Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Eerste Van Gogh Wandelroute geopend

Eerste Van Gogh Wandelroute geopend

De eerste Van Gogh Wandelroute in Van Gogh Nationaal Park is geopend. De circa 10 kilometer lange wandelroute loopt vanuit het centrum van Nuenen via enkele bijzondere Van Gogh Monumenten door het gebied waar van Gogh de inspiratie vond voor zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. In het voorjaar van 2022 worden nog vier andere routes gerealiseerd rondom Helvoirt, Tilburg, Zundert en Etten-Leur.

De eerste Van Gogh Wandelroute start bij Museum Vincentre in Nuenen. Daar werd het eerste officiële routepaneel bij Museum Vincentre in Nuenen onthuld door Anneke Boezeman, directeur regie Van Gogh NP, Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant en Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant en operationeel directeur Van Gogh NP.  

Grote ambities

De vijf wandelroutes zijn ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met andere partners in Van Gogh NP. Het is de start van de ambitieuze aanpak van de partners in Van Gogh NP om samen te bouwen aan een netwerk van 1000 kilometer wandelpaden over bestaande en nieuwe onverharde paden met bijzondere aandacht voor het versterken van de biodiversiteit. De Van Gogh wandelroutes zijn daarnaast een waardevolle aanvulling op de 435 kilometer Van Gogh Fietsroute dwars door Brabant die de belangrijkste erfgoedlocaties en Van Gogh Monumenten met elkaar verbindt.

Duurzaam toerisme

Met de ontwikkeling van deze wandelroutes werkt VisitBrabant Routebureau voor Van Gogh NP aan een breder programma voor duurzaam toerisme. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien.  

Markering

De Van Gogh Wandelroute is gemarkeerd in het landschap met Van Gogh NP schildjes op de bekende wandelknooppuntpaaltjes. De wandelkaarten zijn te verkrijgen in Vincentre en via routesinbrabant.nl waar de route ook online staat voorzien van achtergrondinformatie.

Aanbeveling van Van Gogh zelf

In de brieven van Van Gogh is de mooiste aanbeveling te lezen om de wandelroutes te gaan afleggen: "Het gaat mij hier in Brabant nog al wel, ten minste ik vind de natuur hier erg opwekkend. En het Brabant dat men gedroomd heeft, daar komt de werkelijkheid soms al heel digt bij.”

Link: https://www.visitbrabant.com/nl/routeoverzicht/2163912579/van-gogh-wandelroute-nuenen
Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, wandelroutes, cultuur

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
12/04/24
Firstmate Hospitality Consultants Onthult de goedkoopste tot de duurste terrassteden
Firstgate Hospitality Consultants heeft onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen.
11/04/24
Inwoners Hanzesteden positief over toerisme
Inwoners van de Hanzesteden staan positief ten opzichte van toerisme. Een meerderheid ervaart trots en 73% wil dan ook dat hun stad een toeristische bestemming blijft. Als de Hanzesteden (nog) meer draagvlak voor toerisme willen creëren, kan dit het beste door in te zetten op het verminderen van de negatieve impact en versterken van de positieve ervaren impact en sociale verbondenheid.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...