Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 20-01-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels

ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels

Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afradende reisadviezen vanuit de overheid is het begrip van ANVR-reisorganisaties, waarvan een groot deel nog steeds is gesloten, inmiddels ver te zoeken. En wederom wordt de reissector hard getroffen; ditmaal door het inconsequente, nog niet (juist) uitgewerkte quarantainebeleid dat het kabinet afgelopen vrijdag heeft aangekondigd.
  

"Het geduld bij reisorganisaties is zo langzamerhand wel op. Natuurlijk, hebben we rekening te houden met de maatregelen rondom reizen en corona, maar dan moeten toegezegde aanpassingen op gebied van reisadvisering m.b.t. buiten de EU wel een keer genomen worden en quarantaineregels consequent worden doorgevoerd", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.

Op de vraag waar de schoen knelt, is hij duidelijk en uitgesproken. "Tijdens de laatste persconferentie meldden Rutte en Kuipers dat mensen die een booster hebben gehad of zijn hersteld van corona niet meer in quarantaine hoeven, zelfs niet als ze contact hebben gehad met een besmet persoon. Maar diezelfde overheid zegt op zijn website dat reizigers die terugkeren uit een zeer hoog risicogebied, óók volledig gevaccineerd of hersteld én een negatieve PCR-test hebben, dat zij bij terugkeer wél 10 dagen in quarantaine moeten. Hoe inconsequent wil je zijn? Dit kost onze reisondernemingen weer heel veel geld, omdat niemand na zijn, vaak al uitgestelde, buitenlandse vakantie nog eens 10 dagen in quarantaine wil en dus annuleert."

Reiskoepel ANVR heeft regelmatig signalen gekregen vanuit de overheid dat zij 'binnenkort' verwacht de oranje reisadviezen van veel landen buiten de EU te kunnen aanpassen. Met de stijgende vaccinatiegraad, de minder ziekmakende omicron variant, de maatregelen die ANVR-reisondernemingen veilig en verantwoord nemen plus het enthousiasme van de reiziger die nu wel eens weg wil, dringt de reissector er bij de overheid op aan de reisadviezen waar verantwoord haalbaar zo snel mogelijk aan te passen.
Tevens is de ANVR van mening dat in deze fase van de pandemie ('ermee leren leven') het ook tijd wordt de corona-adviezen los te koppelen van de oorspronkelijke reisadviezen zoals deze ooit bedoeld zijn. 

Trefwoorden: Quarantainebeleid, reissector

CELTH



||| Nieuws |||

09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlands kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.