op agenda2022-2025.opdeheuvelrug.nl.
Trefwoorden: Heuvelrug, vallei, toerisme, recreatie, beleid, agenda

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Inflatie raakt consument steeds harder
De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen bleek twee dagen geleden uit CBS-cijfers over het eerste halfjaar maar CPB waarschuwt nu voor hoge inflatie en dat kan van invloed zijn op de aanschaf van reizen en dagjes uit.
18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
18/08/22
Noord-Holland zoekt projecten voor Circulaire Innovatie Top 20
Provincie Noord-Holland zoekt circulaire innovaties voor de eerste editie van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
15/08/22
Duurzame lelievlet geschonken door Zeewolde aan scouting
Tijdens de relatiedag van Nawaka op het Scoutinglandgoed op vrijdag 12 augustus 2022 schonk burgemeester Gerrit Jan Gorter namens gemeente Zeewolde een duurzame lelievlet aan het nationaal waterkamp van Scouting Nederland.
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.
12/08/22
Exclusief voor leden
Zuiderpark vist naar verhalen en ook naar verbeteringen
In het voorjaar van 2023 is het 100 jaar geleden dat officieel het plan voor het Zuiderpark werd goedgekeurd. Dat wordt onder meer gevierd met het verzamelen van verhalen over het park. Tegelijkertijd wil de organisatie horen wat het publiek nog meer wil in het park.
05/08/22
Tijdelijk buurtpark in Amsterdam
Op de plek van het voormalig afvalpunt aan de Amsterdamse Struisgrasstraat in de wijk Buiksloterham komt een tijdelijk buurtpark.