Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Safari Resort Beekse Bergen ontvangt lening van Brabant voor uitbreiding

Safari Resort Beekse Bergen ontvangt lening van Brabant voor uitbreiding
Extra rente versterkt het leisure fonds.
De provincie Noord-Brabant verstrekt aan Libéma een geldlening van € 20 miljoen. Deze lening uit de immunisatieportefeuille wordt gebruikt voor uitbreiding (fase 2) van Safari Resort Beekse Bergen met 120 accommodaties. Libéma betaalt een half procent meer rente dan normaal om leisureontwikkeling in de regio te stimuleren.

Via een opslag van 0,5% boven op de marktconforme rente op deze lening voedt Libéma het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Doel van dit fonds is het versterken van bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant, door het verstrekken van geldleningen voor innovatieve leisure-initiatieven. 

"We willen Brabant voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek laten zijn. Om te wonen, werken en bezoeken. Een sterke Brabantse toeristisch-recreatieve sector is daarvoor belangrijk”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Deelnemingen, Ontwikkelbedrijf en Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed. "Daarom vind ik het mooi dat wij Libéma middels deze financiering kunnen ondersteunen in de realisatie van de volgende fase van het Safari Resort Beekse Bergen. Hiermee slaan we twee vliegen in een klap: we helpen een voor Brabant zeer belangrijke toeristische trekker én we vergroten het vermogen van het LOF, van waaruit andere innovatieve leisure-initiatieven in de provincie kunnen worden ondersteund.”

Lips: "uitbreiding van 120 vakantie-appartementen met hotelservice"

Dirk Lips, directeur en oprichter van Libéma, is heel blij met de marktconforme lening van de provincie. "Libéma is een onderneming met diepe wortels in Noord-Brabant en we willen graag alles doen om de toeristische sector in deze provincie te verstevigen. Naast een marktconforme lening, dragen we bij aan het LOF, waar we in 2017 aan de start hebben gestaan, om zo andere ondernemers verder te helpen. Daarnaast zorgen we dankzij deze uitbreiding voor een groei aan werkgelegenheid, zowel op ons eigen park als bij toeleveranciers. Met de uitbreiding van 120 vakantie-appartementen met hotelservice op het Safari Resort kunnen we nog meer mensen laten genieten van al het moois dat Beekse Bergen en de omgeving te bieden heeft, terwijl we met de aanleg van een nieuwe savanne en ruime verblijven ook kunnen bijdragen aan Europese diermanagementprogramma's en natuurbeschermingsprojecten.”

Versterken Leisure Ontwikkel Fonds (LOF)

In 2017 startte de provincie met het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Doel van dit fonds is het versterken van het vrijetijdsaanbod in Brabant. Dat gebeurt middels het verstrekken van leningen aan innovatieve leisure-initiatieven. Het LOF is primair gericht op het stimuleren van bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant. 

Om het fonds te voeden zijn bij de oprichting vanuit de immunisatieportefeuille leningen verstrekt van € 15 miljoen aan De Efteling voor de bouw van vakantiewoningen en van € 41,5 miljoen aan Safari Resort Vastgoed BV (Libéma) voor Safari Resort Beekse Bergen fase 1.

Gedeputeerde Smeulders: "Deze leningen zijn destijds verstrekt onder voorwaarde dat beide partijen een opslag van 0,5% boven op de marktconforme rente van de lening afdragen aan het Leisure Ontwikkel Fonds. Daarnaast voldoen deze leningen aan het criterium dat de opbrengsten voor de Brabantse samenleving hoog moeten zijn en dat de financiële risico’s voor de provincie heel laag zijn. Uiteraard gelden dezelfde strenge voorwaarden en criteria ook voor deze tweede lening aan Libéma. Door de afdracht aan het LOF wordt het fonds extra gevoed, naast de investeringen van de Brabantse regio’s en de provincie Noord-Brabant, en dragen de leningen dus bij aan het versterken van het gehele Brabantse toeristische ecosysteem.” 

Verkoop Essent

Na de verkoop van Essent zette de provincie € 2,2 miljard van de opbrengst opzij in een zogenoemde immunisatieportefeuille. Aan dat geld komt de provincie niet, de portefeuille blijft eeuwigdurend in stand. Het investeren van een deel van dit bedrag zorgt voor rendement dat naar de jaarlijkse begroting van de provincie vloeit. Door de zeer lage rente loopt het rendement fors terug, waardoor er minder geld gaat naar de begroting en de provincie minder kan besteden. Daarom wil de provincie een groter deel van de immunisatieportefeuille investeren en dit doen in initiatieven die extra maatschappelijke impact realiseren.
Trefwoorden: accommodatie, resort, dierentuin, attractiepark, beleid, lening, fonds

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...