Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 20-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol

Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Blootstelling aan ultrafijnstof kan gezondheidsproblemen geven.
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.

In een brief aan de minister schrijft de vakbond dat ‘werkend arm worden en eerder dood gaan door de werkzaamheden op de luchthaven eerder regel dan uitzondering is’. Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "De nieuwe minister moet gaan zorgen voor vaste banen, veilig en gezond werk en een leefbaar loon voor iedereen die op Schiphol werkt."

Op Schiphol is volgens de vakbond sprake van doorgeslagen concurrentie en flexibilisering, worden cao-afspraken niet nagekomen en arbeidstijden- en arbeidsomstandighedenwet overtreden. "De Schiphol Group zet alles op alles om maar de goedkoopste luchthaven te zijn. De kwaliteit van de werkgelegenheid, de vliegveiligheid en de gezondheid van de medewerkers zijn al jaren van ondergeschikt belang aan de spotgoedkope tickets voor de consument", aldus Van Doesburg.

Onderzoek grondoperatie

Een onderzoek naar de veiligheid van de grondoperatie op Schiphol is volgens FNV vorig jaar gedwarsboomd door de sector. Ondanks dat het ministerie hiervan op de hoogte was, is het onderzoek toch naar de Tweede Kamer gestuurd. Van Doesburg: "Daarin werd vooral FNV Schiphol als het probleem weggezet. Wij zijn inmiddels zelf aan de slag gegaan met een onderzoek naar de veiligheid van de medewerkers op de platformen van Schiphol. Want de conclusie van het ministerie, dat alles in orde is qua veiligheid, is wat ons betreft niet op feiten of bewijzen gebaseerd."  

Gezondheid onder druk

Naast de veiligheid staat ook de gezondheid van de medewerkers op Schiphol onder druk. Bij Schipholwerkers komen bovengemiddeld vaak kanker, hart- en vaatziekte en longaandoeningen voor, blijkt uit eigen onderzoek van FNV Schiphol. De waarschijnlijke oorzaken zijn ultrafijnstof en andere gevaarlijke stoffen, afkomstig van de vliegtuigen. 

"De luchtvaartsector weet dit al 15 jaar. En toch is de Schiphol Group niet van plan om voor 2030 de blootstelling aan ultrafijnstof te verminderen. Dat mag de minister niet laten gebeuren", aldus Van Doesburg.
Trefwoorden: Schiphol, arbeid, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

15/07/25
Laadnetwerk voor elektrische vliegtuigen naar Lelystad
Duurzame luchtvaartstartup NRG2fly heeft een investering opgehaald voor de uitrol van een laadnetwer...
15/07/25
Vernieuwde fietsroute 'Duits Lijntje' laat je de historie van een Europese spoorlijn beleven
Fietsers kunnen vanaf 14 juli de rijke geschiedenis van de bijzondere spoorlijn het 'Duits Lijntje' ervaren via een nieuwe themaroute.
11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
04/07/25
Exclusief voor leden
Petitie: informeer passagiers over tromboserisico
De Trombosestichting is een petitie gestart om luchtvaartmaatschappijen te bewegen passagiers beter te informeren over het risico op trombose tijdens lange vluchten.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
04/07/25
Air France-KLM wil meerderheidsbelang in SAS
Air France-KLM wil haar belang in het aandelenkapitaal van SAS verhogen van 19,9% naar 60,5% door de volledige overname van de aandelen van Castlelake en Lind Invest.