Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Safari Resort Beekse Bergen ontvangt lening van Brabant voor uitbreiding

Safari Resort Beekse Bergen ontvangt lening van Brabant voor uitbreiding
Extra rente versterkt het leisure fonds.
De provincie Noord-Brabant verstrekt aan Libéma een geldlening van € 20 miljoen. Deze lening uit de immunisatieportefeuille wordt gebruikt voor uitbreiding (fase 2) van Safari Resort Beekse Bergen met 120 accommodaties. Libéma betaalt een half procent meer rente dan normaal om leisureontwikkeling in de regio te stimuleren.

Via een opslag van 0,5% boven op de marktconforme rente op deze lening voedt Libéma het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Doel van dit fonds is het versterken van bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant, door het verstrekken van geldleningen voor innovatieve leisure-initiatieven. 

"We willen Brabant voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek laten zijn. Om te wonen, werken en bezoeken. Een sterke Brabantse toeristisch-recreatieve sector is daarvoor belangrijk”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Deelnemingen, Ontwikkelbedrijf en Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed. "Daarom vind ik het mooi dat wij Libéma middels deze financiering kunnen ondersteunen in de realisatie van de volgende fase van het Safari Resort Beekse Bergen. Hiermee slaan we twee vliegen in een klap: we helpen een voor Brabant zeer belangrijke toeristische trekker én we vergroten het vermogen van het LOF, van waaruit andere innovatieve leisure-initiatieven in de provincie kunnen worden ondersteund.”

Lips: "uitbreiding van 120 vakantie-appartementen met hotelservice"

Dirk Lips, directeur en oprichter van Libéma, is heel blij met de marktconforme lening van de provincie. "Libéma is een onderneming met diepe wortels in Noord-Brabant en we willen graag alles doen om de toeristische sector in deze provincie te verstevigen. Naast een marktconforme lening, dragen we bij aan het LOF, waar we in 2017 aan de start hebben gestaan, om zo andere ondernemers verder te helpen. Daarnaast zorgen we dankzij deze uitbreiding voor een groei aan werkgelegenheid, zowel op ons eigen park als bij toeleveranciers. Met de uitbreiding van 120 vakantie-appartementen met hotelservice op het Safari Resort kunnen we nog meer mensen laten genieten van al het moois dat Beekse Bergen en de omgeving te bieden heeft, terwijl we met de aanleg van een nieuwe savanne en ruime verblijven ook kunnen bijdragen aan Europese diermanagementprogramma's en natuurbeschermingsprojecten.”

Versterken Leisure Ontwikkel Fonds (LOF)

In 2017 startte de provincie met het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Doel van dit fonds is het versterken van het vrijetijdsaanbod in Brabant. Dat gebeurt middels het verstrekken van leningen aan innovatieve leisure-initiatieven. Het LOF is primair gericht op het stimuleren van bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant. 

Om het fonds te voeden zijn bij de oprichting vanuit de immunisatieportefeuille leningen verstrekt van € 15 miljoen aan De Efteling voor de bouw van vakantiewoningen en van € 41,5 miljoen aan Safari Resort Vastgoed BV (Libéma) voor Safari Resort Beekse Bergen fase 1.

Gedeputeerde Smeulders: "Deze leningen zijn destijds verstrekt onder voorwaarde dat beide partijen een opslag van 0,5% boven op de marktconforme rente van de lening afdragen aan het Leisure Ontwikkel Fonds. Daarnaast voldoen deze leningen aan het criterium dat de opbrengsten voor de Brabantse samenleving hoog moeten zijn en dat de financiële risico’s voor de provincie heel laag zijn. Uiteraard gelden dezelfde strenge voorwaarden en criteria ook voor deze tweede lening aan Libéma. Door de afdracht aan het LOF wordt het fonds extra gevoed, naast de investeringen van de Brabantse regio’s en de provincie Noord-Brabant, en dragen de leningen dus bij aan het versterken van het gehele Brabantse toeristische ecosysteem.” 

Verkoop Essent

Na de verkoop van Essent zette de provincie € 2,2 miljard van de opbrengst opzij in een zogenoemde immunisatieportefeuille. Aan dat geld komt de provincie niet, de portefeuille blijft eeuwigdurend in stand. Het investeren van een deel van dit bedrag zorgt voor rendement dat naar de jaarlijkse begroting van de provincie vloeit. Door de zeer lage rente loopt het rendement fors terug, waardoor er minder geld gaat naar de begroting en de provincie minder kan besteden. Daarom wil de provincie een groter deel van de immunisatieportefeuille investeren en dit doen in initiatieven die extra maatschappelijke impact realiseren.
Trefwoorden: accommodatie, resort, dierentuin, attractiepark, beleid, lening, fonds

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

02/10/23
Fietsvakantie in eigen land steeds populairder
Fietsvakanties zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De voornaamste reden is dat veel mensen inzien dat ons eigen land tal van mooie plekken heeft, die je op de fiets natuurlijk goed kunt verkennen. Daarbij komt ook dat sinds de opkomst van de e-bike, het fietsen nog meer in trek is dan dat dit daarvoor het geval was.
02/10/23
Exclusief voor leden
Aangrijpende klankbeleving Panorama Ysselsteyn
Op 13 oktober 2023 start op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, net over de Brabantse grens in Limburg, een aangrijpende klankbeleving genaamd Panorama Ysselsteyn.
02/10/23
Vernieuwing Schipholbrug blokkeert staande mastroute
Rijkswaterstaat verbreedt en vernieuwt de Schipholbrug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Deze beweegbare brug is onderdeel van de oostelijke Staande Mastroute. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de bekende recreatieve staande mastroute.
02/10/23
CORPUS werkt samen met Oogfonds
Het Oogfonds en educatieve attractie CORPUS, het interactieve reisavontuur door het menselijk lichaam, bundelen hun krachten om het onderzoek naar erfelijke oogziekten mogelijk te maken.
02/10/23
40% minder ruimte voor prive jets op Schiphol
Er is minder ruimte voor privévliegtuigen op Schiphol vanaf 31 maart 2024. Dat staat in Schiphols capaciteitsdeclaratie, het officiële document met daarin de beschikbare capaciteit voor het zomerseizoen 2024.
29/09/23
Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.
29/09/23
Hurtigruten meert voor het eerst aan in Scheveningen
De Noorderlichtexpedities van rederij Hurtigruten gaan dit weekend van start. De MS Maud vertrekt binnenkort vanuit Londen om koers te zetten naar het noorden van Scandinavië en zal onderweg voor het eerst op 1 oktober ook aanmeren in de haven van Seaport The Hague-Scheveningen.
29/09/23
Herstel stadsmuur Maastricht
In maart 2019 stortte een gedeelte van de Maastrichtse stadsmuur bij het stadspark in. In 2023 en 2024 wordt de walmuur en het rondeel De Vijf Koppen, het halfronde bolwerk bij de muur, restaureren. Bezoekers krijgen tot die tijd uitleg via bouwdoeken.

||| Agenda |||

04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...