Geplaatst op: 20-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol

Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Blootstelling aan ultrafijnstof kan gezondheidsproblemen geven.
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.

In een brief aan de minister schrijft de vakbond dat ‘werkend arm worden en eerder dood gaan door de werkzaamheden op de luchthaven eerder regel dan uitzondering is’. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De nieuwe minister moet gaan zorgen voor vaste banen, veilig en gezond werk en een leefbaar loon voor iedereen die op Schiphol werkt."

Op Schiphol is volgens de vakbond sprake van doorgeslagen concurrentie en flexibilisering, worden cao-afspraken niet nagekomen en arbeidstijden- en arbeidsomstandighedenwet overtreden. "De Schiphol Group zet alles op alles om maar de goedkoopste luchthaven te zijn. De kwaliteit van de werkgelegenheid, de vliegveiligheid en de gezondheid van de medewerkers zijn al jaren van ondergeschikt belang aan de spotgoedkope tickets voor de consument", aldus Van Doesburg.

Onderzoek grondoperatie

Een onderzoek naar de veiligheid van de grondoperatie op Schiphol is volgens FNV vorig jaar gedwarsboomd door de sector. Ondanks dat het ministerie hiervan op de hoogte was, is het onderzoek toch naar de Tweede Kamer gestuurd. Van Doesburg: "Daarin werd vooral FNV Schiphol als het probleem weggezet. Wij zijn inmiddels zelf aan de slag gegaan met een onderzoek naar de veiligheid van de medewerkers op de platformen van Schiphol. Want de conclusie van het ministerie, dat alles in orde is qua veiligheid, is wat ons betreft niet op feiten of bewijzen gebaseerd."  

Gezondheid onder druk

Naast de veiligheid staat ook de gezondheid van de medewerkers op Schiphol onder druk. Bij Schipholwerkers komen bovengemiddeld vaak kanker, hart- en vaatziekte en longaandoeningen voor, blijkt uit eigen onderzoek van FNV Schiphol. De waarschijnlijke oorzaken zijn ultrafijnstof en andere gevaarlijke stoffen, afkomstig van de vliegtuigen. 

"De luchtvaartsector weet dit al 15 jaar. En toch is de Schiphol Group niet van plan om voor 2030 de blootstelling aan ultrafijnstof te verminderen. Dat mag de minister niet laten gebeuren", aldus Van Doesburg.
Trefwoorden: Schiphol, arbeid, beleid

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/05/22
Ontdek de ‘Vrijstaat Land van Ravenstein’ tijdens nieuwe fietstochten
 Vandaag zijn tien nieuwe fietstochten met spelelement in het ‘Land van Ravenstein’ gelance...
23/05/22
100.000 boekingen voor veerdienst naar Noorwegen
De nieuwe veerdienst tussen Nederland en Noorwegen heeft al 100.000 boekingen voor een overtocht tussen Eemshaven en Kristiansand ontvangen.
20/05/22
Aegean Airlines komt naar Eindhoven Airport
Eindhoven Airport ziet op 23 juni het eerste toestel van de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines landen.
19/05/22
easyJet herstelt snel van pandemie
Deze zomer vliegt easyJet bijna weer op pré-coronaniveau. De ticketverkoop loopt als een speer, de omzet groeit spectaculair vanuit een diep dal en het verlies loopt scherp terug. Ook rond duurzaamheid maakt de luchtvaartmaatschappij stappen.
19/05/22
Exclusief voor leden
Trend: langere fietsafstanden met pedelec
Om vlot, veilig en comfortabel in de provincie Utrecht en Zuid-Holland te kunnen fietsen, lanceren de Fietsersbond en provincie Utrecht vandaag op de Fiets naar je Werk-dag de uitbreiding van de Pedelecplanner.
17/05/22
Exclusief voor leden
Keukenhof trekt in 2022 1,1 miljoen mensen
Na twee jaar dicht draait Keukenhof in 2022 opeens een erg goede editie. Keukenhof ontving dit jaar ruim 1,1 miljoen bezoekers. Dat betekent dat in de laatste week nog snel 100.000 bezoekers naar de bloemen kwamen kijken. Het geeft ook een bijzondere kijk op het herstel van het inkomend toerisme.
16/05/22
Nederlandse luchtvaart herstelt maar nog lang niet op pré-coronaniveau
De Nederlandse luchtvaart herstelde in het eerste kwartaal sterk maar ligt nog ver onder de niveau’s die voor corona werden behaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
13/05/22
Reisapp Glimble campagne met Snelle
Popartiest Snelle, bekend van zijn hits ‘Reünie’ en ‘Blijven Slapen’, verraste gister busreizigers in Leiden met een mini-concert. Het is de start van de introductiecampagne voor de nieuwe reisapp Glimble.