Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Safari Resort Beekse Bergen ontvangt lening van Brabant voor uitbreiding

Safari Resort Beekse Bergen ontvangt lening van Brabant voor uitbreiding
Extra rente versterkt het leisure fonds.
De provincie Noord-Brabant verstrekt aan Libéma een geldlening van € 20 miljoen. Deze lening uit de immunisatieportefeuille wordt gebruikt voor uitbreiding (fase 2) van Safari Resort Beekse Bergen met 120 accommodaties. Libéma betaalt een half procent meer rente dan normaal om leisureontwikkeling in de regio te stimuleren.

Via een opslag van 0,5% boven op de marktconforme rente op deze lening voedt Libéma het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Doel van dit fonds is het versterken van bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant, door het verstrekken van geldleningen voor innovatieve leisure-initiatieven. 

"We willen Brabant voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek laten zijn. Om te wonen, werken en bezoeken. Een sterke Brabantse toeristisch-recreatieve sector is daarvoor belangrijk”, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Deelnemingen, Ontwikkelbedrijf en Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed. "Daarom vind ik het mooi dat wij Libéma middels deze financiering kunnen ondersteunen in de realisatie van de volgende fase van het Safari Resort Beekse Bergen. Hiermee slaan we twee vliegen in een klap: we helpen een voor Brabant zeer belangrijke toeristische trekker én we vergroten het vermogen van het LOF, van waaruit andere innovatieve leisure-initiatieven in de provincie kunnen worden ondersteund.”

Lips: "uitbreiding van 120 vakantie-appartementen met hotelservice"

Dirk Lips, directeur en oprichter van Libéma, is heel blij met de marktconforme lening van de provincie. "Libéma is een onderneming met diepe wortels in Noord-Brabant en we willen graag alles doen om de toeristische sector in deze provincie te verstevigen. Naast een marktconforme lening, dragen we bij aan het LOF, waar we in 2017 aan de start hebben gestaan, om zo andere ondernemers verder te helpen. Daarnaast zorgen we dankzij deze uitbreiding voor een groei aan werkgelegenheid, zowel op ons eigen park als bij toeleveranciers. Met de uitbreiding van 120 vakantie-appartementen met hotelservice op het Safari Resort kunnen we nog meer mensen laten genieten van al het moois dat Beekse Bergen en de omgeving te bieden heeft, terwijl we met de aanleg van een nieuwe savanne en ruime verblijven ook kunnen bijdragen aan Europese diermanagementprogramma's en natuurbeschermingsprojecten.”

Versterken Leisure Ontwikkel Fonds (LOF)

In 2017 startte de provincie met het Leisure Ontwikkel Fonds (LOF). Doel van dit fonds is het versterken van het vrijetijdsaanbod in Brabant. Dat gebeurt middels het verstrekken van leningen aan innovatieve leisure-initiatieven. Het LOF is primair gericht op het stimuleren van bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant. 

Om het fonds te voeden zijn bij de oprichting vanuit de immunisatieportefeuille leningen verstrekt van € 15 miljoen aan De Efteling voor de bouw van vakantiewoningen en van € 41,5 miljoen aan Safari Resort Vastgoed BV (Libéma) voor Safari Resort Beekse Bergen fase 1.

Gedeputeerde Smeulders: "Deze leningen zijn destijds verstrekt onder voorwaarde dat beide partijen een opslag van 0,5% boven op de marktconforme rente van de lening afdragen aan het Leisure Ontwikkel Fonds. Daarnaast voldoen deze leningen aan het criterium dat de opbrengsten voor de Brabantse samenleving hoog moeten zijn en dat de financiële risico’s voor de provincie heel laag zijn. Uiteraard gelden dezelfde strenge voorwaarden en criteria ook voor deze tweede lening aan Libéma. Door de afdracht aan het LOF wordt het fonds extra gevoed, naast de investeringen van de Brabantse regio’s en de provincie Noord-Brabant, en dragen de leningen dus bij aan het versterken van het gehele Brabantse toeristische ecosysteem.” 

Verkoop Essent

Na de verkoop van Essent zette de provincie € 2,2 miljard van de opbrengst opzij in een zogenoemde immunisatieportefeuille. Aan dat geld komt de provincie niet, de portefeuille blijft eeuwigdurend in stand. Het investeren van een deel van dit bedrag zorgt voor rendement dat naar de jaarlijkse begroting van de provincie vloeit. Door de zeer lage rente loopt het rendement fors terug, waardoor er minder geld gaat naar de begroting en de provincie minder kan besteden. Daarom wil de provincie een groter deel van de immunisatieportefeuille investeren en dit doen in initiatieven die extra maatschappelijke impact realiseren.
Trefwoorden: accommodatie, resort, dierentuin, attractiepark, beleid, lening, fonds

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.
16/07/24
Volop initiatieven om overtoerisme juist wél aan te pakken
Er wordt wél professioneel gewerkt aan overtoerisme in de toeristische sector, zegt Anneke van Mispelaar van adviesbureau Bureau BUITEN. Er zijn volop initiatieven, waarbij beleidsmakers de omgeving, de bezoekers én de bewoners weer met elkaar in balans brengen.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Beekse Bergen rond project Olifantenvallei af
De Beekse Bergen heeft de ontwikkeling van de Olifantenvallei voltooid met de opening van een nieuw restaurant en een educatieve hut. De Olifantenvallei is uitgebreid tot 2 hectare om de gehele kudde, inclusief kalfjes, voldoende ruimte te geven.
15/07/24
Nieuw vakantiepark Landal Landgoed Bourtange geopend in Oost-Groningen
In de nabijheid van het vestingstadje Bourtange in Oost-Groningen is het nieuwe vakantiepark Landal Landgoed Bourtange officieel geopend.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...