Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Eerste Van Gogh Wandelroute geopend

Eerste Van Gogh Wandelroute geopend

De eerste Van Gogh Wandelroute in Van Gogh Nationaal Park is geopend. De circa 10 kilometer lange wandelroute loopt vanuit het centrum van Nuenen via enkele bijzondere Van Gogh Monumenten door het gebied waar van Gogh de inspiratie vond voor zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. In het voorjaar van 2022 worden nog vier andere routes gerealiseerd rondom Helvoirt, Tilburg, Zundert en Etten-Leur.

De eerste Van Gogh Wandelroute start bij Museum Vincentre in Nuenen. Daar werd het eerste officiële routepaneel bij Museum Vincentre in Nuenen onthuld door Anneke Boezeman, directeur regie Van Gogh NP, Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant en Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant en operationeel directeur Van Gogh NP.  

Grote ambities

De vijf wandelroutes zijn ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met andere partners in Van Gogh NP. Het is de start van de ambitieuze aanpak van de partners in Van Gogh NP om samen te bouwen aan een netwerk van 1000 kilometer wandelpaden over bestaande en nieuwe onverharde paden met bijzondere aandacht voor het versterken van de biodiversiteit. De Van Gogh wandelroutes zijn daarnaast een waardevolle aanvulling op de 435 kilometer Van Gogh Fietsroute dwars door Brabant die de belangrijkste erfgoedlocaties en Van Gogh Monumenten met elkaar verbindt.

Duurzaam toerisme

Met de ontwikkeling van deze wandelroutes werkt VisitBrabant Routebureau voor Van Gogh NP aan een breder programma voor duurzaam toerisme. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien.  

Markering

De Van Gogh Wandelroute is gemarkeerd in het landschap met Van Gogh NP schildjes op de bekende wandelknooppuntpaaltjes. De wandelkaarten zijn te verkrijgen in Vincentre en via routesinbrabant.nl waar de route ook online staat voorzien van achtergrondinformatie.

Aanbeveling van Van Gogh zelf

In de brieven van Van Gogh is de mooiste aanbeveling te lezen om de wandelroutes te gaan afleggen: "Het gaat mij hier in Brabant nog al wel, ten minste ik vind de natuur hier erg opwekkend. En het Brabant dat men gedroomd heeft, daar komt de werkelijkheid soms al heel digt bij.”

Link: https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/2163912579/van-gogh-wandelroute-nuenen
Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, wandelroutes, cultuur

CELTH

Trendrapport

||| Nieuws |||

08/12/23
Exclusief voor leden
Forse groei in vakantieboekingen
Nederlanders hebben heel veel zin in vakantie. De boekingen lopen flink voor op vorig jaar. Dat blijkt uit zowel de ANVR-GfK boekingscijfers als ook een rondgang van de Telegraaf langs touroperators. Daaruit blijkt een flinke belangstelling voor intercontinentale kerstvakanties.
07/12/23
Exclusief voor leden
Horeca ondertekent convenant preventie gehoorschade
Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is op 6 december ondertekend door de betrokken partners, waaronder nieuwe toetreders Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT).
07/12/23
Aantal campers blijft maar groeien, tekort aan camperplaatsen
Het aantal in Nederland geregistreerde campers blijft maar groeien. Tussen september 2022 en augustus 2023 groeide dat aantal van 176.000 naar 187.466. Dat levert wel een tekort aan camperplaatsen op.
07/12/23
Exclusief voor leden
De meest leerzame uitjes en musea van Nederland
Safaripark Beekse Bergen en het Herinneringscentrum Westerbork zijn de meest leerzame uitjes en musea van Nederland. Op leerzame aspecten concurreren dierentuinen in toenemende mate met musea.
07/12/23
Light Safari met duizenden verlichte dieren en planten
Gisteren is in Safaripark Beekse Bergen de Light Safari geopend. Dat is een twee kilometer lange wandelroute langs levensgrote lichtgevende dieren. Het is voor het eerst dat het Safaripark een dergelijk grootschalig winterevenement organiseert.
06/12/23
Exclusief voor leden
Vergunningen voor Vakantiepark Prinsenmeer van Oostappen ingetrokken en geweigerd
B&W van de Brabantse gemeente Asten hebben besloten om de lopende vergunningen van Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel in te trekken en de aangevraagde vergunning voor het exploiteren van een vakantiepark te weigeren. Aanleiding is een Bibob-onderzoek.
06/12/23
Exclusief voor leden
Rotterdam The Hague Airport behaalt hoogste Carbon certificaat
Vandaag heeft Rotterdam The Hague Airport (RTHA) het hoogste certificaat ontvangen binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA)-programma.
06/12/23
Exclusief voor leden
Nederlanders houden van leerzame dagjes weg
Bij de keuze voor een gezellig dagje uit vindt de Nederlander het belangrijk dat er ook iets te leren valt. Madurodam is van zijn eerste plek op de ranglijst gestoten. Beekse Bergen staat anno 2023 bovenaan.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...