Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 22-02-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement

Vergelijkingstool voor instrumenten voor bezoekersmanagement

Nederland gaat stapsgewijs steeds verder open met aanstaande vrijdag weer veel versoepelingen. Dat betekent dat het in de openbare ruimte en in vrijetijdsvoorzieningen weer drukker gaat worden. Het managen van bezoekstromen blijft -om ongewenste drukte te voorkomen- zeker actueel. NBTC, het CBS en CELTH presenteren daarom binnen het Data & Development Lab een actueel overzicht met verschillende meetinstrumenten om zo gemeentes en regio’s te helpen richting te geven aan bezoekersstromen.

Anke ten Velde, Intell & Insights expert NBTC: Afgelopen periode hebben steden en regio’s hard gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende meetinstrumenten. In het begin van de coronacrisis zagen we nog dat veel gemeentes gebruik maakten van fysieke metingen op locatie. Maar tegenwoordig zien we op steeds meer plekken meetinstrumenten ontstaan waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS-data, wifi en/of sensoren om geautomatiseerd informatie te verzamelen over de actuele drukte ter plaatse. Hiermee krijgen gemeentes meer zicht op real-time data waarmee ze gericht sturing kunnen geven aan bezoekersstromen. En bezoekers zelf kunnen op basis van deze actuele informatie weloverwogen op pad.”

16 instrumenten vergeleken

Het DDL-project voorziet in een objectieve vergelijking van 16 verschillende instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement. Met als doel te helpen bij het maken van een goed onderbouwde keuze. Elk instrument wordt uitgebreid beschreven, met de voor- en nadelen en tips om rekening mee te houden. De vergelijking is gericht op steden en regio’s die zo’n tool willen inzetten of (door)ontwikkelen. Deze vergelijking wordt in de interactieve online publicatie ‘Vergelijking instrumenten voor bezoekersmanagement’ getoond. 

Deze publicatie -die onlangs is geactualiseerd- geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze instrumenten? Wat meten ze exact en waar komt de data vandaan? Waar zijn ze geschikt voor, wat is belangrijk om rekening mee te houden en welke voor- en nadelen heeft ieder instrument?

Link: https://ddlpublicaties.nbtc.nl/vergelijking-instrumenten-voor-bezoekersmanagement1/cover
Trefwoorden: onderzoek, dagrecreatie, monitoren, drukte, crowdmanagement, druktemonitoren

CELTH



||| Nieuws |||

21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
13/05/25
Regionale toerismedata nog niet betrouwbaar genoeg voor lokaal beleid
Betrouwbare data op regionaal en lokaal niveau over het aantal gasten en overnachtingen is essentieel voor effectieve beleidsvorming in de toeristische en recreatieve sector. Uit een verkenning blijkt dat het lastiger is dan verwacht om op gemeentelijk niveau betrouwbare cijfers te genereren met de huidige methode.
10/04/25
Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt gepresenteerd
Vandaag is tijdens een LDA-Kennissessie de ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’ gepresenteerd. Deze wegwijzer biedt een overzicht van zowel voor de hand liggende als innovatieve methoden om bewonersprofijt te meten.
03/03/25
Artikelen Capita Selecta uit Trendrapport online
Alle artikelen in het hoofdstuk Capita Selecta van het nieuwste Trendrapport staan online. Mede dankzij partners CELTH en NBTC vrij toegankelijk.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.